tzrijeka2013HR
28 28°C

Mudra izreka kaže: Da biste upoznali dušu nekoga kraja, obiđite spomenike da osjetite duh prošlosti, promotrite arhitekturu u kojoj ljudi žive, posjetite tržnice i lokale i kušajte njihova svakidašnja jela. Hrvatska povijest, pa tako i kvarnerska, obiluje jelima u kojima se živopisno ogledaju običaji i mudrost njihova nastanka, a generacijskom predajom očuvane priče čine užitak blagovanja potpunijim. 

Smjena godišnjih doba na tržnicama određuje ovdašnje jelovnike u kojima prevladavaju plodovi mora, većinom plava riba, mediteransko povrće i voće te samonikle aromatične biljke. Namirnice se uglavnom frigaju (prže) ili rade na padelu (kuhaju), posebno su slasna jela pripremljena ispod peke (glinenog ili gusanog poklopca prekrivena žarom), a omiljeni je pratitelj i čest sastojak mnogih obroka vino. 

Oznakom Kvarner Food objedinjeni su ugostiteljski objekti poput restorana, konoba, bistroa i drugih, ugodna domaćinskog uređenja često s etno ozračjem, u kojima se nude tradicionalna primorsko-goranska jela pripremljena od svježih lokalnih namirnica uz kvarnerska maslinova ulja i vina.  

Osjetite dušu ovoga kraja u riječkim i ostalim lokalima Kvarner Food.