28 28°C

Specijaliteti našega kraja

Specijaliteti našega kraja

Burna povijest Rijeke utkala se i u ovdašnju kuhinju, s prepoznatljivim utjecajima - austrijskim, talijanskim, čak i francuskim. No ako želite upoznati izvornu dušu primorskog kraja, kušajte lokalna jela, koja su zadržala obilježja jednostavnog mediteranskog blagovanja uz čašu vina. Predstavljamo nekoliko recepata na bazi najpoznatijih i najomiljenijih  kvarnerskih namirnica, koje možete isprobati sami ili ih potražiti u nekom od riječkih restorana i konoba.


  • Tijesto:
  • 450 g brašna
  • svježi kvasac
  • komadići kvarnerske lignje, sipe i hobotnice, pripremljeni prethodno na brudet
  • crnilo od sipe
  • maslinovo ulje
  • Nadjev:
  • brudet od lignje, sipe, hobotnice
  • kvarnerski škamp
  • svježe kvarnersko bilje: mažuran, bosiljak, motar, kim
  • maslinovo ulje

Škura pogača

U padeli dobro promiješati kvasac s brašnom, crnilom od sipe, temeljcem od brudeta, maslinovim uljem i žličicom morske soli. Tijesto pokriti i staviti dizati na toplo. Dok se tijesto diže narezati lignju, sipu i hobotnicu na male komadiće. Kad se tijesto diglo, premijesiti ga zajedno s komadićima lignje, sipe i hobotnice. Oblikovati male pogačice ili veću pogaču koju će se kasnije rezati, puniti nadjevom od prije pripremljenog brudeta, a može se obogatiti i komadićima kvarnerskog škampa. Gornji dio tijesta premazati maslinovim uljem i peći u pećnici na 175°C cca 40-ak minuta. Škura pogača može se raditi i pod pekom.

 

Tartar od tune

Svježu jadransku tunu izrezati na sitne kockice. Sitno iskosati kapare te pomiješati s tunom. Začiniti najkvalitetnijim istarskim maslinovim uljem, koricom nešpricanog limuna i krupnom soli. Po želji dodati cherry rajčice i ukiseljeni motar.

 
  • 1 kg sipe
  • 200 g kapule
  • 1dc maslinovog ulja
  • 20 g češnjaka
  • sol, papar
  • 2 lista lovora (ubranog na Podmurvicama)
  • ružmarin na grančici (isključivo ubrati na Kantridi, ali da vas nitko ne vidi)
  • 1dcl vina malvazija
  • riblji temeljac
  • 400 g riže

Rižoto sa sipom

Konoba Feral

Na ulju popržiti kapulu dok ne požuti, dodati češnjak, kratko ga popržiti i dodati izrezanu sipu. Dinstati pola sata uz dodatak lovora, soli, papra i crnila od sipe. Zatim dodati rižu i ružmarin, zaliti  temeljcem i na laganoj vatri kuhati jos 15 minuta. Dodati vino i peršin i prokuhati još par minuta.

  • 800 g jadranskih liganja
  • par listova crvenog radića
  • papar, sol
  • 1 režanj češnjaka
  • 50 g pršuta
  • maslinovo ulje

Punjene lignje s pršutom i crvenim radićem

Lignje se očiste i operu. Pripremiti nadjev od sitno narezanih glava liganja, sitno sjeckanog pršuta i češnjaka, soli, papra i maslinova ulja. Nadjev umotati u list crvenog radića (poput sarme), te napuniti rep od lignje i učvrstiti. Na laganoj vatri pirjati sa svih strana na malo masnoće. Kao prilog preporučamo blitvu. 

  • 1 kg srdela
  • 1 jaje
  • krušne mrvice prema potrebi
  • peršin, češnjak, papar, sol, maslinovo ulje

Polpete od srdela

Konoba Blato

Očistiti ribu od glave i utrobe. Zakuhati 1,5 l vode, u proključalu vodu staviti ribu i kratko prokuhati, ne duže od 10 minuta. Kad se riba ohladi, odvojiti meso od kosti. Zatim meso pomiješati s navedenim sastojcima. Kad je začinjeno po ukusu, oblikovati smjesu u polpetice, koje je potrebno uvaljati u brašno. Frigati u dubokom ulju dok ne zažute. Poslužiti sa svježom sezonskom salatom.

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 20 g mladog luka
  • 50 g očišćenih kozica
  • 30 g divljih šparoga
  • 10 g medvjeđeg luka
  • 1 žličica konjaka
  • 3 jaja
  • po želji par fetica pršuta, cherry rajčice i alfa-alfa klice
  • sol

Fritaja s divljim šparogama, kozicama i medvjeđim lukom

Bistro La Rose

Na zagrijanom maslinovom ulju lagano popržiti nasjeckani mladi luk, očišćene kozice i vrhove šparoga. Nakon jedne minute, dodati medvjeđi luk, te sve flambirati žličicom konjaka. Zatim dodati istučena jaja, začiniti solju i lagano miješati da se smjesa poveže, a jaja ostanu kremasta. Poslužiti dekorirano poprženim feticama pršuta, cherry rajčicama i alfa-alfa klicama.

 

  • 300 g bakalara
  • 2 krumpira
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • žlica brašna
  • 4 češnja češnjaka
  • peršin
  • žlica koncentrata rajčice
  • sol i papar

Bakalar na brodet

po receptu gđe Jelke Žilić

Na ulje staviti brašno, kratko promiješati i na to staviti nasjeckani češnjak. Paziti da ne zažuti, samo nek kratko pusti miris pa na to staviti bakalar i promiješati. Doliti hladne vode da ne bude ni prerijetko ni pregusto i miješati dalje, a u to onda dodati krumpire narezane na ploškice, koncentrat rajčice, sol, papar i peršin. Kada je krumpir dobro kuhan, ostaviti da sve zajedno lagano vrije pola sata. Uz brodet od bakalara preporučuje se prilog od palente od griza.

 
 
  • 1200 g škampi
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 oguljene svježe rajčice
  • 2 dcl suhog bijelog vina
  • krušne mrvice po potrebi
  • kosani svježi peršin
  • maslinovo ulje
  • sol

Škampi na buzaru

U zagrijanu padelu dodajte maslinovo ulje. Kad se ulje zagrije, ubacite cijele škampe i kratko popržite. Dodajte sjeckani češnjak, a čim zamiriši, ubacite sjeckane rajčice. Kad tekućina iz rajčica ispari, dodajte bijelo vino te poklopite na dvije minute. Potom otklopite i po potrebi zgusnite krušnim mrvicama, začinite solju, maslinovim uljem i na kraju pospite sitno kosanim svježim peršinom. Bitna napomena: škamp pripremljen na buzaru mora biti čvrste konzistencije poput pečenog na žaru, a ne kuhanog u umaku.

  • 4 žumanjka
  • 100 g šećera
  • 50 g maslaca
  • limunova korica
  • 1 dcl rakije
  • 4 dcl mlijeka
  • 1 kg brašna
  • 40 g svježeg ili 2 vrećice suhog kvasca
  • grožđice
  • malo soli
  • ulje za prženje

Fritule

Kvasac razmutiti s malo mlijeka, dodati žlicu brašna i šećera te ostaviti na toplome da se digne. U posebnoj posudi izmiješati sol, žumanjke, šećer, rastopljeni maslacac, naribanu limunovu koricu, rakiju, toplo mlijeko, prosijano brašno i na kraju oprane grožđice. Tijesto dobro istući dok ne postane glatko. Dodati po potrebi još toliko mlijeka dok tijesto nije tako mekano da se može vaditi žlicom. Tijesto ostaviti na toplome da se diže oko pola sata. Konačno, žlicom uzimati loptice tijesta i stavljati da se prže u dubokom ulju. Pržene fritule posipati šećerom u prahu.