Your alt text
visitRijeka
visitRijeka
visitRijeka - Facebook visitRijeka - Youtube visitRijeka - Twitter visitRijeka - Instagram visitRijeka - Flickr visitRijeka - Issuu
visitRijeka - shadow under header

Kolovoz u Rijeci


Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Uvodnik

Zabavom protiv ljetnih vrućina

Ljeto je već odavno u gradu, ali nakon osvježavanja na nekoj od plaža, valja odabrati neko od događanja koje će obilježiti još jedan riječki kolovoz.

Ljeto na Gradini, Ljeto u Guveru ili možda Riječka zvečka? U Harteru na metal fest ili upoznavanje s modnim trendovima uz Riječke stepenice? Kolovoz je i mjesec u kojem se u Svetištu Majke Božje Trsatske tradicionalno slavi Vela Gospa, a i mjesec kada započinje još jedno izdanje Ri gastra...
Sve to i još ponešto najavljujemo u našem novom newsletteru, a potpuni i detaljni popis svih događanja u kolovozu u Rijeci nalazi se u našem ŠTA DAnas? kalendaru događanja.


NOVOSTI I NAJAVE


Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Provedite Ljeto na Gradini

Poznato je da je drevni Trsatski kaštel idealno mjesto za sjesti usred ljetne sparine, uživati u njegovoj smirenoj ljepoti, prirodnom hladu i prekrasnom pogledu na Rijeku i zaljev, ali je već deset godina i jedno od programski najzanimljivijih ljetnih mjesta u gradu.

Za to je zaslužna manifestacija Ljeto na Gradini, koja nakon zaposlenog srpnja u kolovozu kreće s danima vizualne umjetnosti i komunikacija „Gradina No Limit“. Za ljubitelje teatra tu je predstava „Đurologija“ Branka Đurića – Đure i legendarna „CABAres CABArei“ Zijaha Sokolovića. Od koncertnih nastupa najavljeni su Habana Social Club, Riccardo Staraj i Midnight Blues Band i gosti te jedinstveni doživljaj uz glazbeni performans 30 Gongova „Gong Caravan“. U pripremi je i jedno edukativno događanje – Gradina znanja uz PAR-workshop, a kolovoz zatvaramo nepcu i uhu ugodno uz Taste & Music i Gorana Karana.


Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

3 glasna dana u Harteri uz 3. Dark O Metal Fest

Nakon izuzetno uspješne prve dvije godine Dark O Metal Festa, organizatori najavljuju treći nastavak festivala koji će prodrmati Hrvatsku i okolicu u do sada najjačem izdanju.

Od 12. do 14. kolovoza na dobro poznatoj lokaciji bivše riječke tvornice papira Hartera, Dark O Metal Fest grabi jednu stepenicu više donoseći izuzetno zanimljiv i bogat program. Sve posjetitelje očekuje zabava na čak 6 lokacija, pojačani glazbeni i zabavni program, dodatni dan festivala, humanitarne akcije, kampiranje, popusti za putovanje vlakom na festival, obilasci i šetnje kroz prirodu, gostovanja udruga, besplatan prijevoz na obližnje plaže, umjetnički performansi, pristupačne cijene ulaza, hrane i pića, te ono najbitnije: dva svjetski poznata metal benda uz standardno pomno birane bendove hrvatske alternativne scene.


Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Blagdan Vele Gospe na Trsatu

Davne 1291. godine trsatski su drvosječe ugledali kućicu u šumi koje prije nije bilo...

Po predaji, bila je to nazaretska kućica Blažene Djevice Marije, koju su, iz straha od turskog osvajača, anđeli prenijeli na Trsat gdje je stajala pune tri godine i sedam mjeseci. Danas se na tom mjestu nalazi Gospino svetište poznato po hodočašćima brojnih vjernika, a posebno je dojmljiva središnja svetkovina Velike Gospe 15. kolovoza.
Prije samog blagdana Vele Gospe, 12. kolovoza, kreće trodnevnica uz večernju misu, a dan nakon, u perivoju Svetišta održava se duhovni koncert „Zdravo Kraljice Majko milosrđa“ uz nastupe brojnih estradnih umjetnika. Na samu svetkovinu Vele Gospe održavat će se mise u 6, 7, 8, 9 i 10 sati te večernja misa u 18.30 sati koju će predvoditi riječki metropolit mons. Ivan Devčić. Kroz kolovoz, svake subote, u svetištu Majke Božje Trsatske održavat će se i hodočašća, a za kraj mjeseca najavljen je koncert orkestara mladih iz raznih evropskih zemalja „Premiovalessina“.


Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

10 modnih godina Riječkih stepenica

Riječke stepenice, događanje koje već deset godina u Rijeku donosi vrhunske modne kolekcije i novitete, svoj veliki jubilej slavi u dva dana, na dvije lokacije.

U petak 26. kolovoza na mjestu po kojemu je ovo događanje i postalo poznato, na stepenicama pored Grand hotela Bonavia, modne kuće i dizajneri predstavit će kolekcije večernjih haljina, odijela i modnih dodataka. Drugoga dana, u subotu 27. kolovoza, ljubitelji mode moći će uživati u kolekcijama poznatih svjetskih brandova ispred HNK Ivana pl. Zajca na eventu 10. Riječke stepenice by Amec Rijekatekstil.
Riječke stepenice najznačajnije su i najveće modno događanje u regiji te jedno od vodećih u Hrvatskoj. Cilj projekta je promocija i poticanje razvoja hrvatske tekstilne industrije, kroz promociju velikih hrvatskih modnih kuća i hrvatskog dizajna.
U slučaju kiše 10. Riječke stepenice održat će se 2. rujna.


Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Kraj kolovoza – početak gastro priče o smokvama

Nakon malog „godišnjeg odmora“ i dana trešanja u lipnju, Ri gastro se vraća u zadnjim danima kolovoza i donosi još jednu finu priču, ovoga puta posvećenu smokvama.

Ovo rajsko voće, latinskog naziva Ficus carica, spada u najstarije kultivirane voćke, a uz maslinu i vinovu lozu najzastupljenija je biljka na Mediteranu. Ona je potvrda ekološki zdravog okruženja, jer samo u takvome uspijeva, otporna je na vremenske neprilike i odlikuje se prirodnim svojstvima za visoku i redovitu rodnost, pa je u narodu smatrana simbolom plodnosti i obilja. A obilje je ono što će nas u tih tjedan dana posvećenih smokvi čekati u ugostiteljskim objektima Rijeke i okolice, sve sa željom da se očuva tradicija prehrane naših starih i pokuša vratiti na jelovnike domaćinstava i restorana. Ri gastro - Tjedan smokava počinje 30. kolovoza i traje do 6. rujna, a odmah nakon toga sljubljuje se sa Tjednom liganja. Ali to je već posve druga priča, koju ostavljamo za sljedeći mjesec...


UKRATKO

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Riječka zvečka

Drugo izdanje Riječke zvečke, kvartovske priče s Vežice, svakog četvrtka ovoga ljeta donosi nam live nastupe renomiranih izvođača. Ovoga mjeseca za mikrofonom su En Face i My Buddy Moose, Songkillersi, Nola i Sara Renar, Blagdan Band uz support iz@medosevic&borgie, a najavljen je i Hartera Warm Up Party uz grupu Svadbas. Riječka zvečka ne ostaje samo na koncertima, pa nas očekuju i modna revija, iluzionistički show Andreja Škedela, predstava „50 nijansi zelene“ i Kvizalište.


Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Ljeto u Guveru

Ljetni pivski vrt Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja i dalje je idealno mjesto za provoditi vruće ljetne večeri, a uz prekrasni ambijent, nudi i bogati izbor zanatskih piva i finih zalogaja te odabrane koncerte i događanja. U programu „Okusi različitosti“ bolje ćemo upoznati Njemačku, Francusku i Srbiju, proslavit ćemo Međunarodni dan piva, testirati znanje na kvizu i pokazati svoje najbolje plesne pokrete na Rockabilly plesnjaku.


Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Prvi na svijetu - 150 godina riječkog torpeda

Slavna povijest riječkog torpeda počinje suradnjom riječkog izumitelja Giovannija Luppisa i inženjera Roberta Whiteheada, koja je dovela do prvog uspješnog probnog lansiranja torpeda. Ove godine obilježava se 150 godina od ovog svjetski značajnog tehnološkog izuma, a centralni događaj je izložba „Prvi na svijetu – 150 godina riječkog torpeda“ smještena u depou na Žabici. Na izložbi se po prvi put na jednom mjestu mogu vidjeti objedinjene zbirke Muzeja grada Rijeke i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, kao što su cjeloviti primjerci torpeda iz pedesetih i šezdesetih godina 20. st.PREPORUKA

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Riječke priče – Rijeka je voda, voda je riječka voda

Dobrodošli u „Grad koji teče“. U grad u kojem ne možete ostati žedni, koji je ponosan na svoju vodu i smatra je – najboljom vodom na svijetu.

Reći će vam to svaki Riječanin, jer veza ovog grada i vode doista je posebna. Bilo da šećete uz Rječinu, pijete vodu iz slavina ili nosite kišobrane u najkišnijem hrvatskom gradu… od vode u Rijeci, jednostavno - ne možete pobjeći. Identitet je to grada koji progovara iz njezina imena. Grad koji leži na brojnim vodotocima i izvorima dobio je, naime, ime po moćnoj i prelijepoj krškoj ljepotici, 18 kilometara dugoj Rječini, koja ga je oduvijek opskrbljivala vodom. više>


visitRijeka
ŠTA DAnas? kalendar događanja
Izleti
Turistički informativni centar
Gdje odsjesti


Bike Rijeka - 40 biciklističkih staza Rijeke i Riječkog prstena

Preuzmite aplikaciju 

Turistička zajednica grada Rijeke – Turistički ured ,Užarska 14 / 51000 Rijeka
tel. +385 51 315 710, fax. +385 51 315 720, e-mail: Rijeka@visitRijeka.hr

Turistički informativni centar ,Korzo 14 / 51000 Rijeka
tel. +385 51 335 882, e-mail: info@visitRijeka.hr