Your alt text
visitRijeka
visitRijeka
visitRijeka - Facebook visitRijeka - Youtube visitRijeka - Twitter visitRijeka - Instagram visitRijeka - Flickr visitRijeka - Issuu
visitRijeka - shadow under header

Siječanj u Rijeci


Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Uvodnik

Napokon Karneval!

U sljedeća dva mjeseca u Rijeci malo što neće imati veze s Riječkim karnevalom.

Početak siječnja još uvijek će nositi miris blagdana, a kad vlakić Djeda Mraza odvozi svoj posljednji krug po Korzu i klizalište ode sa svoje morske pozicije, nakon samo par dana odmora kreće peto riječko godišnje doba.
Što će se sve događati u najluđem periodu godine u našim krajevima najavljujemo u našem novom newsletteru. Kalendar događanja od siječnja u pdf-u možete prolistati na našem ISSUU profilu, a najfriškije stanje događanja u Rijeci i prstenu možete pronaći na našim ŠTA DAnas? mrežnim stranicama.


NOVOSTI I NAJAVE


Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Budi što želiš – dođi na Riječki karneval!

Biti baš ono što želimo ponekad je teško. Osim na Riječkom karnevalu, kamo je to najlakša stvar na svijetu – skinuti svoje svakodnevne maske i opušteno prošetati u obličju u kojem se trenutno najbolje osjećamo.

Peto riječko godišnje doba kao i uvijek slijedi tradiciju i započinje na Antonju 17. siječnja i traje sve do Pepelnice koja ove godine pada na 1. ožujka. Stoga, opustimo se i krenimo na ludo putovanje koje nakon podizanja Pusta uključuje odabir nove Kraljice Riječkog karnevala i predaju ključeva Grada maškarama, vozi nas kroz brojne maškarane zabave, pjesmu i ples, sportska, gastronomska, humanitarna događanja... i završava s dvije velike karnevalske povorke. Vrijedi zapamtiti sljedeće datume: nova kraljevska predstavnica Karnevala bira se 20. siječnja, 4. veljače borda se odmah pored mora na Carnival Snowboard Sessionu, 11. veljače protutnjat će najluđa auto-rally povorka Pariz - Bakar, dječica svoju povorku imaju zakazanu za 18. veljače, a veliko finale, Međunarodna karnevalska povorka, održat će se 26. veljače. A između svega toga još je puno puno ostalih događanja koja ćete moći pronaći u našem karnevalskom kalendaru, koji se ovih dana sve više popunjava... Ostaje još samo službeni poziv: Budi što želiš – dođi na Riječki karneval!


Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Maškare dobivaju novu kraljevsku predstavnicu i ključ Grada

Riječki karneval započinje 17. siječnja, ali tek nekoliko dana kasnije, 20. siječnja, vlast maškara postaje „opipljiva“. Dan je to kada će ključ Grada i službeno biti predan u ruke maškara i dan kada će Karneval dobiti svoju novu kraljevsku predstavnicu.

Mjesto događanja je Dvorana mladosti, a protokol je već poznat – predstavnice karnevalskih grupa će okupljenim karnevalistima morati pokazati cijeli niz kraljevskih kvalifikacija potrebnih za osvajanje „Zlatnog plašta“. To su redom: karnevalski duh, poznavanje običaja te poneka plesno-pjevačka ili slična vještina, a uvijek je bitan, ako ne i presudan, koreografirani nastup s pratećom karnevalskom grupom. Meštar, tradicionalni „šef“ Riječkog karnevala, ove će godine tako dobiti 22. po redu Kraljicu s kojom će kroz cijelu godinu pohoditi karnevalska događanja u Rijeci i okolici, Hrvatskoj i inozemstvu i predstavljati Riječki karneval.
Program Izbora Kraljice Riječkog karnevala i primopredaje ključa Grada kreće u 20 sati i osim nastupa kandidatkinja najavljuje i bogati glazbeni i scenski program te kao i uvijek puno plesa, u čemu uvijek prednjače prateće karnevalske grupe, a često i sama publika.


Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

27. siječnja – noć kada su muzeji zvijezde

Posljednji petak u siječnju već dvanaestu godinu otvara vrata hrvatskih muzeja, galerija i raznih kulturnih ustanova i poziva sve na druženje u njihovim prostorima uz prigodne programe.

Aktivnostima u manifestaciji Noći muzeja potiče se na prepoznavanje muzeja kao dinamičnih institucija koje povezuju ljude s globalnim izvorima informacija te idejama i stvaralaštvom za kojim tragaju; na prepoznavanje muzeja kao institucija koje čine bogatstvo ljudskog izraza i kulturnu raznolikost dostupnu svim korisnicima i na svim medijima te na poticanje aktivnosti razvijanja znatiželje kao motiva za posjet muzeju, muzeja kao ustanova znanja, ali i prostora za zabavu i smisleno provođenje slobodnog vremena.
Noć muzeja 2017. godine obilježit će tema „Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo“, kojom se želi ukazati na važnost prikupljanja, očuvanja i prezentiranja najširoj javnosti, materijalne i nematerijalne kulturne baštine, koju brojni muzeji i druge ustanove baštine u svojim zbirkama, ali i iznimnog utjecaja koji je imala glazba i glazbeni stvaraoci kroz povijest do najsuvremenijeg doba.


UKRATKO

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Blagdanski ugođaj i u siječnju

Najmlađe će zasigurno obradovati produženi blagdanski ugođaj koji će ostati u Rijeci dobar dio siječnja, a sve zahvaljujući Vlakiću Djeda Mraza i klizalištu „Morska pahuljica“ – koji će biti na raspolaganju za zabavu sve do 15. siječnja. Za sve ostale, Božićni sajam na Korzu i Gastro kutak Rijeka Adventa s nama su do 7. siječnja, a nakon toga blagdansku dekoraciju uskoro zamjenjuje ona karnevalska...


Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Ta divna lebdeća stvorenja

Da li ste već posjetili izložbe podvodnih fotografija „Ta divna lebdeća stvorenja“ u Prirodoslovnom muzeju Rijeka i u riječkoj ribarnici? Kroz ambijentalnu fotografiju i korištenje prirodnog svjetla, podvodni fotograf Marinko Babić upoznaje nas s jadranskim vrstama koje imaju veliku ulogu za život u moru i mogućim prognozama promjena u morskom okolišu. Izložbe će biti otvorene sve do 18. svibnja ove godine.


Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Bridges - poveznik umjetnosti i zajednica

Od 16. do 26. siječnja u galeriji Kortil moći se će pogledati izložba „Bridges“ koja prezentira suvremeni izričaj nove generacije riječkih i zagrebačkih autora i autorica. Izložba uključuje radove koji s posjetiteljem direktno komuniciraju vizualno atraktivnim umjetničkim stilovima i medijima - od onih klasičnih, poput grafika, ulja na drvu i platnu do eksperimentalnih, ali oku zanimljivih, suvremenih formi. Dio kreativnog kolektiva "Bridges" povezan je i s bujajućim urbanim, street-art, tattoo i skateboarding supkulturama.PREPORUKAKamo odsjesti u Rijeci za vrijeme Karnevala

Došli bi na Riječki karneval, jedan dan vam je premalo, a ne znate gdje bi odsjeli? Tu je naš katalog smještaja da vam pomogne u odabiru! 

Birajte između 4 riječka hotela, 18 hostela i prenoćišta ili skoro 400 smještajnih jedinica kod privatnih iznajmljivača. Odaberite smještaj u centru ili u miru predgrađa, s pogledom na more ili pak prvi red do mora… Pomoću tražilice pronađite mjesto baš za vas, provjerite tko prima i ljubimce, tko ima osiguran parking ili pristup za invalide i pošaljite upit o raspoloživosti direktno kod iznajmljivača, dok je smještaj u hotelima moguće bukirati s par klikova putem njihovih sustava za rezervaciju. više>


visitRijeka
ŠTA DAnas? kalendar događanja
Trsat
Javni prijevoz
Turistički informativni centar


Bike Rijeka - 40 biciklističkih staza Rijeke i Riječkog prstena

Preuzmite aplikaciju 
Turistička zajednica grada Rijeke – Turistički ured ,Užarska 14 / 51000 Rijeka
tel. +385 51 315 710, fax. +385 51 315 720, e-mail: Rijeka@visitRijeka.hr

Turistički informativni centar ,Korzo 14 / 51000 Rijeka
tel. +385 51 335 882, e-mail: info@visitRijeka.hr