Your alt text
visitRijeka
visitRijeka
visitRijeka - Facebook visitRijeka - Youtube visitRijeka - Twitter visitRijeka - Instagram visitRijeka - Flickr visitRijeka - Issuu
visitRijeka - shadow under header

Ožujak u Rijeci


Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Uvodnik

Mjesec za šah, zvijezde i glazbu

Nakon svih karnevalskih ludosti u veljači, ožujak je vrijeme za posve drugačije razonode.

Jedna od njih, ona koja samim svojim nazivom već miriši na proljeće, ženski je šahovski turnir Cvijet Mediterana. U ožujku planetariji slave svoj dan, a najbolje mjesto u Rijeci za obilježiti taj dan svakako je Astronomski centar Rijeka koji nam je ponovno pripremio cjelodnevni program. „Glazba je posvuda“ i ove godine uz Impulse festival koji uz programe na 7 lokacija donosi i koncert legendarne grupe Swans. Kazališta, muzeji i galerije nam donose puno noviteta, a najavljeno je i gostovanje jednog od najpoznatijih svjetskih mjuzikla.
Sve to i još ponešto najavljujemo u našem novom newsletteru, kalendar događanja od ožujka u pdf-u možete prolistati na našem ISSUU profilu, a najfriškije stanje događanja u Rijeci i prstenu možete pronaći na našim ŠTA DAnas? mrežnim stranicama.

 


NOVOSTI I NAJAVE


Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Riječki planetarij slavi Međunarodni dan planetarija

Međunarodni dan planetarija prvi se put održao 1995. s ciljem popularizacije svijeta planetarija.

Jedinstveni riječki Astronomski centar i ove je godine pripremio cjelodnevni program, dijelom prilagođen i najmlađim uzrastima, a ukoliko vrijeme bude naklonjeno, održat će se i program planetarija na otvorenom. Subota 11. ožujka u ACR-u nudit će čak 4 showa – „Moj prvi pogled u nebo“, „Safari Sunčevim sustavom, „Pojas zodijaka“ i „Zemlja - svemirski dragulj“ te dva filma – „Putovanje male zvijezde“ i „Neukrotivi Svemir - izvor života“. U predprostoru planetarija OŠ Turnić održat će pokaznu radionicu izrade modela planeta za drugu djecu i posjetitelje, a za navečer je najavljen program „Astrognozija - planetarij na otvorenom“.


Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Vrhunske šahistice na „Cvijetu Mediterana“

Rijeka ima jedan od rijetkih ženskih šahovskih turnira u Europi i svijetu pod nazivom „Cvijet Mediterana“, a ožujak je mjesec kada se na njemu već 17. godinu za redom dolaze ogledati šahovske dame.

Međunarodni ženski šahovski turnir „Cvijet Mediterana“ promiče ljepotu šahovske igre, ljepotu našeg kraja, ali i simbolički obilježava međunarodni dan žena. Šahovski će se mečevi odvijati od 12. do 18. ožujka u Šahovskom domu Rijeka na Brajdi, a sve šahovske partije 17. izdanja „Cvijeta Mediterana“ moći će se i ove godine pratiti i uživo putem interneta.


Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Impulse festival - Music is everywhere

Multimedijalni festival Impulse ponovno se zavlači u riječke klubove, povezujući ih na nekoliko dana pod motom „Music is everywhere / Glazba je posvuda“.

Ove godine na 7 različitih lokacija, Impulse donosi bogati program posvećen glazbi uz neka vrlo zvučna imena svjetske glazbene scene. Galerija Kortil ugostit će zanimljivu izložbu slika i crteža Jerryja Garcije, Boba Dylana i Patti Smith iz kolekcije Voje Šindolića pod nazivom „Prijatelji, rockeri, umjetnici“. Hedlineri festivala, legendarna grupa Swans uz podršku Little Annie moći će se poslušati u Pogonu kulture, a od koncerata još su tu i Lovely Quinces u Tunelu i Noise/post-punk night u Palachu uz ###, Rašpa i ESC Life. Festival najavljuje i dvije glazbene tribine - Booking: Gdje se vidiš za 5 godina? i Megahertz, već popunjenu dvodnevnu radionicu This Town Needs Posters te glazbeni osvrt 1967. - 50 godina psihodelije. Programu se priključuje i Art-kino Croatia uz filmsku premijeru „Nosi se s tim pitanjem – Frank Zappa svojim riječima“, a ljubitelje vinila zasigurno će najviše zanimati 8. sajam ploča u Palachu. Program festivala završava velikim Trigon partyjem na tri lokacije – u Nemu, Tunelu i Životu.
Impulse festivalu osnovni je cilj promocija urbane klupske kulture, posebno njezinog glazbenog segmenta, a želja je na više gradskih točaka publici ponuditi kvalitetan kulturni program i kroz više medija pristupiti fenomenu glazbe u njegovim mnogim manifestacijama.


Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Kazališne premijere u ožujku

Ožujak u riječka kazališta donosi nekoliko premijera.

Tako Ri Teatar – Kulturni centar Kalvarija ponovno organizira svoj poznati projekt, ove godine pod nazivom “Svaka 4 tjedna – premijera jedna”. Nakon prve premijere u nizu odigrane u veljači, ovaj nas mjesec očekuje komedija “Fasada” redatelja Bojana Lakoša 11. ožujka. HNK Ivana pl. Zajca na svom repertoaru ima tri premijere; prva je na rasporedu glazbena komedija “Cabaret D’Annunzio” nastala u koprodukciji s Teatrom dei Borgia, a na pozornicu riječkog narodnog kazališta dolazi 17. ožujka. Slijedi opera “Seviljski brijač” u adaptaciji i režiji nacionalnog prvaka riječke opere Giorgia Suriana 25. ožujka, a za sam kraj mjeseca, 30. ožujka, Zajc nam je spremio premijeru “Šišmiša”, predstave koja je postala sinonimom operetnog žanra. (foto: HNK Ivana pl. Zajca)


Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

„Friške“ izložbe u Rijeci

Ponuda riječkih muzeja i galerija, uz već poznate izložbe, ovog se mjeseca popunjava s nizom novih.

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja predstavlja izložbu autorice Žive Ogorelec „Moj uoča je šiu za vurame - putovima vurmohara iz gornjeg toka rijeke Kupe“ na temu pokućaraca - putujućih urara, a Muzej grada Rijeke najavio je dvije nove izložbe – „Lupino… New York 1985.-1989.“ i „125 godina Fotokluba Zagreb“. U Malom salonu otvara se izložba „Tvoja zemlja ne postoji“, u galeriji Mir junaka na Trsatskom kaštelu izložba učeničkih radova „Inovacije“ te u Filodrammatici izložba Louise Drulhe „Kritički atlas interneta“. Ugodna vam šetnja po izložbenim prostorima.


UKRATKO

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Akademsko astronomsko društvo

Svaki četvrtak u Astronomskom centru Rijeka rezervirano je za predavanja Akademskog astronomskog društva Rijeka. Ožujak ima 5 četvrtaka, stoga nas očekuje i 5 predavanja - Kometi i meteori, Ekstrasolarni planeti, Katastrofalne erupcije, Ledena doba na Zemlji te Nastanak života na Zemlji. U slučaju vedrog vremena, nakon svakog predavanja slijedi promatranje raznih nebeskih objekata kroz teleskop, a u slučaju lošeg vremena, posjetitelji mogu razgledati teleskop i vidjeti ranije snimljene astronomske fotografije.


Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Mamma mia!

Mjuzikl koji je do sada vidjelo preko 52 milijuna ljudi u 40 zemalja svijeta, među ostalima i na Broadwayu, dobio je svoje izdanje na hrvatskom jeziku, a za uloge su pomno odabrani renomirani domaći glumci i izvođači kao što su Renata Sabljak, Đani Stipaničev, Ervin Baučić, Mila Elegović, Danijela Pintarić i brojni drugi. Još od premijernog izvođenja svjetskog mjuzikla '“Mamma Mia“' u kazalištu Komedija, za njega vlada ogroman interes. Mjuzikl koji je hvaljen kao kombinacija zanimljivo obrađene teme, izvrsnih glumaca, odličnih songova i savršeno uvježbanog orkestra, kreće na veliku hrvatsku turneju, u sklopu koje 19. ožujka dolazi i u riječki Centar Zam.


Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Divovi Patagonije i u ožujku

Iako je su njihovi riječki dani trebali biti odbrojeni sa zadnjim danom veljače, zbog velikog interesa izložba „Divovi Patagonije“ moći će se pogledati i do 23. ožujka. Ova putujuća izložba obuhvaća replike divovskih kostura dinosaura, izrađene prema autentičnim cjelovitim fosilnim primjercima pronađenim na području Patagonije, kao i modele divovskih dinosaura izrađene prema originalnim primjercima i najnovijim znanstvenim saznanjima, u prirodnoj veličini.PREPORUKA

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Bazeni Kantrida

Bazeni Kantrida sportski su kompleks smješten uz samo more, s pet bazena različitih dimenzija i nizom pratećih sadržaja.

Kompleks se smjestio na lokaciji postojećeg otvorenog olimpijskoga bazena uz samo more. Pored pet bazena različitih dimenzija, osmišljen je i niz pratećih sadržaja, pa Bazeni Kantrida danas nisu samo prostor za kvalitetnu pripremu i natjecanja sportaša, već i atraktivno mjesto za rekreaciju i zabavu posjetitelja.
Bazeni Kantrida uključuju Olimpijski bazen 1 (dvoransko plivalište) s jedinstvenim pomičnim krovom, potpuno rekonstruirani Olimpijski bazen 2 (otvoreno plivalište), Bazen 25m, Dječji bazen te Bazen za skokove u vodu. više>


visitRijeka
ŠTA DAnas? kalendar događanja
Gdje odsjesti
Dolazak u Rijeku
Turistički informativni centar


Bike Rijeka - 40 biciklističkih staza Rijeke i Riječkog prstena

Preuzmite aplikaciju 
Turistička zajednica grada Rijeke – Turistički ured ,Užarska 14 / 51000 Rijeka
tel. +385 51 315 710, fax. +385 51 315 720, e-mail: Rijeka@visitRijeka.hr

Turistički informativni centar ,Korzo 14 / 51000 Rijeka
tel. +385 51 335 882, e-mail: info@visitRijeka.hr