Your alt text
visitRijeka
visitRijeka
visitRijeka - Facebook visitRijeka - Youtube visitRijeka - Twitter visitRijeka - Instagram visitRijeka - Flickr visitRijeka - Issuu
visitRijeka - shadow under header

Travanj u Rijeci


Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Uvodnik

Riječko proljeće u znaku sporta, gastronomije i znanosti

Travanj je vrijeme za dvije velike sportske manifestacije u gradu Rijeci, jedna u kojoj mogu sudjelovati svi željni kretanja i jedna koja uvijek izvuče veliki broj gledatelja na Korzo i duž svoje trase.

Riječ je o festivalu sporta i rekreacije Homo si teć koji ove godine nudi čak 9 različitih utrka i velikoj međunarodnoj biciklističkoj utrci Tour of Croatia koja će u sklopu svoje 5. etape 22. travnja proći kroz Rijeku. Za one koji su više zainteresirani za gastronomiju, travanj znači i početak Ri gastro sezone uz Tjedan šparoga, kraj mjeseca posvećen je Festivalu znanosti, a najavljena je i manifestacija Moje, tvoje, naše, u ovom izdanju s temom Brodovi, vlakovi kamioni.
Sve to i više najavljujemo u našem novom newsletteru, kalendar događanja od travnja u pdf-u možete prolistati na našem ISSUU profilu, a najfriškije stanje događanja u Rijeci i prstenu možete pronaći na našim ŠTA DAnas? mrežnim stranicama.


NOVOSTI I NAJAVE


Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Bike Rijeka Weekend

Ljubiteljima kretanja na dva kotača, i to onih na nožni pogon, vikend 8. i 9. travnja donosi jedno vrlo zanimljivo biciklističko događanje.

Bike Rijeka Weekend je biciklističko vikend druženje koje će ljubiteljima aktivnog odmora i rekreacije pružiti posve drugačiji doživljaj područja oko Rijeke. Bogat poviješću i tradicijom, Riječki prsten je regija osebujnog susreta mora i gorskog kraja, a tijekom Bike Rijeka Weekenda na raspolaganju će biti duže i kraće rute kojima će se na 2 kotača obići najzanimljivije dijelove i atrakcije Kastva, Klane, Viškova, Jelenja, Čavli, Rijeke, Bakra, Kostrene i Kraljevice. Rute prolaze dijelovima Biciklističke transverzale Riječkog prstena čija će atraktivna konfiguracija terena, kombinacija asfalta i makadama te jedinstveni pogledi na Riječki zaljev, učiniti ovu biciklističku pustolovinu ispunjenom i nezaboravnom.


Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

21. Homo si teć i njegovih 9 utrka

Homo si teć (hajmo/idemo svi trčati) uzrečica je koja nekome tko nije upoznat s osebujnim čakavskim dijalektom može zvučati potpuno nerazumljivo.

Riječanima i primorcima, naravno, ne treba posebno objašnjavati što Homo si teć znači. Festival sporta i rekreacije Homo si teć održava se bez prekida od 1998. godine i najveći je ulični sportski događaj u Hrvatskoj.
21. izdanje festivala počinje u subotu 8. travnja, a završava u nedjelju 23. travnja najmasovnijom hrvatskom uličnom utrkom u kojoj sudjeluje do 15 tisuća građana, djece, studenata, rekreativaca i profesionalnih sportaša. Cijeli će grad biti zona slobodna od prometa, potpuno stavljena na raspolaganje trkačima, a samo središte Rijeke postaje veliko igralište za sportsko - zabavne programe.
Ove godine festival objedinjuje čak 9 utrka: sve počinje 8. travnja utrkom Trsatskim stubama 539 skok, nastavlja se 15. travnja uz Molo longo trk, te kulminira 23. travnja uz veliku utrku građana, 2. Riječki maraton, 16. Riječki polumaraton, utrku štafeta 3x7, Desetku, dm Baby bonus cup i Hendi cup. Tu su i predstavljanja sportskih i rekreativnih klubova i udruga na Korzu, prodajno / promotivni sajam sportske opreme, program za djecu na Gatu Karoline Riječke (natjecanja spretnosti, demonstracije rolanja, vožnje bicikla, glazbeni program...), humanitarna akcija prodaje majica, foto-natječaj, a sve uz bogatu gastro ponudu. Homo si teć!


Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Proljetno buđenje Ri gastra uz šparoge

Nakon kratkog zimskog odmora i dolaskom proljeća kreće nova Ri gastro sezona. A namirnica koja je zbog svojih detoksikacijskih svojstava najbolja za nove početke svakako je šparoga. 

Kraljevsko povrće, riznica zdravlja, hrana, lijek i afrodizijak... epiteti su kojima obožavatelji širom svijeta opisuju svoju opčinjenost šparogama, a od pamtivijeka je smatraju simbolom buđenja života i prirode. Šparoga (lat. Asparagus) ubraja se u najstarije samonikle kulture Mediterana, o čijoj ljekovitosti postoje tisućljetni zapisi. Manifestacija Ri gastro posvetit će se šparogi od 19. do 26. travnja, razdoblje u kojem će ugostitelji Rijeke i okolice nuditi maštovite, fine, ali i cijenom pristupačne delicije, a očekuje nas i veliki humanitarni Gastro Cooking Show. U slast!


Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Moje, tvoje, naše – Brodovi, vlakovi, kamioni 

Dvanaesto izdanje manifestacije Moje, tvoje, naše u organizaciji udruge Drugo more održat će se od 20. do 22. travnja na više lokacija u Rijeci.

Moje tvoje naše je interdisciplinarni tematski festival koji s umjetničkog i teorijskog aspekta progovara o različitim temama od društvenog interesa.
Ovogodišnja tema je logistika, jedan od stupova suvremene ekonomije koji utječe na naš svakodnevni život kroz formiranje struktura koje neposredno određuju naša građanska prava, obrasce kretanja i pitanja nadzora. U okviru festivala u Art-kinu Croatia prikazat će se film Zaboravljeni prostor, na riječkom će se lukobranu odigrati izvedbeno-umjetnički projekt SAID TO CONTAIN, a u OKC-u Palach održat će se trodnevna radionica o globalnoj mreži distribucije hrane. Na diskurzivnom dijelu programa u Filodrammatici sudjelovat će razni gosti iz zemlje i inozemstva koji će iz različitih perspektiva govoriti o temi logistike. Najavljena je rasprava na temu željeznica u Hrvatskoj te okrugli stol o riječkoj luci, usmjeren prema temama kao što su razvoj luke, uvjeti rada u luci, odnos luke i grada, globalni tokovi u razvoju grada i slično. Ulaz na sve programe je slobodan.Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Tour of Croatia 22.4. juri kroz Rijeku

Tour of Croatia međunarodna je etapna biciklistička utrka koja će u razdoblju od 18. do 23. travnja treću godinu za redom proći trasu dužu od 1.000 km podijeljenu u 6 etapa duž Jadranske obale, Istre i unutrašnjosti Hrvatske.

Ovu atraktivnu utrku prepoznala je i Međunarodna biciklistička federacija – UCI, klasificirajući je u prvu kategoriju, odmah iza najpoznatijih biciklističkih utrka i grand tour utrka. Ljepotu i raznolikost hrvatskih krajolika kojima utrka prolazi, izravno će prenositi HTV, ali i više od 90 stranih televizija poput Eurosporta, a moći će se pratiti na 6 kontinenata. Treće godine svog postojanja utrka će brojiti 150 natjecatelja, od toga 145 inozemnih iz 30 zemalja svijeta.
Kao dio 5. etape Tour of Croatia, Rijeka će 22. travnja biti domaćin ove velike utrke, a biciklisti će prolaziti po Korzu od oko 15.50 sati.


Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Vrijeme je za Festival znanosti

Festival znanosti manifestacija je koja za cilj ima popularizaciju znanosti. Održava se još od 2003. godine na razini cijele Hrvatske, a Rijeka će i ove godine biti jedan od centara znanosti.

Sadržaji festivala namijenjeni su svim dobnim skupinama, uključujući i djecu predškolske dobi, budući da je već u najmlađoj dobi važno započeti upoznavanje djece sa znanošću i razvijanje njihovog kritičkog razmišljanja. Ovogodišnji 15. po redu Festival znanosti održava se od 24. do 29. travnja, s glavnom temom „Vrijeme“, a najavljena su brojna popularno-znanstvena predavanja, tribine, radionice, izložbe i ostala zbivanja. U Rijeci će u festivalskom tjednu programi održavati na više lokacija, od kojih su neke bivši prostor Exportdrva, Prirodoslovni muzej Rijeka, Astronomski centar Rijeka, sveučilišni kampus, knjižnice, itd.UKRATKO

 Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Divovi Patagonije s nama do ljeta

Iako je oproštaj s Divovima Patagonije trebao biti još krajem veljače, zbog velikog interesa ova se jedinstvena izložba produžila na ožujak, a kako posjetioci i dalje pristižu, organizatori su najavili da Divovi s nama ostaju skroz do 26. lipnja.
Ova putujuća izložba obuhvaća replike divovskih kostura dinosaura, izrađene prema autentičnim cjelovitim fosilnim primjercima pronađenim na području Patagonije, kao i modele divovskih dinosaura izrađene prema originalnim primjercima i najnovijim znanstvenim saznanjima, u prirodnoj veličini.


Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Wanda Lavanda

Gradsko kazalište lutaka Rijeka, između ostalih predstava u travnju, nudi i jednu posebno šarenu i poučnu – predstavu Jelene Tondini Wanda Lavanda. Glavni lik ove priče je ovčica Wanda koja se zbog svoje šarene vune ističe među ostalim životinjama i svojim neobičnim izgledom odstupa od svoje okoline te svojih prijatelja. Priča je to o toleranciji i uvažavanju različitosti koja će djeci od najranije dobi pomoći naučiti važnost prihvaćanja drugačijih od sebe. Predstava je na rasporedu 13., 14. i 15. travnja, a posljednjeg datuma će nakon predstave biti održana i Wandina uskršnja radionica.


Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Princ sevdaha Božo Vrećo u Zajcu

Božo Vrećo, jedan najzanimljivijih interpretatora sevdaha novijeg doba, održat će solistički koncert u Rijeci, 18. travnja, u HNK Ivana pl. Zajca. Umjetnik, interpretator i autor sevdalinki Božo Vrećo tijekom posljednjih nekoliko godina postao je ne samo regionalna, već i europska i svjetska glazbena senzacija. New York Times ovog je lirskog tenora okarakterizirao kao „čovjeka anđeoskog glasa, koji dotiče srca i miluje duše!“ te ga dodatno istaknuo kao sinonim potpune slobode. Osim tradicionalnih sevdalinki, Božo Vrećo otpjevat će i autorske sevdalinke, a uz njega će u Zajcu nastupiti i sjajni glazbeni gosti Miro Navračić (harmonika) i Marko Louis (klavir, tarabuk).PREPORUKARi gastro dani

Mnogi će reći da je Rijeka najpoznatija po svom petom godišnjem dobu – karnevalu, ali pravi gurmani znaju da i preostala četiri godišnja doba nude prave užitke – one gastronomske!

Kao što svako godišnje doba ima svoju namirnicu, tako i svaka namirnica ima svoju sezonu kada dostiže vrhunac u kvaliteti. U želji predstavljanja najboljeg iz kvarnerskog kraja i najsjevernijeg dijela Mediterana, u organizaciji Turističke zajednice grada Rijeke, sedam puta godišnje održava se manifestacija pod nazivom Ri gastro dani. Tom prigodom riječki ugostitelji pripremaju jela tematski vezana uz sezonske, regionalne namirnice, poštujući tradicionalne recepture, koje svojom jednostavnošću i zdravom logikom poručuju da treba jesti hranu iz svog podneblja u skladu s prirodnim mijenama. Upravo su tada te namirnice najkvalitetnije, najukusnije i najzdravije! više>


visitRijeka
ŠTA DAnas? kalendar događanja
Kultura
Turistički informativni centar
Gdje jesti i pitiBike Rijeka - 40 biciklističkih staza Rijeke i Riječkog prstena

Preuzmite aplikaciju 

Turistička zajednica grada Rijeke – Turistički ured ,Užarska 14 / 51000 Rijeka
tel. +385 51 315 710, fax. +385 51 315 720, e-mail: Rijeka@visitRijeka.hr

Turistički informativni centar ,Korzo 14 / 51000 Rijeka
tel. +385 51 335 882, e-mail: info@visitRijeka.hr