Your alt text
visitRijeka
visitRijeka
visitRijeka - Facebook visitRijeka - Youtube visitRijeka - Twitter visitRijeka - Instagram visitRijeka - Flickr visitRijeka - Issuu
visitRijeka - shadow under header

Lipanj u Rijeci
Uvodnik

More, more...

Mjesec s mirisom mora počinje s barkama usidrenim na samome Korzu, što je Riječanima već godinama znak da je krenuo festival Fiumare.

Ovaj festival, zajedno s regatom Fiumanka, obilježit će lipanj kao najmorskiji od svih mjeseci. S druge, gastro strane mjeseca, tu su ponovno Ri gastro dani koji će kroz dva tjedna promovirati najbolje od srdela i trešanja. Rijeka će ovaj mjesec slaviti dane sv. Vida, zaštitnika Rijeke, a studenti će svoje dane imati na još jednom Student Day Festivalu. Za dozu fantazije i mitologije posjetit ćemo Trsatski kaštel i Malik fest...
Sve to i više najavljujemo u našem novom newsletteru, kalendar događanja od lipnja u pdf-u možete prolistati na našem ISSUU profilu, a najfriškije stanje događanja u Rijeci i prstenu možete pronaći na našim ŠTA DAnas? mrežnim stranicama.


NOVOSTI I NAJAVE


Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Festival Fiumare - povijest koju pokreću jedra

Zadnjeg dana mjeseca svibnja na Korzo su uplovile tradicijske barke, a to znači samo jedno – zajedno s barkama u Rijeku je uplovio i Fiumare.

Festival mora i pomorske tradicije s kvarnerskim obilježjem do 7. lipnja će nas svakodnevno vraćati “100 godina u prošlost", u doba kada je prostor uz Mrtvi kanal bio mjesto svakodnevnog intenzivnog trgovačkog prometa. Povezujući pomorsku i trgovačku tradiciju prošlosti s današnjom svakodnevnicom, Fiumare će i ove godine biti svojevrsni vremeplov na autentičnim lokacijama Mrtvog kanala i Verdijeve ulice, a uz Korzo, tradicijske će barke zauzeti i cijeli riječki akvatorij i luku.
Drvene barke na jedra usidrene u Mrtvom kanalu, trgovci i obrtnici u tradicijskim nošnjama iz svih krajeva Kvarnera, interaktivne radionice pomorskih i ribarskih vještina, promocija starih običaja, gastronomska ponuda autohtonih jela i vina, organizirani razgledi povijesnih lokacija užeg središta grada, regate tradicijskih barki na jedra, izložbe, predavanja, dani otvorenih paluba i muzeja... samo su dio programa koje nudi Fiumare.
Svečano otvorenje festivala održat će se 1. lipnja ispred HNK Ivana pl. Zajca uz bogati kulturno-zabavni program, a novost ove godine je uprizorenje spašavanja Rijeke od razaranja od strane engleske flote, u kojem je glavnu ulogu odigrala Karolina Riječka. Uprizorenje će se odigrati 2. lipnja u akvatoriju ispred Gata Karoline Riječke, a u spektaklu će sudjelovati brodovi „Kraljica mora“, „Otac Roko“, „Paša“ i tradicijske barke na jedra Istre i Kvarnera.


Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Dva fina Ri gastro tjedna uz srdelu i trešnju

Ri gastro odmah na početku samog mjeseca pod svjetla reflektora postavlja u isto vrijeme skromnu i veličanstvenu srdelu.

Zovu je miljenicom ribara, kraljicom mora, a živi je i plivajući dokaz da namirnice ne moraju biti skupe da bi bile zdrave. Srdela na menije ugostitelja Rijeke i okolice uskače od 1. do 8. lipnja, koji će nam u tjedan dana pokazati svu raskoš finih kreacija na temu ove male ali vrijedne ribe.
Čim završi vladavina srdela, na njihovo mjesto uskaču nove zvijezde – 8. lipnja kreće Tjedan trešanja. Najukusnija je sredinom lipnja, upravo u vrijeme proslave sv. Vida, zaštitnika grada Rijeke, a slatke zalogaje od trešnje moći će se isprobati na biranim lokacijama sve do 15. lipnja.
Najfinija najava za ova dva gastro tjedna i ovoga će puta biti Gourmet priča na kojoj će ugostitelji predstaviti dio svoje ponude na temu srdele i trešnje, a održat će se 1. lipnja od 18 do 19.30 sati ispred zgrade HNK Ivana pl. Zajca. Zalogaji će se prodavati po cijeni od 10 kn, a sav prihod od prodaje delicija bit će doniran u humanitarne svrhe. Nakon Gourmet priče, u 19.30 sati, slijedi Molièrova komedija „Mizantrop“ u izvedbi članova Hrvatske drame HNK Ivan pl. Zajca.


Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Student Day Festival za sve studente i one koji se tako osjećaju

Student Day Festival već osmu godinu za redom donosi provjereno dobru kombinaciju glazbe, sporta, znanosti i studentskog aktivizma. 

Za sve studente i one koji se tako osjećaju nude se dva, potpuno besplatna, festivalska dana s preko 30 izvođača na 2 floora.
Student Day Festival podijeljen je u nekoliko cjelina: prva je kulturni tjedan – Culture Week, s ciljem motiviranja studenata na aktivno uključivanje u kulturni život grada i Sveučilišta; druga cjelina je predstavljanje studentskih inicijativa, udruga i projekata na Korzu; treća cjelina je sportska u kojoj će se studenti na Korzu natjecati u različitim disciplinama, poput graničara, nogometa, košarke, squasha… Posljednji i uvijek odlično posjećen je koncertni dio Student Day Festivala u prostoru Ex port Delte, a velike ribe ovogodišnjeg SDF-a su LTJ Bukem, Danny Howells, Kiril Džajkovski, JINXi, Let 3, Psihomodo Pop, Marijan Ban i Diktatori, Kandžija i Detour.


Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Punoljetna Fiumanka zove na more

Osamnaestu godinu zaredom, Rijeka i njezina luka ugostit će brojne jedriličare i predstavnike medija na međunarodnoj jedriličarskoj regati Fiumanka, od 7. do 11. lipnja.

Uz tradicionalne programe na moru i kopnu, jedriličare kao i do sada očekuje potpuno besplatna velika regata Fiumanka, Liburnijska i Rotary regata te euoropska regata za medije. Za posjetitelje Fiumanke koji ne jedre također je pripremljeno puno dobre zabave uz bogatu sajamsku ponudu na Plavo-zelenom Expo sajmu, atraktivne prezentacije plovila i opreme kao i koncerte grupa Crvena jabuka, Elemental i PleteRi na Gatu Karoline Riječke.

Pomiješajmo maštu i stvarnost na Malik festu

Na Trsatskom će se kaštelu, u subotu 3. i nedjelju 4. lipnja održati sedmi po redu Festival mitova i legendi Istre i Kvarnera – Malik fest 2017.

Kao što i sam naziv govori, Malik fest je festival fantazije na kojemu posjetitelji, makar na kratko, mogu boraviti u ozračju nekih davnih, pomalo zaboravljenih vremena, u kojima su se mašta i stvarnost često preklapali i u kojima je priroda bila tumačena nadnaravnim. I ove godine će na Malik festu djeca i odrasli moći uživati u dječjim predstavama, nastupima vitezova, uprizorenju mitskih bića, viteškog tabora i starih zanata, radionicama, drevnim igrama, ponudi rukotvorina i domaćih delicija. U slučaju kiše Festival se odgađa za idući vikend - 10. i 11. lipnja.


Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Festival Trsat 2017.- festival hrvatskog katoličkog filma

Osmi Festival Trsat održat će se od 1. do 3. lipnja u Trsatskom Svetištu, koje će ponovno ugostiti godišnju produkciju katoličkih filmova snimljenih u Hrvatskoj i dijaspori.

Na ovogodišnjem festivalu sudjeluje nekoliko renomiranih filmskih autora – svjetski poznati animator Joško Marušić s filmom „Zašto su došli vlakom ?“, kontroverzni Jakov Sedlar s filmom „Sveta Hrvatska“, medijski eksponirani Šime Strikoman s filmom „Zmajevo selo“ i mladi Srđan Šarenac s filmom „Dvije škole“. Posebnu pozornost ove će godine imati kratki filmovi časne sestre Ružice Dodig iz Dubrovnika koja se predstavlja kao autorica iznimne vizualne kulture i suvremenog filmskog izraza. Sve projekcije održavat će se u klaustru Franjevačkog samostana na Trsatu, uz besplatni ulaz.UKRATKO

 Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Dani sv. Vida

U sklopu Dana sv. Vida, zaštitnika Rijeke, održava se mnoštvo sportskih, vjerskih, kulturnih i zabavnih manifestacija. Proslava sv. Vida oduvijek je za Rijeku bila značajan blagdan, a još se u XV. stoljeću 15. lipnja Dan sv. Vida slavio na poseban način. Nakon 45. godina pauze, gradu je 1991. godine vraćen zaštitnik, a Rijeka je crkvenim svečanostima te nizom koncerata, izložbi, predstava i sportskih manifestacija pokazala kako je mediteranski grad prepoznatljiv po svojem zaštitniku i svecu. Ove godine od 12. do 15. lipnja u svakom ćete kutku grada pronaći zabavu za sebe.


Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Priče iz blizine

Tinta 910, udruga za promicanje kulturnog stvaralaštva, 17. lipnja organizira prozno-glazbenu u Villi Ružić večer posvećenu Ivani Brlić Mažuranić. Nastupaju Gordana Lenić, Danila Linić, Vlasta Linić, Anita Vein Dević, Diana Rosandić Živković uz glazbenu pratnju na harfi: Diana Grubišić Čiković. Moderator večeri je Theodor de Canziani Jakšić.


Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Europski dan vodenih sportova „Homo si plivat!“

Europska federacija vodenih sportova (LEN) svake godine obilježava europski dan vodenih sportova, a s tim se ciljem u nedjelju 25. lipnja u akvatoriju ispod Bazena Kantrida pliva i u Rijeci pod motom „Homo si plivat!“. U organizaciji Kluba daljinskog plivanja Primorje održat će se utrke na 5.000 m (za plivače) i 1.000 m (za rekreativce), a u slučaju interesa i utrke na 100 ili 200m za djecu, odnosno odrasle rekreativce.PREPORUKA

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Riječki tunel

Riječka vojna priča vodi turiste – ispod grada!

Koliko ste puta kao turist zakoračili u vojne objekte? Vjerujemo ne često. Jedna od rijetkih prilika za to pruža se u Rijeci. I vodi ravno u podzemlje. Prvi riječki tunel vojne namjene otvoren za turističke posjete čeka na vas u samom gradskom središtu.
U njegovu izgradnju krenulo se zbog činjenice da je grad izrastao na području gdje su se u povijesti dodirivale brojne države, pa je postao i mjesto od posebne vojne važnosti. Česta pomicanja granica donijela su gradnju fortifikacijskih objekata. Glavnina njih pojavila se uoči Drugog svjetskog rata, u doba izgradnje tzv. Alpskog bedema (Vallo Alpino), koji je trebao štititi granicu između Kraljevine Italije i Kraljevine Jugoslavije. Podzemne utvrde, skladišta oružja i opreme, prolazi i bunkeri počeli su se graditi 1931. da se obranu grada učini što manje topnički ranjivom. više>


visitRijeka
ŠTA DAnas? kalendar događanja
Sport i rekreacija
Turistički informativni centar
Gdje odsjestiBike Rijeka - 40 biciklističkih staza Rijeke i Riječkog prstena

Preuzmite aplikaciju 


Turistička zajednica grada Rijeke – Turistički ured ,Užarska 14 / 51000 Rijeka
tel. +385 51 315 710, fax. +385 51 315 720, e-mail: Rijeka@visitRijeka.hr

Turistički informativni centar ,Korzo 14 / 51000 Rijeka
tel. +385 51 335 882, e-mail: info@visitRijeka.hr