Your alt text
visitRijeka
visitRijeka
visitRijeka - Facebook visitRijeka - Youtube visitRijeka - Twitter visitRijeka - Instagram visitRijeka - Flickr visitRijeka - Issuu
visitRijeka - shadow under header

Proljetni povratak u nemaškaranu svakodnevicu

Poštovani,

vraćanje u svakodnevicu nakon karnevalskih dana ne mora biti dosadno ukoliko postoji zanimljiv izbor programa. Nakon karnevalske veljače u ovom mjesecu u Rijeci nas očekuje tradicionalni ženski šahovski turnir „Cvijet Mediterana“, otvorenja novih izložbi, klasični i alternativni koncerti, trinaesto izdanje interdisciplinarnog tematskog festivala „Moje, tvoje, naše“...

Sve to i više najavljujemo u našem novom newsletteru, brošuru ŠTA DAnas s kalendarom događanja za ožujak u pdf-u možete prolistati na našem ISSUU profilu, a uvijek ažurna događanja u Rijeci i prstenu možete svakodnevno pronaći na našim ŠTA DAnas? mrežnim stranicama.

Želimo Vam ugodan ožujak u Rijeci!

Vaša Turistička zajednica grada Rijeke

NOVOSTI I NAJAVE

Šahovska tradicija duga 17 godina na „Cvijetu Mediterana“

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Šahovski klub “Draga” iz Rijeke nastavlja tradiciju dugu 17 godina, pa se i ove godine pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Hrvatskog šahovskog saveza, od 24. veljače do 3. ožujka održava 18. po redu međunarodni ženski šahovski turnir “Cvijet Mediterana“.

Ovogodišnji „Cvijet“ okuplja šahistice iz 7 zemalja, a prvo ime je Ukrajinska velemajstorica Evgeniya Doluhanova koja je prošle godine uspjela stići do druge stepenice na postolju. Druga po rejtingu je Ruska međunarodna majstorica Elena Tomilova, a treća velemajstorica iz Gruzije Keti Tsatsalashvili.
Međunarodni ženski šahovski turnir „Cvijet Mediterana“ promiče ljepotu šahovske igre, ljepotu našeg kraja, ali i simbolički obilježava međunarodni dan žena. Šahovski se mečevi odvijaju do 3. ožujka u Šahovskom domu Rijeka na Brajdi, a sve šahovske partije 18. izdanja „Cvijeta Mediterana“ moći će se i ove godine pratiti i uživo putem interneta.


5 muzeja u zajedničkoj izložbi „Being a Refugee – a European Narrative“

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

U ožujku u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja pristaje putujuća izložba „Being a Refugee – a European Narrative“.

Izložba je ostvarena kao dio istoimenog EU projekta u suradnji s 5 muzeja koji sudjeluju na projektu – Gradski muzej Beč, Muzej novejše zgodovine Ljubljana, Muzej srednje Bosne Tuzla, Muzej Vojvodine Novi Sad i riječki Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka. Projekt Being a Refugee bavi se izbjeglištvom na području Europe u 20. stoljeću. Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja sudjeluje na izložbi s tri predmeta kojima se referira na izbjeglištvo u razdoblju nakon Prvog svjetskog rata, u Drugom svjetskom ratu i u Domovinskom ratu.
U sklopu otvorenja izložbe 5. ožujka bit će predstavljen dokumentarni film „I am nobody“ snimljen s tražiteljima azila u Republici Hrvatskoj, a izložba će biti otvorena do 4. travnja.


Moje tvoje naše: Transnacionalizam

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Trinaesto izdanje interdisciplinarnog tematskog festivala „Moje, tvoje, naše“ održat će se od 22. do 24. ožujka, u organizaciji udruge Drugo more i u okviru međunarodnog programa State Machines.

S ovogodišnjom temom transnacionalizma, festival će se kroz konferencijski i izložbeni program baviti proturječnostima suvremenog svijeta, čemu ponajviše svjedoči ogromna prisutnost granica između/unutar fizičkih prostora država u vremenu najveće globalne povezanosti u povijesti. Festival počinje 22. ožujka otvorenjem izložbe u Malom salonu pod nazivom„ Transnacionalizmi“ kustosa Jamesa Bridlea, jednog od vodećih suvremenih umjetnika i publicista koji se bavi načinima na koje digitalna i mrežna kultura ulaze u fizički svijet. Osim rada Juliana Olivera, koji je zasigurno najupečatljivije umjetničko ime, izložba će okupiti radove Jonasa Staala, Jeremyja Hutchisona, Helen Walker, Haruna Morrisona, Raphaela Fabrea, Daniele Ortiz i skupine Studio Folder. Na konferencijskom dijelu festivala, 23. i 24. ožujka, domaći i međunarodni stručnjaci i umjetnici održat će prezentacije i međusobno raspravljati o temi transnacionalizma. Neki od govornika u velikoj dvorani Filodrammatice bit će Atossa Araxia Abrahamian, James Bridle, Aljoša Pužar i Gordan Bosanac. Ulaz je besplatan na sve programe.UKRATKO

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Pogled prema 2020: EPK i HNK gala koncert

Super gala koncert s plejadom velikih svjetskih pjevačkih imena i čak dva dirigenta – koncert je koji se ne propušta! Prvi projekt HNK Ivana pl. Zajca Rijeka i Europske prijestolnice kulture 2020. 5. ožujka dovodi svjetska imena opernog svijeta na riječku pozornicu - dirigente Marca Boemia i Ville Matvejeffa i soliste Yusifa Eyvazova, Kristinu Kolar, Lucia Galla te Rossanu Rinaldi. Na programu će se naći najljepše arije i dueti: Saint-Saëns „Samson i Dalila”, Bizet „Carmen”, Mascagni „Cavalleria rusticana”, Verdi „Macbeth”, „Otello” i „Falstaff”.


Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Akademsko astronomsko društvo

Svaki četvrtak u Astronomskom centru Rijeka rezervirano je za predavanja Akademskog astronomskog društva Rijeka. Ožujak ima 5 četvrtaka, stoga nas očekuje i 5 predavanja, ali i jedno izvanredno – Misija Cassini: Saturn na dlanu, Planet Neptun, Zašto Pluton više nije planet, Uz Svjetski dan voda: potraga za vodom u Sunčevom sustavu, Kometi i meteori, a izvanredno predavanje na temu Elon Musk i svemirski letovi donosi poznati hrvatski popularizator astronomije Ante Radonić. U slučaju vedrog vremena, nakon svakog predavanja slijedi promatranje raznih nebeskih objekata kroz teleskop, a u slučaju lošeg vremena, posjetitelji mogu razgledati teleskop i vidjeti ranije snimljene astronomske fotografije.


Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Disciplin A Kitschme u Pogonu kulture

Konstantna zvučna (i ne samo zvučna) prijetnja „establišmentu“, od osamdesetih pa do danas, Disciplin A Kitschme neumorno nastavlja svoju misiju čišćenja i oplemenjivanja prostora. Ušavši u 37 godinu svojeg postojanja, band i njihov frontman Koja nemaju namjeru stati. Trenutno u fazi pripreme novog albuma, Disciplina će odsvirati presjek svoje prebogate karijere u Pogonu Kulture, u subotu 17.3., te tako još jednom razgaliti srca, razgibati tijela i nahraniti bukom svoje fanove.


PREPORUKABazeni Kantrida

Bazeni Kantrida sportski su kompleks smješten uz samo more, s pet bazena različitih dimenzija i nizom pratećih sadržaja. Kompleks se smjestio na lokaciji postojećeg otvorenog olimpijskoga bazena uz samo more.


Pored pet bazena različitih dimenzija, osmišljen je i niz pratećih sadržaja, pa Bazeni Kantrida danas nisu samo prostor za kvalitetnu pripremu i natjecanja sportaša, već i atraktivno mjesto za rekreaciju i zabavu posjetitelja.
Bazeni Kantrida uključuju Olimpijski bazen 1 (dvoransko plivalište) s jedinstvenim pomičnim krovom, potpuno rekonstruirani Olimpijski bazen 2 (otvoreno plivalište), Bazen 25m, Dječji bazen te Bazen za skokove u vodu. više>


visitRijeka
ŠTA DAnas? kalendar događanja
Parking
Obilazak s vodičem
Turistički informativni centarBike Rijeka - 40 biciklističkih staza Rijeke i Riječkog prstena

Preuzmite aplikaciju 
Turistička zajednica grada Rijeke – Turistički ured ,Užarska 14 / 51000 Rijeka
tel. +385 51 315 710, fax. +385 51 315 720, e-mail: Rijeka@visitRijeka.hr

Turistički informativni centar ,Korzo 14 / 51000 Rijeka
tel. +385 51 335 882, e-mail: info@visitRijeka.hr