Your alt text
visitRijeka
visitRijeka
visitRijeka - Facebook visitRijeka - Youtube visitRijeka - Twitter visitRijeka - Instagram visitRijeka - Flickr visitRijeka - Issuu
visitRijeka - shadow under header

Mjesec kada Rijeka živi more

Poštovani,

morsko, fino i aktivno – tako ukratko zvuči lipanj u Rijeci. Fiumanka i Fiumare, dvije velike morske manifestacije, ponovno će dovesti Rijeku uz samo more, uz nikad bogatije programe. Ri gastro dani, u dvostrukom izdanju, slavit će kraljicu srdelu i prve vjesnike ljeta – trešnje, a Rijeka Trail utrka doživjet će svoju drugu epizodu, sa startom i ciljem u jedinstvenom Trsatskom kaštelu. Dani sv. Vida ponovno će ujediniti grad u proslavi svog zaštitnika, a putujući festival Melodije Istre i Kvarnera uplovit će na riječko Korzo...

Sve to i više najavljujemo u našem novom newsletteru, brošuru ŠTA DAnas s kalendarom događanja za lipanj u pdf-u možete prolistati na našem ISSUU profilu, a uvijek ažurna događanja u Rijeci i prstenu možete svakodnevno pronaći na našim ŠTA DAnas? mrežnim stranicama.

Želimo Vam ugodan lipanj u Rijeci!

Vaša Turistička zajednica grada Rijeke

NOVOSTI I NAJAVE

Dvostruko Ri gastro proljetno slavlje – na meniju su srdele i trešnje

Ri gastro

Mediteranska prehrana proglašena je standardom pravilne prehrane, poboljšava naše zdravlje, a osobe koje se redovito hrane namirnicama mediteranskog podneblja u pravilu dulje žive, što potvrđuju i znanstvena istraživanja.

Zlatna obilježja Mediterana su redovita konzumacija ribe, posebice plave, obilje svježeg voća i povrća, te kvalitetno maslinovo ulje i vino u umjerenim količinama. Stoga Ri gastro nastavlja priču o lokalnim i sezonskim namirnicama kvarnerskog kraja za zdravlje i užitak.
Prvi Ri gastro tjedan, od 30. svibnja do 6. lipnja, posvećen je miljenici ribara – srdeli, skromnoj plavoj ribi, impresivnog nutritivnog sastava potrebnog organizmu za normalno funkcioniranje. Riječki ugostitelji u tih će nam tjedan dana pripremati ukusna jela sa srdelama po tradicionalnim i kreativnim recepturama. Potom, od 7. do 16. lipnja, slijedi vjesnica ljeta – trešnja, slatka i ljekovita, najukusnija i najzdravija sredinom lipnja, upravo u vrijeme proslave sv. Vida, zaštitnika grada Rijeke, kada će se moći kušati u jednostavnim i maštovitim slasticama, te ponekim slanim jelima. Sve to popraćeno stručnim predavanjima o prehrani za zdraviji život. Više informacija o programu i popis ugostiteljskih objekata pronađite na stranici rigastro.visitrijeka.hr.


Festival Fiumare – povijest koju pokreću jedra

Fiumare

U posljednjim danima svibnja na Korzo su uplovile tradicijske barke, a to znači samo jedno – zajedno s barkama u Rijeku je uplovio i Fiumare.

Festival mora i pomorske tradicije s kvarnerskim obilježjem do 6. lipnja će nas svakodnevno vraćati “100 godina u prošlost", u doba kada je prostor uz Mrtvi kanal bio mjesto svakodnevnog intenzivnog trgovačkog prometa. Povezujući pomorsku i trgovačku tradiciju prošlosti s današnjom svakodnevnicom, Fiumare će i ove godine biti svojevrsni vremeplov na autentičnim lokacijama Mrtvog kanala i Verdijeve ulice, a uz Korzo, tradicijske će barke zauzeti i cijeli riječki akvatorij i luku.
Drvene barke na jedra usidrene u Mrtvom kanalu, trgovci i obrtnici u tradicijskim nošnjama iz svih krajeva Kvarnera, interaktivne radionice pomorskih i ribarskih vještina, promocija starih običaja, gastronomska ponuda autohtonih jela i vina, organizirani razgledi brodova, regata u mornarskom veslanju, regate tradicijskih barki na jedra, izložbe, predavanja, dani otvorenih muzeja... samo su dio programa koje nudi Fiumare.
Svečano otvorenje festivala održat će se 29. svibnja na Korzu uz svečani defile sudionika festivala, a ove nas godine ponovno očekuje i uprizorenje povijesnog događanja „Karolina Riječka spašava Rijeku“ koje će se odražati 1. lipnja u akvatoriju putničke luke.


Jedra puna Fiumanke

Fiumanka

More ispred Rijeke i ove će se godine sredinom lipnja zabijeliti jedrima, što znači da je sve spremno za još jednu Fiumanku. Nakon što je prošle godine postala punoljetna, ovogodišnja 19. Fiumanka održat će se od 7. do 10. lipnja.

Nekoliko različitih regata, svaka s posebnim ciljem i svojom vlastitom pričom, objedinit će svoja jedra u velikoj 19. Fiumanki – pored regate lučkih uprava, humanitarne Rotary regate i europske medijske regate, 9. lipnja u 12 sati startat će velika Fiumanka na kojoj se i ove godine očekuje više od 200 jedrilica.
Prateći programi Fiumanke održavat će se na nekoliko lokacija. Dvodnevni sajam Kupujmo hrvatsko s izlagačima autohtonih proizvoda bit će smješten na Rivi Boduli, dok će prostor ispred Terminala biti namijenjen zabavi i druženju te dijelu sajamske ponude koja je orijentirana na usluge u nautici. U Guvernerovoj palači održat će se konferencija o nautičkom turizmu, a u Muzeju suvremene umjetnosti konferencija vezana uz projekt EPK 2020, na temu financiranja kulture iz privatnog sektora, tako da će i riječka regata biti u službi promocije Rijeke kao buduće europske prijestolnice kulture.
Tijekom Fiumanke održavaju se i različiti tematski programi – od modnih revija, do promocija i izložbi, dok je Gat Karoline Riječke mjesto večernjih koncerata. Ove godine riječku regatu prate izvorni riječki glazbeni izvođači – 8. lipnja nastupaju LET 3 i Krešo i kisele kiše, dok će dan kasnije publiku zabavljati Koktelsi i PleteRi.


Rijeka Trail trči kroz čarobno zaleđe Rijeke

Rijeka Trail

Nakon prošlogodišnjeg debija, druga trail running utrka Rijeka Trail 2018. održat će se u subotu, 9. lipnja sa startom i ciljem na Trsatskom kaštelu.

Natjecatelje, ovisno o stazi koju odaberu, skrivenim šumskim stazama i puteljcima vodi u neposredno zaleđe grada Rijeke, upoznajući ih tako sa njegovom prirodnom, povijesnom i kulturnom baštinom. Rijeka Trail sastoji se od 3 utrke: Veli Vrh – 14 km, Grobnik – 27 km i najduža Studena - 37 km.
Utrka je dio serijala Kvarner Trails u koji su uključene 4 trail running utrke: Hahlići Trail, Rijeka Trail, Risnjak Trail i Učka Trail, koje za cilj imaju promociju Kvarnera i njegovih prirodnih znamenitosti te staza pogodnih za hiking i trail trčanje. (foto: Vladimir Mudrovčić)

 

UKRATKO

Kvarner fest

Kvarner fest

Na Gatu Karoline Riječke ovog proljeća vrlo je živo, pa je tako krajem svibnja ugostio i Kvarner Fest – festival proizvođača piva i hrane. Uz prigodnu izložbu i prezentaciju pivara i craftera te gastronomsku ponudu i ovaj nas mjesec očekuje nekoliko koncerata - 1. lipnja Brkovi, 2. lipnja Ivan Zak, a za kraj, 3. lipnja, organizatori nam spremaju koncert iznenađenja. Ulaz na sva događanja je besplatan.


Dani sv.Vida

Dani sv. Vida

U sklopu Dana sv. Vida, zaštitnika Rijeke, održava se mnoštvo sportskih, vjerskih, kulturnih i zabavnih manifestacija. Proslava sv. Vida oduvijek je za Rijeku bila značajan blagdan, a još se u XV. stoljeću 15. lipnja Dan sv. Vida slavio na poseban način. Nakon 45. godina pauze, gradu je 1991. godine vraćen zaštitnik, a Rijeka je crkvenim svečanostima te nizom koncerata, izložbi, predstava i sportskih manifestacija pokazala kako je mediteranski grad prepoznatljiv po svojem zaštitniku i svecu. Ove godine od 12. do 15. lipnja u svakom ćete kutku grada pronaći zabavu za sebe.


MIK

MIK

U svoju pedeset i četvrtu godinu MIK ulazi znatno pomlađen, a to potvrđuje veliko zanimanje mladih za ovaj jedinstveni festival. Ove godine raspjevana će karavana krenuti iz Pule 15. lipnja, a na riječko Korzo stiže 17. lipnja s početkom u 21 sat. Publika će moći čuti i vidjeti 18 novih skladbi uz čak 8 debitanata, a zastupljeni su doista razni glazbeni žanrovi. O pobjednicima večeri odlučivat će publika, koja će s ukupno 500 glasačkih listića odabrati najdraže pjesme koje će svojim tonovima ispuniti riječko središte.


PREPORUKA

Baltazargrad

Grad profesora Baltazara

Urbani izgled Rijeke, njezina široka centralna ulica, luka u središtu grada, bogate austrougarske zgrade te industrijski pogoni, bili su inspiracija scenografu kultnog crtanog filma Baltazar pri stvaranju Baltazar Grada.


Upravo je takvo okruženje odgovaralo profesoru Baltazaru za samo njemu svojstveno rješavanje svakodnevnih problema “malog” čovjeka. Iako stvaran od 1967. do 1971. godine, ovaj je omiljeni crtani film svevremen a u besmrtnost odvodi i svoju glavnu glumicu - animiranu Rijeku.
Animirani lik profesora Baltazara jedan je od najpoznatijih filmskih likova nastalih u Hrvatskoj. Njegov je idejni začetnik i glavni autor Zlatko Grgić. Zamisao o nizu priča posvećenih dobrodušnom i luckastom profesoru podržala je filmska kuća Jadran film. Grgić je 59 epizoda, snimanih od 1967. do 1971. godine, načinio u suradnji s grupom autora. Jedan od ključnih bio je među njima Zlatko Bourek. On je bio zadužen za likovno stvaranje izmaštanoga grada u kojemu živi Baltazar. Neobičan profesor trebao je neobičan grad. Bourek kaže kako mu je kao model za takav grad najvećim dijelom poslužila Rijeka. Kakva su mu sjećanja na dane nastanka slavnog profesora?! više>


visitRijeka
ŠTA DAnas? kalendar događanja
Gdje jesti i piti
Shopping
Turistički informativni centar


Rijeka 220

Bike Rijeka - 40 biciklističkih staza Rijeke i Riječkog prstena

Preuzmite aplikaciju

Bike Rijeka
Turistička zajednica grada Rijeke – Turistički ured ,Užarska 14 / 51000 Rijeka
tel. +385 51 315 710, fax. +385 51 315 720, e-mail: Rijeka@visitRijeka.hr

Turistički informativni centar ,Korzo 14 / 51000 Rijeka
tel. +385 51 335 882, e-mail: info@visitRijeka.hr