tzrijeka2013HR

Preporuke

Neki vole šture informacije, a koji put najbolji je osobni pristup. Donosimo preporuke raznih autora koji znaju i vole svoju Rijeku, dozvolite da vam ju približe na svoj način, zaljubite se i vi...

Gastro đir - od Fiume (Rijeke) do Tarse (Trsata)

Ispreplitanje maritimne i kontinentalne klime, te ekološko okruženje Kvarnera nutritivno je obogatilo primorsku kuhinju s tradicijom mediteranske prehrane, iznimno blagodatne za zdravlje i preporučane diljem svijeta, u izvornim mirisima i okusima koje upravo ovdje možete uživati!


Stari grad

Doživjeti tajnovitu stranu Rijeke, onu koja priča priču iz davnine, priču o starim Rimljanima koji su Rijeku paleolitika i neolitika s rubova današnjeg grada preselili bliže moru, znači s glavne riječke šetnice - Korza  zakoračiti u prolaz što ispod gradskog tornja vodi u „staru Rijeku“.


Riječke inovacije

Otvorenost grada prema svemu što je novo i drugačije, dinamika života karakteristična za život uz more rezultirali su brojnim inovacijama koje su svjetlo dana ugledale upravo u Rijeci.


Kultura kao dio identiteta

“Šta da?«, rock i kultura, ako potonje nisu sinonimi, najprepoznatljiviji su pojmovi po kojima stanovnici Hrvatske, a i šire, prepoznaju Rijeku. I dok je »šta da?« simpatična poštapalica bez dubljeg značaja, rock i kultura, te s njome povezana multikulturalnost, kudikamo su ozbiljnije identitetske odrednice urbanosti grada na Rječini.


Riječki zvuk

Rijeka nosi rock ruho već gotovo 60 godina. Neovisno šarenila se ona najveselijim hippie bojama, ili bila odjevena u kožu prepunu zakovica, šetale njom duge ili kratke kose, krijeste ili "dredloksice", Rijeka oduvijek ima taj svoj prepoznatljiv zvuk, toliko specifičan da ga ni jedno glazbi sklono uho ne može zamijeniti za zvuk nekog drugog grada.


Placa – trbuh grada

Ako vjerujete da ljubav prolazi kroz želudac, onda je Velika placa, kako Riječani nazivaju središnju gradsku tržnicu, pravo mjesto za Vas!


Riječki karneval - nasmijani kritičar društvene zbilje

Rijeka je po mnogočemu specifičan grad, a među svim tim specifičnostima ima i „ono nešto“ što ju razlikuje od ostatka svijeta.


Skijanje s mirisom mora

Idealan zemljopisni položaj, povijesne okolnosti i dubina mora učinile su Rijeku jednom od najvažnijih i najvećih srednjoeuropskih luka.


Kako bi vas Rijekom prošetao turistički vodič

Krenete li pješice u razgled Rijeke krenuli ste na put u prošlost...


Riječki ukrasi – spomenici

Šetnja Rijekom ni najzahtjevnijem šetaču ne može biti monotona. U svojim „džepovima“ skriva svakakve „poslastice“. Ipak, Rijeci, pravoj gizdavici, najdraži su oni koji uza sve nabrojano nikako ne propuštaju razgledati njezine ukrase, njezine spomenike.


Baškot – mornarski kruh

Težak i opasan život moreplovaca, koji su mjesecima živjeli i zarađivali ploveći morskim bespućima daleko od obitelji, od davnina se opisivao izrekom jesti kruh sa sedam kora, a mornarski kruh je uistinu takav i bio – tvrd i izdržljiv!


Biciklom po Riječkom prstenu

I dok mnogi smatraju kako Rijeka nije biciklistički grad, transverzala Riječkog prstena pokazuje baš suprotno.


Par lučkih dizalica na glavnom lukobranu

Tako neobičan zaljubljeni par još niste vidjeli. Veza je to koja traje od 2013. godine, kada su ga nerazdvojnim učinili Grad Rijeka i Lučka uprava Rijeka. Dogodila se na glavnom lukobranu, na mjestu gdje su se kretali godinama i činilo se da će ga šutke napustiti, u poštovanja vrijednoj dobi. No sudbina je htjela konačan scenarij o kojemu nisu niti sanjali, cijeli život zauzeti silnim svakodnevnim poslom.


Pronađite osvježenje na riječkim plažama

Kad zaredaju topliji, sunčaniji dani, misli jednostavno odlutaju put plaža. Rijeka ih ima mnogo. Zahvaljujući blagoj klimi, sezona kupanja traje od proljeća do kasne jeseni. Kuda krenuti?


Advent u Rijeci

Rijeka, po mnogočemu specifičan grad, i godinu ispraća na sebi svojstven način. Svaki mjesec u Rijeci priča je za sebe, a prosinac, e, on je bajka koju na gradskim ulicama, trgovima, na moru i uz more združenim snagama pričaju i ljudi i grad koji nastanjuju. Onog trenutka kad se Rijeka „odjene" u prosinac, pa zasja u svoj raskoši blagdanskog ruha, sve u njoj postaje čarolija.


Ri gastro dani

Mnogi će reći da je Rijeka najpoznatija po svom petom godišnjem dobu – karnevalu, ali pravi gurmani znaju da i preostala četiri godišnja doba nude prave užitke – one gastronomske!


Rijeka znači more

Neraskidiva veza Rijeke i mora može se u gradu primijetiti na svakom koraku, a u čast toj vezi grada i mora posvećene su i brojne manifestacije, što je posebno vidljivo početkom ljeta kad more postane pristupačnije i mirnije.


Obnovljeno srce Staroga grada

Ono što je danas Korzo kao srce Rijeke i njezina najprometnija šetnica, nekoć je bio Koblerov trg, smješten na putu od nekadašnje Vijećnice Palaca komuna Rečkog do Gradske ure; između dviju robnih kuća koje su izgrađene rušenjem starih zgrada. Upravo na tom trgu koji je ime dobio po povjesničaru Giovanniju Kobleru otkucavao je javni život Rijeke i obavljali svi poslovi na otvorenom.


Izleti

Ako ste u Rijeci na proputovanju, presjedate i imate samo sat-dva na raspolaganju ili samo jedan dan, iskoristite vrijeme za brzo upoznavanje grada i okolice. Donosimo nekoliko prijedloga putničkih agencija kako najbolje iskoristiti ovo kratko vrijeme. 


Rijeka je voda, voda je riječka voda

Dobrodošli u „Grad koji teče“. U grad u kojem ne možete ostati žedni, koji je ponosan na svoju vodu i smatra je – najboljom vodom na svijetu.