tzrijeka2013HR

Advent u Rijeci

Advent u Rijeci Advent u Rijeci Advent u Rijeci Advent u Rijeci Advent u Rijeci


www.RijekaAdvent.com


Piše: Slavica Mrkić Modrić

 

Rijeka, po mnogočemu specifičan grad, i godinu ispraća na sebi svojstven način. Svaki mjesec u Rijeci priča je za sebe, a prosinac, e, on je bajka koju na gradskim ulicama, trgovima, na moru i uz more združenim snagama pričaju i ljudi i grad koji nastanjuju. Onog trenutka kad se Rijeka „odjene" u prosinac, pa zasja u svoj raskoši blagdanskog ruha, sve u njoj postaje čarolija. To već tradicionalno čini dan uoči blagdana Svetog Nikole, a trenutak u kojem na tisuće lampica potjeraju mrak nešto je što se ne propušta. Pod tim istim lampicama narednih mjesec dana živi mašta satkana od brojnih, svim uzrastima namijenjenih događanja. To je vrijeme u kojem Rijeka pjeva, pleše, svira, smije se i raduje. Vrijeme u kojem Rijeka daruje i pomaže. Vrijeme u kojem pokazuje svoju različitost. 

 

Božićno-novogodišnji sajam, dugovječna riječka prosinačka manifestacija, nudi sve okuse i mirise, ne samo Rijeke već i njezinog šireg okruženja. U simpatičnim drvenim kućicama, smještenim na gradskim šetnicama i uz njih, i najzahtjevniji kupac pronaći će nešto za sebe. Neovisno o tome traži li hranu, piće, slatko, slano, suvenir, božićne urese, tople vunene odjevne predmete, umjetnost ili svakodnevne potrepštine na riječkom će sajmu traženo i pronaći. 

 

Prosinačke pozornice grada koji teče, kako Rijeku volimo nazivati, priča su za sebe. Kako početkom prosinca zapjevaju, zasviraju i zaplešu, tako to čine sve dok nova godina ne smijeni staru. Na njima svojim umijećima blagdanski ugođaj obogaćuju brojna kulturno-umjetnička društva, folklorne i plesne skupine, zborovi, kazališta, klape, pop i rock izvođači, a program zadovoljava potrebe kako djece, tako i odraslih. 

 

Rijeka ima i „gastro odlomak" u svojoj prosinačkoj bajci. Njega u sklopu RI gastro dana ispisuju gradski restorani, konobe i kafići koji na svojim jelovnicima imaju autohtona jela, a na otvorenim štandovima degustacije. Biti u Rijeci, a ne sudjelovati u tradicionalnom humanitarnom doručku na Badnjak, pravi je promašaj. Bakalar na gulaš, pržene lignje i ostale riblje delicije uz neizostavne fritule samo su dio onog što Grad Rijeka uz pomoć riječkih gospodarstvenika nudi svojim sugrađanima i gostima na zajedničkom doručku.
A tek što prosinac u Rijeci vole oni najmlađi! Dočim im zasviraju Djedice Božičnjaci iz Gradske glazbe Trsat mališani znaju da kreće avantura. Najprije im dolaze sveti Nikola i neizostavni mu pratitelj Krampus, onda krene i vlakić Djeda Božičnjaka, vlakić koji vozi svaki dan i nikad, ali baš nikad ne kasni, k tome još i svira, pa na Korzo stigne i Djed Božićnjak, a na svakom štandu mnoštvo slatkiša... Užitak, kakav se samo poželjeti može. Ako svemu tomu dodamo još i raznorazne vrtjelice u lunaparku, pa „Morsku pahuljicu" – riječko klizalište koje osvane tik do mora, zbilja je prekrasno biti dijete u Rijeci. 

 

U tjednu u kojem prosinac maše na oproštaj događaja je koš i još. Izdvojit ćemo tradicionalni božićni koncert „Božić je, judi", te novogodišnji koncert u riječkom kazalištu Ivana pl. Zajca. Šetnica i okolne joj cestice svirat će svoju uličnu melodiju u kojoj se iz svakog kafića čuje neka glazba, a sve skupa stapaju u veliku završnicu adventa u Rijeci – tradicionalni doček Nove godine na otvorenom, manifestacija u kojoj se pod bljeskovima velebnog vatrometa ljubi na desetke tisuća ljudi, ispraćajući jednu i dočekujući drugu godinu. 

 

I što još reći osim – advent u Rijeci ne bi trebalo propustiti jer biti dijelom riječke prosinačke bajke neponovljivo je iskustvo. Iz godine u godinu ona je sve razigranija, sve sadržajnija.