tzrijeka2013HR

Biciklom po Riječkom prstenu

Biciklom po Riječkom prstenu


Piše: Bojan Šenkinc

Bogata poviješću i tradicijom, ova je regija mjesto osebujnog susreta mora i gorskog kraja. U potrazi za pravom mjerom dinamičnih događanja, ugodnog ambijenta i lijepe prirode u okruženju, područje Riječkog prstena je bez svake dvojbe ostvarilo idealan spoj zabavnog
života, prekrasnih plaža, romantičnih starih gradića, prepoznatljive gastro ponude i gostoljubivog podneblja. Na tom tragu stvorena je Biciklistička transverzala Riječkog prstena - biciklistička ruta koja ljubiteljima aktivnog odmora i rekreacije pruža jedan drugačiji doživljaj područja oko Rijeke. Doživite ga. Na dva kotača!

Biciklistička transverzala Riječkog prstena, cijelom svojom dužinom od 63 kilometra, provest će vas uz atrakcije i zanimljivosti čak 8 gradova i općina Riječkog prstena. Oni snažniji mogu je prijeći u jednom danu, ali za potpun doživljaj iste preporuča se višednevni
boravak. Više od 100 kilometara njezinih poveznica koje se mogu kombinirati na razne načine, atraktivna konfiguracija terena i visinska razlika koja se proteže od same razine mora do planinskih prijevoja i vrhova s kojih se pružaju jedinstveni pogledi na Riječki zaljev, čine ovu biciklističku pustolovinu ispunjenom i nezaboravnom. 

 

 

Riječki dio biciklističke transverzale Riječkog prstena

I dok mnogi smatraju kako Rijeka nije biciklistički grad, transverzala Riječkog prstena pokazuje baš suprotno. Transverzalom možete vrlo brzo iz gužve gradskih ulica pobjeći na obale Rječine, uzdignuti se do vidikovaca na Velom vrhu i hrbtu Sušačke Drage ili zaviriti u dubinu svemira na Svetom križu.

Kablari - Veli vrh - Lopača
dužina: 12,5 km
Iz Kablara se spustite do Drenove, uspnite se do Pulca asfaltom ili šumskom stazom i odmorite na Velom vrhu. Pogled s vrha vrijedi svakog zaveslaja pedalom. Do Pašačkog mosta možete makadamom ili zahtjevnijim starim mulatijerama. Što god izabrali, užitak je zajamčen.

Grohovo - Trsat - Draga - Kostrena
dužina: 16 km
Od Pašačkog mosta nastavite preko Orehovice do frankopanske Gradine. Pogledajte Kvarner s vrha Trsata. Uputite se potom prema Astronomskom centru Rijeka koji se nalazi na brdu Sv. Križ te se spustite kroz Draški potok do Martinšćice i nastavite do Kostrene.

Potpuni popis svih staza u sklopu biciklističke transverzale pronađite u brošuri „Biciklistička transverzala Riječkog prstena„.