tzrijeka2013HR

Gastro đir - od Fiume (Rijeke) do Tarse (Trsata)

Gastro đir - od Fiume (Rijeke) do Tarse (Trsata)


piše: Sanja Krmpotić

 

Ispreplitanje maritimne i kontinentalne klime, te ekološko okruženje Kvarnera nutritivno je obogatilo primorsku kuhinju s tradicijom mediteranske prehrane, iznimno blagodatne za zdravlje i preporučane diljem svijeta, u izvornim mirisima i okusima u kojima upravo ovdje možete uživati!

 

Kvarnerski škamp iz plavoga mulja, među gastroznalcima nadaleko najukusniji, očuvano podmorje bogato ribom, samonikle biljke i aromatične trave poput divljih šparoga,  medvjeđeg luka, kadulje, lovora, ružmarina... krošnje najslađeg pitomog kestena maruna i hrskavih, rubin crvenih trešanja, netaknute šume blagodatne divljači, te veličinom i okusom cijenjenim vrganjima, dok s okolnih otoka bogatih morskim aerosolima stižu mlada janjetina, ovčja skuta i sir, te ekstra djevičansko maslinovo ulje – eliksir mladosti i zdravlja! – samo su neki od vrhunskih plodova velikodušne prirode kvarnerskog kraja.

 

 

Riječka voda

Ipak, glavni zaštitni znak ovog grada nalazi se u njegovu nazivu, a Riječani su jedni od rijetkih u svijetu koji se mogu pohvaliti pitkom vodom iznimne kakvoće iz rijeke koja protječe njihovim središtem. Rječina se ubraja u najveća vrela u Hrvatskoj, koje se za vodoopskrbu grada koristi još od 1915. godine, a legenda poručuje: Tko se jednom napije riječke vode, uvijek se vraća... ili zauvijek tu ostaje.

 

 

Primorska marenda

Smještenu gdje se Mediteran duboko utisnuo u europski kontinent, zbog iznimna geostrateškog položaja, Rijeku su mnogi htjeli i pokušavali posjedovati, pa se njezina burna povijest utkala i u ovdašnju kuhinju, s prepoznatljivim utjecajima – austrijskim, talijanskim, čak i francuskim. No ako želite upoznati izvornu dušu primorskog kraja, kušajte lokalna jela, koja su zadržala obilježja jednostavnog mediteranskog blagovanja uz čašu vina, posebice marenda – obrok koji prethodi popodnevnom ručku, poput pržene sitne plave ribe s blitvom i krumpirom, ribljeg brodeta, raznih maneštri od povrća ili jota (varivo od graha i kisele repe), zatim hobotnica na salatu, bakalar na mornarski, domaći njoki s gulašom...

 

 

Konobe oko ribarnice

Ugostiteljsku ponudu uglavnom određuje sezona namirnica na glavnoj gradskoj tržnici tzv. Velikoj placi, u blizini koje je smještena većina autentičnih konoba, posebice oko ribarnice ili svega nekoliko koraka prema središnjoj šetnici Korzu.

 

Tik do ribarnice nalazi se konoba Fiume, u kojoj se često traži stol više, a vlasnik je uvijek spreman skočiti do ribarnice ako ponestane vrsta ribe koju ste baš htjeli jesti! U produžetku prema Mrtvom kanalu je konoba Na kantunu, kako joj ime govori na uglu s terasom uz nekadašnje ušće Rječine u more. Ženstveno uređen prostor u kojem se i suprotni spol osjeća ugodno, a štuju se recepti obiteljske tradicije bavljenja ribarstvom, s otoka Paga. Od tržnice prema Riječkoj rivi, u  Kući istarskog pršuta osim kušanja domaćih jela moguće je kupiti razne autohtone istarske proizvode – pršut, tartufatu, maslinovo ulje, rakiju i vino.

 

Mjesto u koje Riječani rado svraćaju na marendu, je arhaična konoba Feral, skrivena u sporednoj ulici nasuprot HNK Ivana pl. Zajca, slogan koje je od ribarskog broda do našeg i vašeg stola, što dokazuje staklena vitrina s izloženim dnevnim morskim ulovom.

 

Malo dalje, podno znamenitih Trsatskih stuba s lijepim pogledom na brzace Rječine stotinu godina broji konoba Nebuloza udovoljavajući nepcu svojih gostiju tradicionalnim jelima prezentiranim na moderan način, domaćom tjesteninom i kruhom iz kućne radinosti!

 

 

Jela isprepletena poviješću

U labirintu Starog grada smještena je konoba La Grotta, navodno u vrijeme talijanske okupacije Rijeke najpoznatiji bordel u gradu, u koji su smjeli dolaziti samo kapetani, na što danas podsjeća originalni cjenik iz tog doba, kuriozitet obješen na zidu, a posljednjih pedesetak godina ovdje se nude sezonska fiumanska jela.

 

No najdulji svjedok riječke ugostiteljske povijesti je restoran Zlatna školjka, koji neprekidno posluje još od 1885. godine, danas konceptualno usmjeren gradskoj, poslovnoj publici. Na dugu tradiciju poziva se i Bonavia, desetljećima vodeći gradski hotel, kuhinja kojega je bila jedna od najpoznatijih u bivšoj državi, sa slavnim gostima od svjetskih predsjednika, renomiranih glazbenika i glumaca do čak Svetog Oca.  Iako danas modernijeg pristupa, simbolom te legende ostali su zeleni rezanci sa škampima.

 

 

Ukusi novih generacija

No s mladim naraštajima i užurbanim tempom života, razvili su se i novi ukusi, koji se zadovoljavaju u pizzerijama i špageterijama, a najomiljenije su Pizzeria Bracera, s koloristički razigranim interijerom poznatog riječkog umjetnika Vjekoslava Voje Radoičića, zatim Restoran Spagho koji nudi talijanska jela po originalnim recepturama.

Za željne daška pariškog šarma u srcu Starog grada je Bistro La Rose, gdje se pripremaju izvorna francuska jela sa sezonskim primorskim namirnicama, zaokružena probranim hrvatskim vinima na čaše, dok preko puta Kazališnog parka u Mexican Cantini Bodega začinite dan meksičkim specijalitetima.

 

 

Još malo lokalnog

Iako par kilometara od središta grada, ali u blizini shopping Tower Centera Rijeka hvaljena je gostiona Na Sušaku, s lokalnim jelima ispod peke ili sa roštilja, te domaćim kruhom i kolačima. A ukoliko se ipak odlučite uspinjati prije spomenutim legendarnim Stubama Petra Kružića, njih 561 od Rječine u podnožju brda do marijanskog svetišta Trsat, potrošene kalorije sigurno ćete nadoknaditi u konobi Tarsa, omiljenom obiteljskom i ekipnom  (posebice muškom) okupljalištu s megalomanskim porcijama mesnih jela, uz koje se često i zapjeva!

 

Budući da se o ukusima ne raspravlja, daljnje okuse riječke ugostiteljske ponude možete otkriti ovdje.