tzrijeka2013HR

Obnovljeno srce Staroga grada

Obnovljeno srce Staroga grada Obnovljeno srce Staroga grada Obnovljeno srce Staroga grada


Autor: Ljiljana Mamić Pandža

 

Ono što je danas Korzo kao srce Rijeke i njezina najprometnija šetnica, nekoć je bio Koblerov trg, smješten na putu od nekadašnje Vijećnice Palaca komuna Rečkog do Gradske ure; između dviju robnih kuća koje su izgrađene rušenjem starih zgrada. Upravo na tom trgu koji je ime dobio po povjesničaru Giovanniju Kobleru otkucavao je javni život Rijeke i obavljali svi poslovi na otvorenom. Takva živopisna slika danas je oživljena tek u povijesnim filmovima srednjovjekovne tematike. Žene iz okolice grada svakodnevno su, pa i nedjeljom, na Zeleni trg, koji je bio sinonim za tržnicu, donosile mlijeko, povrće, perad i sve ostalo potrebno za opskrbu stanovnika. Kako se upravo tu nekada nalazila i Gradska loža, u njoj su se sastajali suci i izricale su se kazne, sklapali su se trgovački ugovori i zasjedalo je Gradsko vijeće.

 

I danas trgom dominira fontana „Stari kolodrob“, koju je po projektu arhitekta Igora Emilija tijekom sedamdesetih godina prošloga stoljeća izgradila Tvornica papira u povodu 150. obljetnice svojeg postojanja. Riječ je o zdencu koji je poprimio ulogu spomenika. Od elemenata tvorničkoga starog kamenog mlina za papir, kolodroba, Emili je stvorio osebujno djelo u znak sjećanja na mnoge radničke naraštaje. Iz te se fontane nepresušno, poput mlaza vode iz amfore na riječkom grbu, izlijeva voda koja je Rijeci od tarsatičkih vremena bila izvor blagostanja.

 

Tek je početkom 19. stoljeća Koblerov trg izgubio značaj gradskog središta, a sve njegove značajke tada je preuzeo današnji Korzo. U njegovoj neposrednoj blizini nalaze se Stara vrata, najstariji arhitekturni spomenik Rijeke, po kojemu je ulica i dobila ime, odnosno nekadašnji ulaz u palaču Pretorija Alpske klauzure. Iako se u datiranju Vrata mnogi autori ne slažu, svi su suglasni oko toga da je taj luk sastavljen od kamenih blokova bez veziva i žbuke, a unatoč tomu stoljećima je odolijevao vremenskim utjecajima. Upravo Stara vrata Koblerov trg povezuju s Tarsatičkim principijem, koji se nalazi na mjestu nekadašnjeg kompleksa kasnoantičkoga vojnog zapovjedništva zvanog Principij iz 3. stoljeća, na Trgu Jurja Klovića.

 

Time je Rijeka dobila nov, iznimno atraktivan gradski trg koji prikazuje svu povijesnu slojevitost grada, pogodan za brojna kulturna i umjetnička događanja, kao i novu turističku atrakciju u kojoj će zasigurno uživati mnogi posjetitelji grada na Rječini. To je postalo i mjesto novog života i okupljanja u srcu Rijeke. Potrebno je istaknuti da je otvorenjem Tarsatičkog principija, uređenom prema idejnom rješenju arhitekta Nenada Fabijanića, omogućena prva prezentaciju principija u Hrvatskoj, kakve su rijetke i u Europi, dok su svi pokretni arheološki nalazi pronađeni tijekom istraživanja pohranjeni u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka.

 

U nizu artefakata pronađenih na arheološkom lokalitetu u središtu grada nalazi se i listić iz 3. stoljeća, za koji se pretpostavlja da je dio brončanoga lovorovog vijenca koji se tada običavao polagati na statue. Pomoću 3D printera napravljena je replika vrijednoga arheološkog nalaza, što predstavlja novi riječki suvenir.

 

Stoga je očito kako je, osim Koblerova trga i Tarsatičkog principija, novim svjetlom obasjana i riječka prošlost koja uvijek iznova otkriva zanimljive priče o neuhvatljivom riječkom identitetu, promjenama kroz koje grad prolazi, urbanosti i kulturi, o europskom duhu, otvorenosti i kozmopolitizmu; svemu onome što Rijeku, posebice u hrvatskim okvirima, čini jedinstvenom. Zato svima onima koji je još nisu posjetili ne preostaje ništa drugo nego doći i sami se u to uvjeriti.