tzrijeka2013HR

Rijeka je voda, voda je riječka voda

Rijeka je voda, voda je riječka voda Rijeka je voda, voda je riječka voda Rijeka je voda, voda je riječka voda Rijeka je voda, voda je riječka voda


Piše: Nataša Papić Krešić

Dobrodošli u „Grad koji teče“. U grad u kojem ne možete ostati žedni, koji je ponosan na svoju vodu i smatra je – najboljom vodom na svijetu. Reći će vam to svaki Riječanin, jer veza ovog grada i vode doista je posebna. Bilo da šećete uz Rječinu, pijete vodu iz slavina ili nosite kišobrane u najkišnijem hrvatskom gradu… od vode u Rijeci, jednostavno - ne možete pobjeći.

Identitet je to grada koji progovara iz njezina imena. Grad koji leži na brojnim vodotocima i izvorima dobio je, naime, ime po moćnoj i prelijepoj krškoj ljepotici, 18 kilometara dugoj Rječini, koja ga je oduvijek opskrbljivala vodom.
Rijeka ima i sreću da na svome području ima dovoljan broj i zadovoljavajuću izdašnost tipično krških izvora pitke vode uz more. Generacije prije nas znale su to dobro i cijeniti, pa je tradicija javne vodoopskrbe na Sušaku duga 130 godina, a u Rijeci 9 godina manje. Bez Rječine ne bi bilo ni velikog industrijskog uzleta Rijeke u prošlom stoljeću, na koju danas podsjeća tek bogata ostavština velebnih zdanja industrijske baštine.

Od riječke čaše do riječke špine
Industrije više nema, ustupila je mjesto turizmu i kulturi, no voda je i dalje podjednako važna u gradu u kojem, jednostavno, ne možete ostati žedni. Tako na glavnoj riječkoj šetnici, omiljenom Korzu, vodu možete piti direktno iz špina i tako se uvjeriti u onu općeprihvaćenu ocjenu Riječana, da je upravo njihova voda najbolja na svijetu. I da im upravo „riječka voda“ najviše nedostaje kada napuste Rijeku. U doba kada pitka voda postaje najveće bogatstvo, a njezino konzumiranje „direktno iz špine“ već pomalo zaboravljeno iskustvo, u Rijeci možete biti sigurni u njezinu zdravstvenu ispravnost, kvalitetu i - jako dobar okus. Stoga ne propustite, u vrućim ljetnim mjesecima, posegnuti za najzdravijom, uvijek dostupnom i besplatnom tekućinom iz novih riječkih špina...

Jedna vas čeka na spoju Korza i Trga 128. brigade HV, druga uz Fontanu prijateljstva na Jelačićevom trgu, treća uz Trsatske stube, a četvrta kod Centra Zamet... Čistu, pitku i nadaleko poznatu riječku vodu iz špine možete piti i iz posebno dizajnirane riječke čaše u brojnim ugostiteljskim objektima u središtu grada.

Dizajn čaše inspiriran je povijesnim predmetima koji se čuvaju u riječkim muzejima, između ostalog i putnom čašom Njegova Veličanstva cara Josipa 2., koji ju je, prigodom posjete Rijeci 1775.godine, darovao gradu na Rječini. Zahvaljujući darovanoj čaši carskog gosta, nastao je prvi riječki muzej čiji je slijednik Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja.

Nova riječka čaša dizajnirana je i u posebnom pakiranju s podmetačima, a možete je kupiti i ponijeti svojim domovima kao uspomenu na boravak u „Gradu koji teče“. No prethodno se, svakako, dobro napijte riječke vode iz špine, jer stara izreka glasi „Tko se jednom napije riječke vode kad tad će se opet vratiti!“