tzrijeka2013HR

Rijeka znači more

Rijeka znači more Rijeka znači more Rijeka znači more Rijeka znači more


Piše: Larry Ambrozich

 

Neraskidiva veza Rijeke i mora može se u gradu primijetiti na svakom koraku, a u čast toj vezi grada i mora posvećene su i brojne manifestacije, što je posebno vidljivo početkom ljeta kad more postane pristupačnije i mirnije. Jedno od brojnih događaja uz more je i Fiumare.

 

Fiumare

Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije. Održava se početkom lipnja i njime se Rijeka vraća stotinu godina unatrag. Oživljava vrijeme kad je prostor uz njezin Mrtvi kanal bio mjesto intenzivnoga trgovačkog prometa. U vrijeme kad su s kvarnerskih otoka kao i iz svih dijelova Primorja, u Mrtvi kanal uplovljavale brodice prepune robe za prodaju ili daljnji transport, a iz njega isplovljavale također prepune jer bi, iskrcavši ono što imaju, ukrcale ono što nemaju. Primjerice, sol bi mijenjali za brašno, a ribu, maslinovo ulje i vino za alate, proizvode od kože, tkanine itd. Fiumare je prigoda da Riječani i njihovi gosti vide i tradicijske barke, kušaju autohtone proizvode, dive se prekrasnim narodnim nošnjama iz svih krajeva Hrvatske, budu dijelom interaktivnih radionica pomorskih i ribarskih vještina, brodomodelarskih radionica i sl.

 

Prigoda je to i da se uživa u tradicijskim pjesmama i plesovima, organiziranim razgledima kazališta i povijesnih lokacija užeg središta grada, regati tradicijskih barki na jedra. Prigoda da se upoznamo s ribarskim, kalafatskim i pomorskim vje-štinama, da bar na trenutak „zavirimo“ u Rijeku s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

 

Fiumanka

U lipnju se održava još jedna manifestacija koja Rijeku, nakon zimskog sna, vraća moru. Fiumanka, jedriličarska fešta koja svake godine okuplja skoro dvije stotine jedrilica te više od dvije tisuće sudionika. Termin njezina održavanja uvijek se veže uz sredinu lipnja, a ova kraljica jedriličarskih manifestacija nudi obilje užitaka. Između ostalog „Veliku Fiumanku“ (OPEN regata za krstaše), pa EMSR ili European Media Sailing Race, europsku medijsku regatu. Tu su i Liburnijska regata tj. navigacijska regata krstaša koja se jedri između Malog Lošinja i Rijeke, potom Rotary Regata, humanitarna regata Rotary kluba Rijeka, pa Virtual Fiumanka, regata kojom se jedri iz vlastitog naslonjača jer se radi o kompjuterskoj igrici „Virtual skipper“, trenutačno najboljoj on-line jedriličarskoj simulaciji. Mnogima najzanimljivije su Liburnijska regata i Velika Fiumanka jer su to, reći će organizatori Fiumanke, regate za jedrilice klase OPEN u kojima mogu sudjelovati i amateri.