tzrijeka2013HR

Skijanje s mirisom mora

Skijanje s mirisom mora


piše: Igor Rivetti

 

 

Idealan zemljopisni položaj, povijesne okolnosti i dubina mora učinile su Rijeku jednom od najvažnijih i najvećih srednjoeuropskih luka. Na ovom je kutku planete spojeno i naizgled nespojivo – najveći lučki grad ujedno je i jedno od najvažnijih skijaških središta države. Sa skijama na ramenu iz Rijeke je na posljednje zimske Olimpijske igre u Vancouveru otputovalo četvero Riječana. Dalibor Šamšal, Danko Marinelli, Matea Ferk i Ana Jelušić nastavili su tako tradiciju koja je službeno počela 1885. godine kad je u Rijeci osnovan prvi klub, ujedno prvi skijaški klub u Hrvatskoj - Club Alpino Fiumano. Morska Rijeka je tako pretekla snježni Zagreb za 10 godina.

Priča počinje s carskim inženjerom Ferdinandom Brodbeckom koji je krajem 19. stoljeća sudjelovao u izgradnji zgrade riječkoga kazališta. Bečanin je vjerojatno mislio da će mu u Rijeci biti potrebniji ručnik za plažu, no već nakon prvog posjeta shvatio je da mora donijeti i skije i tako je sve počelo. Prvo skijaško natjecanje održano je na Učki, no za skijanje u Rijeci zapravo je najviše kriv Platak, malo obiteljsko skijalište smješteno svega 30 kilometara od riječke luke. Platak je jedno od rijetkih skijališta na kojem s vrha sjedežnice možete uživati u pogledu na more, otoke i brodove. U tom pogledu, zahvaljujući Jadranskom slalomu na kojem je pobjeđivala i legendarna Janica Kostelić koja se baš na Platku u 24. godini, pred tri tisuće gledatelja, oprostila od skijanja, uživaju i vrhunski skijaši. Slalom s pogledom na more se od 1933. godine održava svakog ožujka, a nakon četrnaestogodišnje pauze ponovno se počeo održavati 2006.

No, Platak ne živi samo za vrijeme Europskog kupa. Na svom omiljenom izletištu, skijaši, snowboarderi i sanjkaši od prosinca do ožujka i noću mogu uživati na dobro osvijetljenim stazama. Ostatak godine rezerviran je za izletnike i ljubitelje planinskog zraka ili brdskog biciklizma. Naravno izleti ili skijanje na Platku nezamislivi su bez planinarskih domova koji nude autohtona jela i pića te smještaj u sobama okruženim jedinstvenom mikroklimom, na spoju Mediterana i planina. Rijeka je stoga idealno mjesto za one koji se ne mogu odlučiti između mora ili planina, ali i za one koji vole oboje. Samo pola sata dijeli Riječane i njihove goste od izležavanja uz more i sunčanja u kratkim rukavima te grudanja ili skijanja u zimskoj opremi. Upravo je to razlog zbog kojeg je u gradu na moru gotovo jednak broj plivačkih i skijaških klubova. Očito je da se ni Riječani nisu mogli odlučiti što im je draže.