KULTURA – SVE ŠTO POŽELITE

Dinamična je povijest u Rijeci i riječkom prstenu ispisana brojnim kulturno-povijesnim spomenicima čiji je obilazak sastavni dio rute svakog gosta ovoga grada i regije.

Svaka će generacija pronaći zabavu po svojem ukusu te kulturne sadržaje koji su sastavni dio hrvatske i svjetske kulturne baštine. U povijesnoj slici grada, od prapovijesti i gotičke pa potom i barokne Rijeke te snažnih utjecaja Austro-Ugarske Monarhije, nataložena su stoljeća i svako je od njih u arhitekturi grada ostavilo traga, stvarajući zanimljivu i povijesnim spomenicima bogatu gradsku jezgru. Kad ste u Rijeci, u ispreplitanju starog i novog, suvremenog i povijesnog nećete zaobići crkvu sv. Jeronima i prostor današnjeg dominikanskog samostana, crkvu Gospe Lurdske i kapucinski samostan te Guvernerovu palaču u kojoj se danas nalazi Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja. Katedrala sv. Vida, zaštitnika Rijeke, jedina je barokna rotonda monumentalnih proporcija izgrađena na tlu Hrvatske. No postoji još jedan razlog zbog kojeg je morate posjetiti – tu je i portret Franje Ksaverskog, zaštitnika turista. Vašeg zaštitnika.

U Rijeci se nalazi svetište Majke Božje Trsatske – najstarije marijansko svetište u zemlji i najveće hodočasničko središte zapadne Hrvatske u kojem je 2003. godine boravio sveti otac Ivan Pavao Drugi. Njemu je u čast ondje podignut spomenik.

No ovo je grad bogate industrijske baštine. Možda niste znali da je ovdje izumljen prvi torpedo na svijetu. U Rijeci se nalazi i Astronomski centar koji je otvoren 2009. godine – to je prvi astronomski centar koji objedinjuje zvjezdarnicu i planetarij te jedini u Hrvatskoj i široj regiji koji primjenjuje digitalnu tehnologiju.
Putovanje središtima riječkog prstena otkrit će vam mnoge vrijedne spomenike i otvoriti vrata riznica koja svjedoče o bogatoj kulturnoj tradiciji. Svako od njih ima nepresušnu tradiciju kulturnih spomenika, običaja i zavičajnih muzeja te ćete u svima njima zajedno otkriti posve novi svijet, čije je istraživanje posao s mnogo užitka i – bez kraja. Upoznat ćete ovdje stare zanate, naučiti mnogo o glazbenoj tradiciji, oživjeti prošlost i zaviriti u život kakav je nekada bio, a zatim se, snažniji nego prije, vratiti u sadašnjost.

Ukratko, svako od ovih mjesta osvojit će vas osobnošću, svako ima nešto specifično i – sva zajedno imaju sve.

  

 

OUTDOOR – PLAVO I ZELENO, SKLAD SUPROTNOSTI

Posebno uživate u plovidbi, ronjenju ili jedrenju na dasci? Radije odabirete šetnju ili vožnju hladnijim, zelenim predjelima? Ili pak volite konje i jahanje? Snažne motore i automobilističke trke? Ne, ne tražimo od vas da se opredijelite – ostanite ovdje i – birajte!

Boravak na otvorenom sigurno je jedan od najvažnijih aduta Rijeke i riječkog prstena. Uostalom, zbog toga ste i došli! Uređene šetnice prilika su da uživate u ambijentu ovoga kraja. Mreža šetnica grada Rijeke pomno je isplanirana da njome obiđete najveće gradske znamenitosti pa ćete tako u jednu spojiti dvije ljubavi, onu prema kretanju i obilasku znamenitosti. Dodajte tome i onu treću – riječke šetnice imaju nastavak u poznatim planinarskim stazama. Rijeka također ima i uređene biciklističke staze.

Odlučite li iz grada otići u njegov prsten, očekuju vas označene staze biciklističke transverzale Kastva, Jelenja, Viškova, Klane, Čavala ili - poželite li šumski krajolik zamijeniti morskim – Bakra i Kostrene.

Biciklistička transverzala, dijelom makadamska, a drugim dijelom asfaltirana, koja povezuje sva odredišta riječkog prstena, naš je sugerirani put, onoliko težak koliko sami odlučite – dužine 64 kilometara ili pak, ako se ponekad odlučite za okolne putove, stotinjak kilometara. Od mora do starih gradića na uzvisinama, uz more pa kroz šumovite predjele – u jedno spaja mnogo toga: rekreaciju, ljepotu prirode, obilazak kulturnih spomenika te putovanje u tradiciju i mnoga gastronomska iskušenja. Dakako, biciklistička transverzala i druge manje staze svakog od ovih odredišta označene su i vode vas željenim smjerom, ali i sugeriraju da zastanete u izvanredno zanimljivim područjima.

Želite li sudjelovati ili barem prisustvovati uzbudljivim automobilističkim i motociklističkim natjecanjima, posjetite Automotodrom Grobnik, izgrađen 1978. godine, koji zadovoljava stroge kriterije svjetske automoto federacije te je mjesto mnogih atraktivnih natjecanja.

Uživate li u sportovima na vodi ili pod vodom, neka uz grad Rijeku vaš izbor – uvijek uz stručnu pomoć – budu i Bakar, Kostrena i Kraljevica.

 

 

KARNEVALI – DOISTA, ŽIVOT JE LIJEP!

Jeste li znali da upravo odavde potječe tradicija pokladnih običaja koji su u svojem izvornom pa i izvedenom obliku postali prava atrakcija?
Halubajski zvončari nalaze se od 2009. godine na UNESCO-ovoj reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine svijeta. Naime, u Halubju – istočnom dijelu Kastavštine – sačuvani su jedinstveni narodni običaji – zvončari čije porijeklo seže duboko u povijest. Specifičnog su izgleda – ogrnuti su ovčjim kožama i sa zvoncem na donjem dijelu leđa, na glavi imaju stilizirane maske – čudne životinjske glave s crvenim isplaženim jezikom i rogovima. Odjeveni su u bijele hlače i mornarske majice kratkih rukava, a u rukama drže stilizirani buzdovan. U vrijeme poklada u velikoj grupi obilaze sela sa zajedničkim ciljem da otjeraju neprijatelja, zle sile i zimu. Svojim su impresivnim nastupom prvorazredna turistička atrakcija.

Oni su i redovita postava najvažnije manifestacije ovoga kraja – Riječkog karnevala koji svake godine privlači sve više sudionika, ali i posjetitelja iz cijelog svijeta.

Međunarodni riječki karneval, koji se u gradu Rijeci obnovljen održava od 1982. godine – ima ishodište u dalekoj povijesti. Prvi je pisani trag dokument iz 1449. godine kojim je zabranjeno prekrivanje lica maskom kako bi se spriječilo kritiziranje vlasti te održao red i mir.

Međunarodni riječki karneval po ocjeni Sunday Timesa uvršten je u sam vrh najatraktivnijih svjetskih događanja. Rijeka u to vrijeme, nazvano petim godišnjim dobom, postaje karnevalsko središte ovog dijela svijeta. Raskošne povorke i alegorijska kola možda su najozbiljnija, a svakako i najiskrenija kritika društvene zbilje.

Pod maskama je sve moguće!

 

 

GASTRONOMIJA – UŽITAK I ZDRAVLJE

Kao i u svemu drugome, tako se i u gastronomskoj ponudi Rijeka i riječki prsten koriste svim prednostima ovoga kraja, njegovom raznolikošću, tradicijom i plodovima prirode izdašnim podnebljem. U vrhunskim restoranima ili pak u gostionicama i konobama, u prolazu ili slow food gastronomskim ritualima, uživat ćete u svježoj hrani i vrhunskoj usluzi, uvijek pred teškim izborom hrane mediteranskog ili kontinentalnog podneblja.

Pri dolasku na more svakako je jedna od prvih asocijacija mediteranska prehrana, koju ćete ovdje moći kušati u mnogim odličnim restoranima, ali i u nešto skromnijim konobama. Morski specijaliteti, znalački pripremljena svježa morska riba, poslužena uz čašu kvalitetnog vina, značajka su ovoga kraja. No podjednako će zanimljiva biti i ponuda kontinentalnog dijela zemlje kao što je divljač i druge vrste mesa, gljive te krušni proizvodi. Tako ćete primjerice u Bakru kušati poznate baškote. S područja Grobnišćine (Čavle i Jelenje) potječe tradicija palente kompirice koja, dakako, ovisi o kvaliteti kukuruza od kojeg se radi brašno, kao i o kvaliteti krumpira te umješnosti kuharica. Stoga je najbolja palenta upravo tu, u mjestu u kojem joj je regionalno ishodište i gdje joj je, kao i poznatom grobničkom siru, posvećen čak i Festival palente i sira.

Mnogo toga što je karakteristično za ovo podneblje vidjet ćete na lokalnim tržnicama ili sajmovima. Sve ili gotovo sve bit će vidljivo na riječkoj tržnici, popularnoj Placi, koja nije samo trbuh grada, nego i prvorazredna turistička atrakcija. O životu ljudi, njihovim navikama pa i zdravlju najviše ćete naučiti upravo tu.

 

 

DAROVI PRIRODE, RADOST BORAVKA

Iako tek nekoliko kilometara od Rijeke, prema moru ili na putu prema šumovitom Gorskom kotaru, naići ćete na prirodne suprotnosti koje bi drugdje teško mogle stati u tako malen prostor.

Neobično za velike gradove, Rijeka ima prekrasne i dobro opremljene plaže, od kojih je jedna u potpunosti prilagođena osobama s posebnim potrebama. Na svoje će doći i kupači s kućnim ljubimcima, jer dvije su plaže namijenjene upravo njima. Kad krenete izvan grada možete se zaustaviti u nekoj od uvala od kojih će one manje, zahvaljujući velikoj razvedenosti obale, biti samo vaše. Najpoznatije su na ovom području plaže Kostrene. Sigurno ćete ondje naći upravo onakvu kakvu želite. Prilika je to da hodate šetnicom Kostrene, još jednim uskličnikom ovoga kraja.

Duga tradicija zdravstvenog turizma i blagodati podneblja Kraljevice također privlače mnoge turiste, baš kao što će vas i u Bakar privući prirodne ljepote, ali i osobnost ovoga kraja.

Kastav će u sebi ujediniti pogled na more, šetnice i biciklističke staze koje povezuju dva svijeta riječkog prstena – mediteranski i kontinentalni.

Posve je drugačiji ambijent mjesta u unutrašnjosti – prekrasne šume, specifičnosti raslinja na susretu mediteranske i kontinentalne klime te izvanredno lijepa priroda odlike su turističkih odredišta Jelenje, Čavle, Viškovo i Klana. Posjetite izvor rijeke Rječine, šećite šetnicama, uživajte u prirodi i – samo dišite!

 

 

SUVENIRI – RIZNICA USPOMENA

Nakit s likom morčića, prepoznatljivo dizajniran predmet uporabne vrijednosti, boca vina ili maslinovog ulja, tradicionalno pripremljen sir, knjiga ili slika s vama posebno dragim motivom… To su tek neki od suvenira koje ćete iz Rijeke i mjesta u njezinu prstenu odnijeti kao uspomenu na ugodno provedeno vrijeme. Uostalom, suvenirima osnovna funkcija i jest da produže vrijeme ugode i presele vas, kad god poželite, iz svakodnevice u vrijeme u kojem ste živjeli intenzivnije i uživali u putovanju kroz drugo vrijeme, krajeve i običaje.

Jer u Rijeci i prstenu njezinih mjesta – toliko različitih i s tako mnogo osobnosti – svaka je priča posebna, drugačija i ispričana samo za vas. Vaša je to riznica dragih sjećanja i obećanje za novi susret.