Kalendar događanja


Datum: od Do Prikaži


29.03.2019 - 02.06.2019

KAZALIŠTE

Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar, izložba

Ribolov se na istočnoj obali Jadrana razvijao još od prapovijesti i predstavljao je važan dio života svake društvene zajednice, o čemu svjedoče brojni arheološki nalazi česti na priobalnim nalazištima, ali dosad vrlo slabo proučavani.
Izložba Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar prikazat će upravo taj segment života u antici: ribarski alat i tehnike ribolova koje su se koristile u razdoblju antike i koje se nisu promijenile sve do modernog doba (štap s uzicom i udicom, harpun i osti, mreže, utezi i plovci, zamke /vrše/ i dr.). Posjetitelji će se upoznati i s mitologijom i prikazima božanstava te s proizvodima i gospodarskom djelatnošću vezanom uz more (ribnjaci, proizvodnja soli, morska hrana kao delicija).
Građa predstavljena na izložbi dio je fundusa Arheološkog muzeja Zadar i većim dijelom potječe iz antičke luke u Zatonu koja je djelovala u razdoblju od 1. do 4. stoljeća, zatim s područja antičkog Nina (Aenona), i manjim dijelom s raznih lokaliteta u Zadru i okolici.
Svi programi su podložni promjenama. Svu odgovornost za promjene snose organizatori i Turistička zajednica grada Rijeke nije odgovorna za eventualne promjene u posljednji trenutak.