26 26°C

Kalendar događanja


Datum: od Do Prikaži


Navik on živi ki zgine pošteno / Frankopani 1118.-1671., izložba

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
04.05.2018 - 01.07.2018

IZLOŽBE

Navik on živi ki zgine pošteno / Frankopani 1118.-1671., izložba

Otvorenje izložbe: 4. svibnja u 19 sati

Izložbom Navik on živi ki zgine pošteno / Frankopani 1118 - 1671. Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka pridružuje se obilježavanju 900. godišnjice od prvog spomena (pojave) imena knezova Krčkih - Frankopana, jedne od najznačajnijih hrvatskih plemićkih obitelji.

Frankopani su kao knezovi, namjesnici, banovi, ratnici, političari, ali i pisci, govornici, pjesnici, zakonodavci, izdavači pobožnih i svjetovnih knjiga, crtači i slikari stvarali hrvatsku povijest i kulturu dugih pet i pol stoljeća. Ostavili su veliko bogatstvo materijalne i nematerijalne baštine. Sagradili su brojne tvrđave i razvili mnoge gradove. Bili su obdaritelji brojnih crkava i samostana. Orodili su se s najznačajnijim europskim porodicama. Najpoznatija, i za Hrvatsku najznačajnija obiteljska veza bila je sa Zrinskima, kako u dobru, tako i u zlu. Posljednji Frankopan, Fran Krsto, osuđen je zajedno s Petrom Zrinskim za urotu protiv kralja i Habsburške Monarhije. Pogubljeni su 30. travnja 1671. godine u Bečkom Novom Mjestu, a sjećanje na te dvije obitelji preraslo je u legendu i postalo nacionalni kult. Tako su se obistinile riječi mladoga Frana Krste Frankopana, ratnika i pjesnika: navik on živi ki zgine pošteno.

Izložbom se, po prvi put jedinstveno prezentira malobrojna, ali izuzetno vrijedna građa koja se ubraja među neke od najznačajnijih nacionalnih memorabilija, a nalazi se u brojnim hrvatskim ustanovama, sakralnim zbirkama i crkvama. Izložba je rezultat dugogodišnjeg djelovnja na zaštiti i proučavanju frankopanske baštine svih imatelja građe, koji su je ovom prigodom nesebično ustupili javnosti na uvid: Riječka nadbiskupija, Riznica Katedrale sv. Vida, Franjevački samostan na Trsatu, Franjevački samostan na Košljunu, Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Vrbniku, Sveučilišna knjižnica Rijeka, Župa sv. Petra i Pavla u Bribiru, Narodni muzej i galerija Novi Vinodolski, Muzej za umjetnost i obrt, Hrvatski povijesni muzej, Nacionalna i sveučilišna knjižnica i Hrvatski državni arhiv. Izložba je realizirana u sklopu projekta Primorsko-goranske županije Frankopani‘900, a pod pokroviteljstvom je Riječke nadbiskupije.
Svi programi su podložni promjenama. Svu odgovornost za promjene snose organizatori i Turistička zajednica grada Rijeke nije odgovorna za eventualne promjene u posljednji trenutak.