Kalendar događanja


Datum: od Do Prikaži


14.10.2019 - 15.11.2019

IZLOŽBE

Završna izložba projekta „Kultura dopolavora – Jučer, danas, sutra“

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti otvorena je završna izložba projekta „Kultura dopolavora – Jučer, danas, sutra“ koji od kolovoza prošle godine oko umjetnosti okuplja osobe starije od 54 godine.
Naziv projekta, koji MMSU provodi u partnerstvu s Kreativnim kolektivom Kombinat i Centrom tehničke kulture Rijeka uz financijsku podršku Europskog socijalnog fonda, referira se na termin koji je u povijesti označavao organizirano slobodno vrijeme radnika/ca. Naime, u zlatnom dobu industrijske proizvodnje pažnja se posvećivala i kulturnom „obrazovanju“ radnika pa su u sklopu radnih kolektiva organizirane čitaonice, filmske sekcije, izložbe i predstave, izdavale su se tvorničke novine... To zajedničko organizirano slobodno vrijeme popularno je zvano dopolavoro.
Iz želje da se bivšim radnicima/cama riječkih tvornica i brodogradilišta - osobama koje su danas starije od 54 godine – ponudi kulturni i edukativno-socijalni sadržaj po uzoru na opisane programe, osmišljen je projekt čija je završna izložba od 14. listopada do 15. studenog postavljena u riječkom MMSU-u. Izložba je rezultat 9-mjesečnog rada tijekom kojeg se 102 polaznika više od stotinu puta susrelo, obišlo ukupno 14 izložbi diljem zemlje, sudjelovalo na kontinuiranim radionicama performansa, slikarstva, fotografije, kulturne kritike i vodstva po izložbama te se upoznavalo s principima volontiranja. U tome su im pomogli mentori i mentorice Bojan Hercigonja, Nika Rukavina, Matea Burmas, Sanjin Smajlović, Boris Ružić, Lucija Švob, Petra Mrša i Anita Ladišić.
Svi programi su podložni promjenama. Svu odgovornost za promjene snose organizatori i Turistička zajednica grada Rijeke nije odgovorna za eventualne promjene u posljednji trenutak.