Kalendar događanja


Datum: od Do Prikaži


13.02.2020 - 15.02.2020

IZLOŽBE

Moje, tvoje, naše, izložba

Pod naslovom „Jadran“, petnaesto izdanje manifestacije Moje, tvoje, naše održat će se u organizaciji udruge Drugo more od 13. do 15. veljače u Filodrammatici, uz izložbeni i diskurzivni program.

Prema procjenama Svjetske banke, životi milijun ljudi u Hrvatskoj su izravno povezani s Jadranom, kroz sektore turizma, ribarstva i prerade ribe, građevine i prometa. Njihovo djelovanje određuje njihovu percepciju, zbog čega Jadran vide različito: kao more za kupanje koje privlači turiste, kao more koje ulazi u trbuh Europe pa je idealno za razvoj luka, kao more izrazito bogato ribom, ili pak kao more koje nastanjuje petstotinjak endemskih vrsta koje bitno pridonose svjetskoj biološkoj raznolikosti.

No, osim činjenice da je Hrvatska ovisna o Jadranu, ništa o Jadranu u Hrvatskoj nije jasno.

Jadranski su gradovi slabo povezani, a prostor je rascjepkan općinskim i gradskim granicama koje onemogućuju kvalitetno planiranje. Država, lokalna samouprava i pojedinci su orijentirani na neposrednu dobit koja često ugrožava dugoročan opstanak. Međudržavna koordinacija je slaba i uglavnom je opterećena realnim i simboličkim sporovima oko pomorskih granica, kvotama izlova riba i drugim, razumljivim, ali pojedinačnim interesima koji se tiču razvoja prometnih pravaca, rudarske i naftne eksploatacije, migracija, itd.

Manifestacija Moje, tvoje, naše svakako neće riješiti ove probleme, ali će otvoriti raspravu o Jadranu tako da prije svega razgovaramo o Jadranu, a ne o interesima sektora i pojedinaca. Jadran nas je uvijek povezivao, idemo vidjeti kako to može i danas.

Na izložbi u Galeriji Filodrammatica, koja će se otvoriti u četvrtak 13. veljače, predstavit će se projekt Jadranska magistrala nagrađivanog istraživačkog dvojca Damira Gamulina i Antuna Sevšeka, te projekti Život nakon turizma i Posljednji mediteranski skiper dizajnera Ivice Mitrovića i Olega Šurana. Izložba ostaje otvorena do 28. veljače, radnim danima od 17 do 20 sati.

U diskurzivnom dijelu koji će se održati u velikoj dvorani Filodrammatice u petak i subotu 14. i 15. veljače, sudjelovat će Igor Ružić, Mirko Petrić, Miranda Veljačić, Dinko Peračić, Sven Marcelić, Katerina Duda i Neven Cukrov.
Svi programi su podložni promjenama. Svu odgovornost za promjene snose organizatori i Turistička zajednica grada Rijeke nije odgovorna za eventualne promjene u posljednji trenutak.