Kalendar događanja


Datum: od Do Prikaži


Prošlost je otkazana, budućnost je nepovratna, izložba

Nakon gotovo tri mjeseca neočekivane pauze, u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28, prvi kat) otvara se nova izložba, prigodnog naziva Prošlost je otkazana, budućnost je nepovratna. Riječ je o filmskom projektu u nastajanju nagrađivanog bečkog umjetnika Olivera Resslera, koji od 2016. godine aktivno prati napore klimatskog pokreta diljem svijeta u rušenju ekonomskog sustava koji je u velikoj mjeri ovisan o fosilnim gorivima.Izložbu možete posjetiti do 6. lipnja, radnim danima dvokratno od 11 do 13 i od 17 do 20 sati, i subotom od 11 do 13 sati. Ulaz je slobodan, a svi filmovi su titlani na hrvatski jezik.

U skladu s potrebnim mjera koje su na snazi, u galeriji će istovremeno moći biti najviše 12 posjetitelja, koji će na ulazu moći dezinficirati ruke. Pozivamo vas da prilikom posjete održavate fizički razmak od 1,5 metra i da u galeriju ponesete vlastite zaštitne maske i rukavice.
Iako ćemo redovito dezinficirati prostor i sve slušalice koje se koriste prilikom gledanja videa, možete za tu priliku koristiti i vlastite slušalice.

Iako je globalno zatopljenje donedavno smatrano znanstvenom fantastikom, danas je to znanstvena činjenica i stvarnost u kojoj već živimo. Posljednja izvješća Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) navode kako se naš planet na više načina i brže nego što se ikad očekivalo približava pragu čijim će prelaskom učinjena šteta biti nepovratna. Izložba Prošlost je otkazana, budućnost je nepovratna bavi se situacijom u kojoj već postoji sva potrebna tehnologija za okončanje ere fosilnih goriva. Hoće li se trenutna ekološka, društvena i ekonomska kriza moći nadvladati, prije svega je pitanje političke moći.

Klimatski pokret nikad nije bio snažniji: aktivisti ometaju razne projekte izgradnje naftovoda kao što je Keystone XL u SAD-u, spriječeno je bušenje nafte na Arktiku i diljem svijeta se zabranjuje hidraulično frakturiranje (eng. fracking), pod pritiskom oporbenih skupina zatvorene su mnoge elektrane na ugljen, a uspjehe broji i deinvesticijski pokret koji poziva institucije da povuku svoj novac iz kompanija povezanih s fosilnim gorivima.


Priča ovog filmskog projekta u nastajanju možda postane priča o počecima klimatske revolucije, o trenutku u kojem je narodni otpor počeo rekonfigurirati svijet. Projekt prati napore klimatskog pokreta u rušenju ekonomskog sustava koji je u velikoj mjeri ovisan o fosilnim gorivima, bilježeći ključne događaje i povezujući mnoge situacije, kontekste, glasove i iskustva. Svaki je događaj popraćen jednim filmom.
Svi programi su podložni promjenama. Svu odgovornost za promjene snose organizatori i Turistička zajednica grada Rijeke nije odgovorna za eventualne promjene u posljednji trenutak.