Kalendar događanja


Datum: od Do Prikaži


Prvih pet predmeta prve Civilne muzejske zbirke u Hrvatskoj, izložba

Izložbom Prvih pet predmeta prve Civilne muzejske zbirke u Hrvatskoj Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka predstavlja nove akvizicije novoosnovane Civilne muzejske zbirke koje su dijelom fundusa Muzeja postale temeljem prijedloga i odabira građana.
Osnivanjem Građanskog muzejskog vijeća (GMV) u siječnju 2019. godine, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja prvi je u Hrvatskoj implementirao praksu sudioničkog upravljanja u muzejima. Osnivanjem GMV-a započeo je s procesom demokratizacije, intenzivirao je svoju prilagodbu potrebama zajednice, a i prikupljačkoj djelatnosti počeo je pristupati na drugačiji način. Javnim pozivom građanima Kako želimo da nas buduće generacije pamte? odlučio je s građanima podijeliti odgovornost odabira baštine vrijedne čuvanja u muzejima.

Građani su bili pozvani predlagati predmete koji su u skladu s UNESCO-ovim i ICOM-ovim preporukama o potrebi zaštite, ne samo materijalne, već i nematerijalne baštine u muzejima. Zamolili smo naše sugrađane da fotografijom, video/audio snimkom ili zapisom, dokumentiraju neki fragment nematerijalne baštine iz vlastita okruženja – običaj, vještinu, pjesmu, ples, ritual, pojavu, vjerovanje, znanje ili sjećanje. Tako su se građani aktivno uključili u proces pretvorbe svekolike pojavnosti duhovnog stvaralaštva u nove muzejske predmete koji se čuvaju za budućnost.

Putem digitalne platforme Muzeja građani su predložili ukupno 11 predmeta koje su podržali s ukupno 166 glasova. Pet prijedloga s najviše glasova je odabrano.
Muzej će svake godine ponoviti Javni poziv te zajedno s građanima stvarati prvu Civilnu muzejsku zbirku u Hrvatskoj.
Svi programi su podložni promjenama. Svu odgovornost za promjene snose organizatori i Turistička zajednica grada Rijeke nije odgovorna za eventualne promjene u posljednji trenutak.