Kalendar događanja


Datum: od Do Prikaži


Sašo Sedlaček (SLO): Oblomo: zaposlen lijenošću, instalacija

Oblomo: Zaposlen lijenošću je instalacija slovenskoga multimedijalnog umjetnika Saše Sedlačeka koja se premijerno predstavlja javnosti. Temelji se na njegovu projektu Oblomo, blockchain platformi za vrednovanje lijenosti u doba sve prisutnije automatizacije rada i umjetne inteligencije.
Smještena u lounge zoni Exportdrva, instalacija sastavljena od ležaljki, raznih senzora i sustava koji upošljava računalni vid i strojno učenje, posjetiteljima će u zamjenu za njihovu lijenost i besposličarenje isplaćivati Oblomo Coin u njihove elektronske novčanike. Korisnici će tu kriptovalutu moći proizvoditi i u udobnosti vlastita doma na svojim računalima i telefonima. Coinovi će se moći trošiti na platformi Oblomo Bay, elektronskoj trgovini reklama, kampanja i projekata, na kojoj će biti dostupni i drugi proizvodi i usluge poput zabavnih aplikacija, promotivnih majica i naočala za spavanje.
Projekt je dobio ime prema romanu Oblomov ruskog pisca Ivana Gončarova iz 1859., u kojem je glavni lik Ilija Ilič Oblomov, nedvojbeno najljeniji junak u svjetskoj književnosti. Iako većinu vremenu provodi u krevetu, Oblomov zapravo nije tolika lijenčina, lijen je samo u fizičkom smislu, intelektualno je prava vatrena kugla energije.
Oblomov je vizionarska reprezentacija pojedinca 21. stoljeća, u kojem će fizički posao uskoro obavljati umjetna inteligencija i roboti. S obzirom na uništavajući utjecaj neprekidna ljudskog djelovanja na okoliš, projekt nosi i važnu poruku: ljenčarenje je organsko, ekološko i zdravo.
Svi programi su podložni promjenama. Svu odgovornost za promjene snose organizatori i Turistička zajednica grada Rijeke nije odgovorna za eventualne promjene u posljednji trenutak.