Kalendar događanja


Datum: od Do Prikaži


Ivana Franke, Tommy Grönlund & Petteri Nisunen: Umjetničke intervencije u javnom prostoru

U ovoj i idućoj godini Muzej moderne i suvremene umjetnosti u sklopu programa Europske prijestolnice kulture priprema niz intervencija posvećenih temi javnog prostora koje će pridonijeti fizičkim i simboličkim modifikacijama urbanog krajolika Rijeke. Svima im je zajednički cilj oživljavanje trenutno nedostupnih ili zapuštenih urbanih zona i otvaranje novih mjesta susreta na potezu od Rječine do izlaza na more, i od Delte do kompleksa Benčić.

Sezona 2019. otvara se na Titovom trgu (ispred Hotela Continental) javnim predstavljanjem svjetlosne instalacije Time Slip koja je nastala kao suradnički projekt hrvatske umjetnice Ivane Franke i finskih umjetnika Tommija Grönlunda i Petterija Nisunena.

Na tragu suvremenih praksi oblikovanja prostora pozvani umjetnici će intervenirati na tradicionalno okupljalište mladih, mjesto povijesnih razdioba i ujedinjenja te epicentar riječkog gradskog života. Smješten ispod Titovskog Trga rad optički mijenja tok Rječine, problematizirajući teme sjećanja, vremenskog kontinuiteta i njegovih puknuća. U dosluhu s temom vode, jedne od krovnih tema Rijeke 2020 – EPK i programskog pravca Slatko i slano u okviru kojeg intervencija nastaje.

Vodu koriste i u instalaciji Imminence koja zauzima trenutno nenastanjenu prostoriju u prizemlju Muzeja moderne i suvremene umjetnosti koju će javnost upoznati istog dana, nakon što od Titovog trga prošeće do Muzeja. Sjedinjujući elemente vode, svjetla i zvuka, rad aktualizira naličje novog gradskog kulturnog centra koji nastaje u postinudstrijskom kompleksu Benčić. Smjestivši se u oronuli dio Muzeja, rad će komunicirati ideju vode kao regenerativnog i dinamičkog elementa, ugroženog nastupajućim klimatskim promjenama koje koje narušavaju naše životne uvjete kao i cijeli ekosustav. Na proljeće 2020. rad će biti izložen u Galerie Anhava u Helsinkiju u okviru predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije.
Svi programi su podložni promjenama. Svu odgovornost za promjene snose organizatori i Turistička zajednica grada Rijeke nije odgovorna za eventualne promjene u posljednji trenutak.