Kalendar događanja


Datum: od Do Prikaži


Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona, izložba

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
01.05.2020 - 28.02.2021

IZLOŽBE

Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona, izložba

U sklopu predprograma izložbe Granice – između reda i kaosa obilježilo se 150 godina od rođenja dr. Franje Kresnika (1869. –1943.), jednog od najvećih poznavatelja kremonske liuterije svoga vremena. Franjo Kresnik više je od 40 godina posvetio izučavanju gudačkih instrumenata, posebice onih nastalih u radionicama Antonia Stradivarija i Giuseppea Guarnerija del Gesú. U njegovu čast instrumenti ove dvojice velikana liuterije bili su izloženi u Muzeju od otvorenja do 8 ožujka 2020. nakon čega su trebali biti vraćeni u Cremonu. No restrikcije uvedene zbog pandemije korona virusa odgodile su vraćanje ovih neprocjenjivo vrijednih instrumenata u Cremonu do svibnja kad su uz velik napor i zalaganje kolega iz obaju muzeja violine napokon vraćene. No izložba je i dalje otvorena za posjetitelje, koncepcijski neizmijenjena, a postav je obogaćen građom iz fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.
Glazbena baština i rad Franje Kresnika na izložbi su sagledani u kontekstu gospodarskih, političkih i socijalnih prilika toga vremena. Kresnikova strast, proučavanje talijanskih, osobito kremonskih klasičnih violina, a kasnije i izrada u vlastitoj radionici, nadišla je granice koje je iscrtavala politika na području na kojemu je živio. Bio je ključna osoba u procesu osnivanja Međunarodne škole za liuteriju u Cremoni zbog čega ga nazivaju dopisnim direktorom škole. Bio je član Društva hrvatskih intelektualaca – Akademija i predstavnik talijanskog udruženja obrtnika. Kao predani liječnik i odličan dijagnostičar, liječio je D'Annunzijeve ardite i volontirao u Banovinskoj bolnici na Sušaku pokazujući svojim životom i radom kako ne priznaje granice – ni stvarne ni imaginarne. Puno prije no što su se europske države počele povezivati u jedinstvenu zajednicu, Franjo Kresnik, Sušačanin i Riječanin bio je građanin Europe koji je svojim djelovanjem premostio sve političke granice i ostavio neizbrisiv trag u očuvanju kremonske liuterije.
Svi programi su podložni promjenama. Svu odgovornost za promjene snose organizatori i Turistička zajednica grada Rijeke nije odgovorna za eventualne promjene u posljednji trenutak.