Kalendar događanja


Datum: od Do Prikaži


Violinom iznad granica – Hommage Kresniku, Guarneriju i Stradivariju

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
06.12.2019 - 29.02.2020

OSTALO

Violinom iznad granica – Hommage Kresniku, Guarneriju i Stradivariju

U sklopu pretprograma izložbe Granice – između reda i kaosa obilježit će se 150 godina od rođenja dr. Franje Kresnika, građanina Europe, čovjeka bez granica, liječnika i jednog od najvećih poznavatelja kremonske liuterije, čije se violine stavljaju uz bok Guarnerijevim i Stradivarijevim violinama.


Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci - Kresnik i Cremona, izložba

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
06.12.2019 - 01.02.2020

IZLOŽBE

Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci - Kresnik i Cremona, izložba

U sklopu otvaranja izložbe 6. prosinca 2019. u 18 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka održat će se koncert pod nazivom Violina i harfa u Europskim salonima ( violina: Marco Bronzi; harfa: Davide Burani).

U sklopu predprograma izložbe Granice – između reda i kaosa obilježit će se 150 godina od rođenja dr. Franje Kresnika (1869.-1943.), jednog od najvećih poznavatelja kremonske liuterije svoga vremena. Franjo Kresnik više je od 40 godina posvetio izučavanju gudačkih instrumenata, posebice onih nastalih u radionicama Antonia Stradivarija i Giuseppea Guarnerija del Gesú. U njegovu čast instrumenti ove dvojice velikana liuterije bit će izloženi u Muzeju.
Glazbena baština i rad Franje Kresnika sagledat će se u kontekstu ekonomskih, političkih i socijalnih prilika toga vremena. Kresnikova strast, proučavanje talijanskih, osobito kremonskih klasičnih violina, a kasnije i izrada u vlastitoj radionici, nadišla je granice koje je iscrtavala politika na području na kojemu je živio. Uoči osnivanja Međunarodne škole za liuteriju u Cremoni bio je ključna osoba te ga nazivaju dopisnim direktorom škole. Bio je član Akademije - društva hrvatskih intelektualaca i predstavnik talijanskog udruženja obrtnika, liječio je D`Annunzijeve ardite i volontirao u Banovinskoj bolnici na Sušaku pokazujući svojim životom i radom kako ne priznaje granice – ni stvarne ni imaginarne. Suvremenici su o njemu govorili kao o rođenom Bečaninu, koji je nastanjen u Jugoslaviji, a u duši je Talijan, no Franjo Kresnik, Sušačanin i Riječanin bio je građanin Europe koji je svojim djelovanjem premostio političke granice i ostavio neizbrisiv trag u očuvanju kremonske liuterije.
U sklopu programa otvorenja izložbe bit će održan i svečani koncert Violina i harfa u europskim salonima na kojem će biti oživljene Stradivarijeva violina iz Lam ex Scotland Univesity iz 1734. i violina Guarnerija del Gesú Principe Doria također iz 1734. na kojima će svirati Marco Bronzi dok će na harfi svirati Davide Burani.
Svi programi su podložni promjenama. Svu odgovornost za promjene snose organizatori i Turistička zajednica grada Rijeke nije odgovorna za eventualne promjene u posljednji trenutak.