Kalendar događanja


Datum: od Do Prikaži


Arena i okolni parkovi- Nekad i danas, izložba

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
08.02.2019 - 24.03.2019

IZLOŽBE

Arena i okolni parkovi- Nekad i danas, izložba

Izložba 'Arena i okolni parkovi - nekad i danas' daje se pregled parkova i javnih zelenih površina koji se nalaze neposredno uz najznačajniju rimsku građevinu na tlu Hrvatske, pulski amfiteatar, iz kojeg su njene vizure najljepše.
Grafikama, fotografijama i razglednicama iz muzejskog fundusa, dostupne literature i dokumentacije, katastarskih karata, planova grada i arhivskog gradiva, ali i suvremenim umjetničkim djelima u tehnici akvarela i keramike, proučen je i prikazan prostorni razvitak okolice Arene. Redoslijedom njihovog nastajanja, obrađeni su Park Karolina, Park Valerija, Serpentina, Park ispod Arene te zelena površina na raskrižju Amfiteatarske i Istarske ulice. Kako bi se predstavili navedeni parkovi danas, odabrane stare razglednice, viđene očima pulske umjetnice Monike Petrović, 'pretočene' su tehnikom akvarela u suvremena umjetnička djela. Osim slikama, umjetnica se predstavlja keramičkim predmetima – mirisnim keramičkim pločicama sa tlocrtnim dispozicijama parkova i posudama sa motivima listova biljaka koje su zastupljene u parkovima.
Gostujućoj izložbi Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja u Rijeci pridružiti će se cjelinom o perivoju Guvernerove palače, autorice Tamare Mataije, u kojoj će se perivoj obraditi na isti način na koji su obrađeni parkovi u okolici Arene u Puli. Predstavit će se muzejski materijal vezan uz izgradnju perivoja (nacrti), te će se njegov rast pratiti kroz razglednice i fotografije.
Svi programi su podložni promjenama. Svu odgovornost za promjene snose organizatori i Turistička zajednica grada Rijeke nije odgovorna za eventualne promjene u posljednji trenutak.