Kalendar događanja


Datum: od Do Prikaži


Spomen crkva sv. Duha u Javorci - "bazilika mira" , izložba

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
12.12.2018 - 05.02.2019

IZLOŽBE

Spomen crkva sv. Duha u Javorci - "bazilika mira" , izložba

Gostovanje izložbe pod nazivom Spomen crkva sv. Duha u Javorci - "bazilika mira" nastavak je međunarodne suradnje dviju muzejskih institucija, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Tolminskog muzeja, započete gostovanjem izložbe Tržnica – trbuh grada u Tolminu 2017. godine.
Spomen crkvu sv. Duha u Javorci izgradili su 1916. vojnici 3. gorske brigade XV. austro-ugarskog korpusa, vlastitim dobrovoljnim prilozima dok nisu bili na borbenim linijama. Podignuta je na rubu Soške fronte, u samo 184 dana, prema planovima bečkog umjetnika Remigiusa Geylinga, kao trajni spomen poginulim austro-ugarskim vojnicima u Prvom svjetskom ratu. Osobito se ističe izuzetno smirujući i skladan interijer u dominantnim modrim tonovima, u kojemu se nalaze i hrastove ploče s imenima 2565 palih vojnika.
Danas crkva u Javorci, kao dio itinerera Puta mira koji povezuje spomenike iz vremena Prvog svjetskog rata, predstavlja mjesto susreta i sjećanja na one koji su izgubili život na Soškoj fronti. Jedinstven secesijski dragulj, spomenik mira i simbol sloge, sačuvan unatoč oštrom i surovom planinskom okruženju, poziva posjetitelje da se dive njezinoj ljepoti i razmisle o krhkoj ali potresnoj proturatnoj poruci koju odašilje.
Realizacijom ove izložbe Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka simbolično će obilježiti stotu obljetnicu kraja Prvog svjetskog rata. U smislu šire kontekstualizacije gostujuće izložbe Tolminskog muzeja bit će izloženi i predmeti iz fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka koji govore o životu u pozadini austro-ugarskih bojišta u Prvom svjetskom ratu.

Otvorenje izložbe je 12. prosinca u 18.30 sati.
Svi programi su podložni promjenama. Svu odgovornost za promjene snose organizatori i Turistička zajednica grada Rijeke nije odgovorna za eventualne promjene u posljednji trenutak.