Kalendar događanja


Datum: od Do Prikaži


Međunarodni skup 6. dani ICARUS Hrvatska

ICARUS Hrvatska u suradnji s konzorcijem ICARUS (International Center for Archival Reaserch), Filozofskim fakultetom i Rijeci i drugim partnerima organizira međunarodnu konferenciju 6. dane ICARUS-a Hrvatska pod nazivom Archives – borders, identities, reflections koji će se održati u Rijeci, 25.-27. ožujka 2020.

ICARUS konzorcij sa sjedištem u Beču osnovan je 2007. u cilju promicanja suradnje između arhiva i drugih ustanova koje se zalažu za očuvanje kulturne baštine, te uz to permanentno razvijaju mogućnosti stručne, organizacijske i financijske podrške projektima i strategijama koji se bave dostupnošću arhivskoga gradiva u elektroničkom obliku. Od svog osnivanja pokrenuo je više od desetak raznovrsnih EU projekata i trenutno okuplja cca 200 ustanova iz 35 europskih zemalja, SAD i Kanade među kojima su različiti arhivi, instituti, istraživački centri, fakulteti, knjižnice i drugi. ICARUS godišnje sudjeluje u stotinjak javnih programa diljem Europe te je proteklih godina bio suorganizator takvih aktivnosti i u Hrvatskoj u okviru međunarodnih projekata ENArC i co:op.


Od 2016. ICARUS Hrvatska provodi i koordinira postojeće i potiče nove aktivnosti te aktivno djeluje na povezivanju hrvatske i međunarodne stručne i znanstvene zajednice.

Na skupu će biti predstavljena djelatnost ICARUS-a i njegovih članova kroz raznovrsne aktivnosti na digitalizaciji, umrežavanju i zaštiti pisane baštine u okviru tekućih arhivskih projekata i programa diljem Europe, uključujući programe Kreativne Europe poput CREARCH, Digital Treasures, Store the future i međunarodne digitalne platforme kulturne baštine, European Time Machine konzorcij te razne kulturne mreže.

Također će biti predstavljane i aktualne domaće i međunarodne teme s naglaskom na baštinske i kreativne projekte i otvorena pitanja vezana uz predstavljanje, interpretaciju i digitalizaciju povijesnih izvora, korištenje digitalnih informacija, otvaranje AKM ustanova, kao i DARIAH, Europeana i APEF aktivnosti te raznovrsni interdisciplinarni portali i projekti s područja kulture i znanosti (primjerice Rijeka in Flux, Frankostrukcija, Znameniti.hr, Topoteka Rijeka i dr.) .

S obzirom na broj i značaj istaknutih stručnjaka i predstavnika međunarodnih organizacija i kulturnih ustanova koji će ovim povodom doći u Hrvatsku, ovaj skup predstavlja jedinstvenu priliku za aktivno povezivanje i uključivanje domaćih kulturnih, akademskih i znanstvenih ustanova i baštinskih stručnjaka u međunarodne stručne trendove i EU projekte na području kulture, digitalizacije kulturne baštine i razvoja informacijskog društva.

Sudjelovanje na skupu je besplatno jer želimo omogućiti i olakšati sudjelovanje svim stručnjacima, znanstvenicima, studentima i drugima zainteresiranima za zaštitu, istraživanje i dostupnost kulturne baštine.
Svi programi su podložni promjenama. Svu odgovornost za promjene snose organizatori i Turistička zajednica grada Rijeke nije odgovorna za eventualne promjene u posljednji trenutak.