Kalendar događanja


Datum: od Do Prikaži


02.03.2019 - 12.04.2019

OSTALO

Kako žive žene?, radioničko-diskurzivni program

Provedeno istraživanje pokazalo je kako su umjetnice i radnice u kulturi, osobito one u prekarnim pozicijama, suočene sa sistemskim dokidanjem radničkih i socijalnih prava specifičnim za polje kulture koje se godinama sustavno uništava, ali i kako su kao žene izložene čitavom nizu diskriminacijskih praksi koje nisu samo specifične za polje kulture već svoje porijeklo vuku iz patrijarhalnog i neoliberalnog društva u kakvom živimo.

Za polaznu točku radioničko-diskurzivnog programa Kako žive žene? uzeti su rezultati provedenog istraživanja, nastavljajući kritički promišljati ulogu i emancipacijski potencijal kulturnog rada u širem društvenom kontekstu, kao i poziciju ženskog reproduktivnog rada i klasnih proturječja u kontekstu aktualnog pokušaja društvene retradicionalizacije i neokonzervativnih reformi.

Nizom radionica koje koriste različite umjetničke medije pokušat će adresirati rodno uvjetovane nejednakosti i približiti ih javnosti, uz naglašeni interes za transrodnu, transgeneracijsku, transklasnu i transnacionalnu solidarnost.

Program je besplatan i namijenjen svima zainteresiranima, neovisno o prethodnom znanju ili iskustvu umjetničkog rada, čime se nastoji doprinijeti aktualnoj borbi za umjetnička, radnička i reproduktivna prava.
Prijave za sudjelovanje na radionicama slati na e-mail adresu: prostorplus@gmail.com

Program

2.3. Filodrammatica
10-14 sati (protestna poezija)
16-20 sati (izrada transparenata)

Poezija na štapu

Voditeljice: Željka Horvat Čeč (protestna poezija), Maja Biondić i Tanja Blašković (izrada transparenata), u suradnji s organizatoricama Noćnog marša u Rijeci.
Radionica na kojoj će protestnu poeziju nastalu na radionici pod vodstvom Željke Horvat Čeč pretvoriti u transparente koji će se koristiti na Noćnom maršu u povodu Međunarodnog dana žena. Po želji i afinitetima moguće je sudjelovati na jednom ili oba dijela radionice.

23. i 24.3. Filodrammatica
Subota: 15-19 sati
Nedjelja: 15-19 sati

Radionica stripa

Voditeljica: Ena Jurov, u suradnji s fanzinom Superkul
Na radionici će se crtati kratki stripovi o temama o kojima žene ne govore s drugim ženama, a trebale bi (kao referenca na rad Aleksandre Stojaković Olenjuk iz Radioničkog mementa, publikacija Kako žive umjetnice?). Tko će biti nove junakinje stripova, čime se bave, kako izgledaju i o čemu razmišljaju? Skupa će se raditi na njihovim pričama, i na kraju ih objaviti u zajedničkom strip fanzinu.

30. i 31.3. Filodrammatica,
Subota: 10-14 sati
Nedjelja: 10-14 sati

Radionica zborskog pjevanja Što su pjevale naše sestre?

Voditeljice: Maja Bolić i Tajana Josimović

Na radionici će se učiti tradicijske pjesme pjevane uz rad te ostale pjesme različitih ženskih (radnih) kolektiva iz šire regije. Osim toga, polaznici/e radionice će se upoznati i s raznim oblicima samoorganiziranih i, u pravilu, aktivističkih zborova u regiji i njihovog djelovanja. Radionica je otvorena svima, a pjevačko predznanje nije potrebno.

5. i 6.4. Studio Kamov
Petak: 16-20 sati
Subota: 11-19 sati

Radionica angažirane video umjetnosti

Voditeljica: Sara Salamon, u suradnji s Filmaktivom

Dvodnevna radionica proučit će koncepte u području video umjetnosti i eksperimentalnog filma ženskih autorica te dati odgovore na Svakodnevne upute za higijenu tijela (iz Radioničkog mementa, publikacija Kako žive umjetnice?). Polaznice će nakon diskurzivnog dijela radionice (uvod u filmski jezik i tehnologiju, kritički osvrt na primjere iz prakse) producirati kratke video radove te steći osnovna znanja predprodukcije i produkcije rada što uključuje razradu koncepta/scenarija, snimanje i montažu. Za sudjelovanje na radionici nije potrebno tehničko predznanje, a zainteresiranima se preporuča ponijeti vlastita prijenosna računala.

12.4.2019. Filodrammatica,
Od 19 sati

Prezentacija radioničkog programa i plenumsko zasjedanje Žene solidarno
Govornice na plenumu: tbc

Za završno događanje planira se prezentaciju održanih radionica te plenumsko zasjedanje na kojem će se govornice iz različitih perspektiva (feministička, queer, radnička, migrantska, umjetnička, lokalna) obratiti zainteresiranoj javnosti u kratkim izlaganjima koje će, nadamo se, potaknuti generalnu raspravu o položaju ne samo žena nego i drugih marginaliziranih i strukturno obespravljenih društvenih skupina.

2.3. - 12.4.
SOS Rijeka: Pravni kutak

U sklopu programa Kako žive žene? svim zainteresiranim osobama bit će omogućeno besplatno pružanje primarne pravne pomoći. Pravna pomoć će se pružati tako da će za vrijeme svih radionica biti prisutan PRAVNI KUTAK ZA PR(a)V(n)U POMOĆ koji će sadržavati kutiju u koju će se moći ubaciti pravni upit te dobiti pravni savjet odnosno opću pravnu informaciju.

Svi programi su podložni promjenama. Svu odgovornost za promjene snose organizatori i Turistička zajednica grada Rijeke nije odgovorna za eventualne promjene u posljednji trenutak.