Kalendar događanja


Datum: od Do Prikaži


Riječki torpedo – prvi na svijetu, izložba

Željezničko skladište - Žabica 4
05.02.2020 - 31.12.2020

IZLOŽBE

Riječki torpedo – prvi na svijetu, izložba

U željezničkom depou na Žabici, Trg Žabica 4, Muzej grada postavio je stalnu izložbu Riječki torpedo – prvi na svijetu, koja je jedan od najvažnijih rezultata dugogodišnjih inicijativa posvećenih promociji i očuvanju riječkog torpeda, toga dragulja hrvatske industrijske baštine. Torpedo je plod zajedničkog rada dvaju riječkih izumitelja, Giovannija Luppisa i Roberta Whiteheada, koji su 1866. lansirali prvi uspješan prototip. Uslijedila je stogodišnja proizvodnja toga projektila u Rijeci, najvećim dijelom u Tvornici torpeda, prvoj te vrste u svijetu. Izložba pokazuje povijesno-tehnološki razvoj izuma koristeći se izvornim predmetima, fotografijama, filmovima, digitalnim prikazima i tekstovima. Izložba i popratni sadržaj (katalog, tekstovi) dvojezični su, na hrvatskom i engleskom jeziku.

Izložba je namijenjena svim uzrastima i posjetiteljima svih profila, zaljubljenicima u tehniku, vojnu tehniku, domaću industrijsku povijest. Ne zahtijeva predznanje, jer se posjetitelji mogu na izložbi uputiti u način funkcioniranja torpeda, također u povijest riječke Tvornice torpeda. Stoga je izložba zanimljiva i zaljubljenicima u to atraktivno područje i široj javnosti.

Radno vrijeme izložbe o torpedu
Svaki dan od 12 do 18 sati, osim državnim praznicima i blagdanima
Svi programi su podložni promjenama. Svu odgovornost za promjene snose organizatori i Turistička zajednica grada Rijeke nije odgovorna za eventualne promjene u posljednji trenutak.