26 26°C

Kalendar događanja


Datum: od Do Prikaži


Rat iz škabelina, izložba

Spomenička knjižnica i zbirka Mažuranić-Brlić-Ružić, Villa Ružić
18.05.2018 - 01.10.2018

IZLOŽBE

Rat iz škabelina, izložba

Kataklizme bile prirodom ili ljudskom zlom namjerom prouzročene kolosalnih su najčešće razmjera i razornih učinaka.

Rat to ljudsko prokletstvo učinilo je prošlim tisućljećima krvlju ispisanu povijest. Mnogi nedužni stradali su a baština nematerijalna te materijalna zauvijek je izgubljena. Nestajali su u vihorima uništenja predmeti, knjige, slike, skulpture, arhitekture. Zbrisani sa lica zemlje često su čitavi gradovi, zatrti narodi, njihova kultura, znanost i umjetnost. Čovjek je baštinu stvorio, baštinio i razorio pa isponova često ponovio. Iza ratova ostala su zgarišta i ruševine. Nakon ratova ispaćeni ljudi, cijeli narodi. Po ratovima ostaju i uspomene, one bolne i mučne no i one ljudske smiješne ili barem tragikomične. Ostaju u sjećanjima i izmješanim emocijama sudionika i onih koje je rat na različit način dodirnuo svojom razornom snagom.

Ipak i nakon razaranja i uništenja ostaje materijalna baština pored one druge. Fotografije,
crteži, slike, pisma i dopisnice, knjige i tiskovine tekstom i slikom prate rat. Predmeti poput oružja ili iz oružja učinjeni uporabni i dekorativni uratci podsjećaju da upravo u doba uništavanja bilježimo i doba stvaranja. Umjetnička djela bivaju biljezi i kroničari događanja, memorije proživljena ne- vremena.

Gotovo svaka kuća u ormarima, škrinjama, na tavanima čuva memorije prošlih ratova. Mnogi sitni predmeti godinama i stoljećima čame po ladicama- škabelinima. Čekaju da ih netko otvori da mogu ispričati priču stvarnu ili onu izmaštanu od namjerna ili slučajna nalaznika.

U kolekcijama knjiga, dokumenata, predmeta Spomeničke knjižnice i zbirke Mažuranić–
Brlić–Ružić mnoštvo svjedočanstava po prvi puta okupljeno radi rata tajnovitim putevima nastanka, uporabe, nalazaka priča priče Prvog Svjetskog rata.

Theodor de Canziani
Svi programi su podložni promjenama. Svu odgovornost za promjene snose organizatori i Turistička zajednica grada Rijeke nije odgovorna za eventualne promjene u posljednji trenutak.