Kalendar događanja


Datum: od Do Prikaži


Zlatovez na području istočne Hrvatske, izložba

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
04.07.2019 - 26.08.2019

IZLOŽBE

Zlatovez na području istočne Hrvatske, izložba

Izložbom Zlatovez na području istočne Hrvatske predstavlja se jedan u nizu tradicijskih oblika vezova koji se na čitavom području Slavonije, Baranje i Srijema nazivaju zlatovez, vezovi zlatom ili vezovi zlatem. Zlatovez pripada skupini najskupocjenijih tradicijskih vezova čija je pojava i izrada uvelike ovisila o imovinskom stanju obitelji.
Na izložbi će biti predstavljeni različiti tradicijski predmeti urešeni zlatovezom koji po nekim specifičnostima i nadasve svojom skupocjenošću predstavljaju još jedan oblik umješnosti slavonskih, baranjskih i srijemskih Šokica u kreiranju i oblikovanju svečanoga ruha kao i ostalih svečanih predmeta.
Bit će predstavljeno gotovo 150 komada pojedinačnih predmeta, različite veličine i namjene, ukrašenih tehnikom zlatoveza, kao i 10-ak kompleta muške i ženske nošnje također urešenih tehnikama zlatoveza, naskorz, priko/preko papira, ubjerano, prikupljenih iz više slavonskih muzeja te iz nekoliko obiteljskih ostavština.

Ova vezilačka vještina, koja se smatra simbolom identiteta Slavonije, proglašena je rješenjem Ministarstva kulture nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, a sve u svrhu kontinuirane brige i potpore očuvanju ovog neprocjenjivog umijeća.

Realizacija ove izložbe u prostoru Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka rezultat je suradnje ovih dviju muzejskih institucija, započete gostovanjem izložbe "Tržnica-trbuh grada" u Županji.
Svi programi su podložni promjenama. Svu odgovornost za promjene snose organizatori i Turistička zajednica grada Rijeke nije odgovorna za eventualne promjene u posljednji trenutak.