Arhitektura

< >
Arhitektura Arhitektura Arhitektura Arhitektura

Zgrade jednoga grada i njihova arhitektura najbolji su svjedoci svih promjena koje su ga dotakle tijekom godina. A promjena je u Rijeci uvijek bilo mnogo...


Trg Ivana Koblera

Prošavši ispod Gradskoga tornja, prohodne kule nekadašnjih glavnih gradskih vrata, kroz koja se iz pravca priobalja ulazilo u srednjovjekovnu Rijeku, našli ste se unutar područja riječkoga Staroga grada.


Državni arhiv u Rijeci

U 18. stoljeću barun Mihovil Androcha dao je podići jednostavan ljetnikovac sred vinograda i maslinika na uzvisini odmah ponad sjevernog gradskog zida.


Palača Ploech

Raskošna gradska palača Annibale Ploecha, jednog od četiri najznačajnija čovjeka vezana uz rad na torpedu, podignuta je 1888. godine prema projektu uglednog riječkog arhitekta Giacoma Zammattia.


Palača Modello

Kako se Rijeka u svemu natjecala s konkurentskom lukom Trst, tako se podrazumijevalo da treba imati i svoj Palazzo Modello...


Turska kuća

Turska kuća (Casa Turca) podignuta je uza samu glavnu gradsku tržnicu i privlači poglede živopisnom vanjštinom.


Teatro Fenice

Velika secesijska građevina Teatra Fenice kakvu danas znamo potječe iz 1914. i nasljednik je istovrsna starijeg, skromnijeg objekta.


Riječki neboder

Neboder koji dominira trgom na zapadnom kraju Korza završen je tijekom Drugog svjetskog rata, 1942.


Palača Braun-Biro

Kuća Bernarda Brauna i Danijela Biroa pruža pogledu svoje slikovito lice tik uz glavnu gradsku tržnicu.


Palača Adria

Palača Adria simbol je pomorske moći Rijeke. U vrijeme izgradnje proglašena je objektom koji će „biti najljepša i najbogatija zgrada u Rijeci“.


Mrtvi kanal i Palača Adamić

Mrtvi kanal pojavio se na gradskoj mapi u trenutku odluke o skretanju završnog dijela korita Rječine, glavne gradske tekućice. Rječina je imala običaj za jakih kiša poplaviti dio grada uza svoje ušće, pa su gradski oci odlučili 1885. iskopati novo korito...


Lazaret

Lazaret u današnjoj Krešimirovoj ulici korišten je između 1725. i 1812. U tom je razdoblju jedan od najsuvremenijih pomorskih zdravstvenih objekata na jadranskoj obali.


Kuće Schittar i Milcenich-Cerniak

Kada je dvokatnica Giovannija Schittara na riječkom Korzu postala 1905. trokatnicom, njezino se novo pročelje nasmiješilo Korzu u secesijskom silu.


Kuća Veneziana i ulica Dolac

Palača Roberta Whiteheada (izumitelja torpeda, zajedno s Giovannijem Luppisom), prozvana je Venecijanskom kućom zbog arhitektonskih asocijacija na venecijansku gotiku.


Srpska pravoslavna crkva, hram svetog Nikolaja

Pravoslavnu crkvu sv. Nikole 1787. godine projektirao je riječki arhitekt I. Hencke po kojem je prozvana ulica koja u osi s Gradskim tornjem spaja šetalište Korzo s rivom.


Casa rossa

Crvena kuća izrasla je gotovo pred očima ljudi koji su dolazili s mora, pristižući 1903. brodovima na ulaz u Mrtvi kanal.


Gradska vijećnica

Zgrada u kojoj danas djeluje riječko Gradsko poglavarstvo nekadašnje je zdanje Gradske štedionice.


Kino-teatar Corso

Kino-teatar Corso pojavio se na Korzu 1913, prema projektu Francesca Mattiassija, vlasnika objekta.


bivši Hotel Royal

Nekadašnji hotel Royal može se prepoznati u građevini koju danas koristi sjedište Primorsko-goranske županije.


Groblje Kozala

Groblje Kozala jedno je od prvih komunalnih groblja u Europi. Zemljište za njegove potrebe kupljeno je 1771. i u nekoliko mahova se širilo.


Kuća Linden

Kuća Linden nadovezala se na riječkom Korzu na kuće Schittar i Milcenich-Cerniak ne samo susjednim položajem, nego i slikovitošću fasade.


Stara gradska vijećnica

Najstarija poznata riječka općinska palača i danas je sačuvana na sjevernom rubu Koblerova trga.


Palača bivše šećerane

Rafinerija šećera prvi je i najstariji industrijski pogon u Rijeci. Osnovana je 1750. za preradu šećerne trske i sirovog šećera.


Crkva sv. Jurja mučenika

Uz donju stranu župnog ureda stiže se do najstarije trsatske crkve sv. Jurja mučenika. Na prilaznom putu izvorno je sačuvano karakteristično opločenje oblucima morskog žala, kakvo je u našim krajevima bilo uobičajeno postavljati sve do kasnog XIX. stoljeća.


Sušački neboder

Istočni dio današnje Rijeke funkcionirao je prije Drugog svjetskog rata kao zaseban grad, Sušak...


Željeznički kolodvor

Za razliku od ostalih gradova, koji su se željeznički povezali sa svijetom najprije jednom prugom, Rijeka je to isto učinila dobivši dvije.


Islamski centar i džamija

Rijeka je grad poznat po svojoj multikulturalnosti, stoga se ponosi i, po mnogima, najljepšom džamijom u Europi, otvorenom 2013. godine.