• Adresa:Ivana Grohovca 2
  • Web stranica: www.peekpoke.hr
  • Radno vrijeme: ZIMSKO (4.11.-1.5.) subotom od 11 do 16 sati / izvan radnog vremena po najavi (+385 91 780 5709) // LJETNO (2.5.-3.11.) ponedjeljak-petak od 10 do 18 sati / subotom od 11 do 16 sati / izvan radnog vremena po najavi (+385 91 780 5709)
  • Ulaznice:30,00 kn (vrijedi i za PEEK+POKE muzej djetinjstva)

Tko zaviri u riječki muzej računala i pročeprka njihovom poviješću, bit će zatečen brzinom kojom nam je tehnološka budućnost postala prošlost. Pod imenom Peek&Poke, to je prvi hrvatski muzej računala i informatičke opreme. Osnivači ga nazivaju Retro Computer Club.

Otvoren 2007., posjetitelje dočekuje s izlošcima koji datiraju od 1960-tih. Među najstarijim je takav pionir računalne tehnologije poput računala Minivac (1961.), uz njega je prvo velikoserijsko osobno računalo (Apple II), prvo cijenom pristupačno kućno računalo (Sinclair ZX80), prvi dlanovnik (Newton), računalo na kojem je stvarao umjetnik Andy Warhol (Amiga 1000), te pradjed svih modernih osobnih računala (originalni IBM PC). Muzej svjedoči da je Hrvatska nekoć prednjačila u jednom segmentu te tehnologije, pa je u njemu izložen prvi europski kalkulator, proizveden 1971. u Bujama, u tvornici Digitron.

U stalnom izložbenom postavu izloženo je preko 2000 eksponata svjetske i hrvatske računalne povijesti, audio, video i foto tehnike. Smješten na prostoru od 300 kvadratnih metara, u centru Rijeke, jedan je od prvih 5 svjetskih muzeja ove tematike te je ujedno najveći takav postav u ovom dijelu Europe.

Muzeji zajedno

Ulaznica „Muzeji zajedno“ je zajednička ulaznica za Prirodoslovni muzej Rijeka, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Muzej grada Rijeke, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Peek&Poke, Hrvatski muzej turizma, Muzej Grada Crikvenice, Ustanovu I. M. Ronjgov, Narodni muzej i galeriju u Novom Vinodolskom, Muzej Apoksiomena, Lošinjski muzej i Creski muzej. Ulaznica se može kupiti u jednom od muzeja i vrijedi za posjete u sve navedene ustanove, uključujući i dislocirane zbirke Pomorskog i povijesnog muzeja u Lipi, Kastvu i Dobrinju, Lošinjskog muzeja u Osoru i na Velom Lošinju, te za izložbe u Malom salonu. Cijena je 30 kuna za odrasle osobe, 50 kuna za obitelj te 10 kuna za djecu, studente i umirovljenike, a karta vrijedi 60 dana od trenutka kad je kupljena.