• Adresa:Trg Riccarda Zanelle 1
  • Web stranica: www.ppmhp.hr
  • Radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16 sati / utorak-subota od 9 do 20 sati / nedjeljom od 9 do 13 sati
  • Ulaznice:odrasli 20,00 kn / djeca 15,00 kn / vodstvo po Muzeju 50,00 kn (hrvatski jezik), 70,00 kn (engleski i talijanski jezik)

Sjedište je Muzeja historicističko zdanje, bivša Guvernerova palača koja je zaštićeni spomenik kulture. Guvernerove palače izgrađena je 1896. prema projektu jednog od vodećih mađarskih arhitekata Alajosa Hauszmanna, a u vrijeme kad je Rijeka bila pod mađarskom upravom.

U palači je danas smješten Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, osnovan 1961. godine koji sadrži pomorski, kulturno-povijesni, etnografski i arheološki odjel. Od izvorne opreme Guvernerove palače sačuvan je i prezentiran dio građe u salonima na prvom katu, uključujući namještaj i predmete umjetničkog obrta. Stalni postav muzeja na interaktivan i suvremen način svjedoči o dugoj, bogatoj i burnoj povijesti i kulturi življenja na području današnje Primorsko-goranske županije od prapovijesti do danas.

U sastavu Muzeja je i Memorijalni centar Lipa pamti posvećen stradanju mještana sela Lipe 30. travnja 1944. godine. Pored memorijalne baštine, Memorijalni centar interpretira čitavu kulturno-povijesnu i etnografsku baštinu Liburnijskog krasa (Rupa, Pasjak, Šapjane i Brce) od prapovijesti pa do danas.

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka otvorio je Didaktičku info točku, u sklopu projekta Claustra +, koja je dijelom prilagođena i za slijepe i slabovidne osobe.

Muzeji zajedno
Ulaznica „Muzeji zajedno“ je zajednička ulaznica za Prirodoslovni muzej Rijeka, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Muzej grada Rijeke, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Peek&Poke, Hrvatski muzej turizma, Muzej Grada Crikvenice, Ustanovu I. M. Ronjgov, Narodni muzej i galeriju u Novom Vinodolskom, Muzej Apoksiomena, Lošinjski muzej i Creski muzej. Ulaznica se može kupiti u jednom od muzeja i vrijedi za posjete u sve navedene ustanove, uključujući i dislocirane zbirke Pomorskog i povijesnog muzeja u Lipi, Kastvu i Dobrinju, Lošinjskog muzeja u Osoru i na Velom Lošinju, te za izložbe u Malom salonu. Cijena je 30 kuna za odrasle osobe, 50 kuna za obitelj te 10 kuna za djecu, studente i umirovljenike, a karta vrijedi 60 dana od trenutka kad je kupljena.