Spomenička knjižnica i zbirka Mažuranić-Brlić-Ružić, Villa Ružić

Spomenička knjižnica i zbirka Mažuranić-Brlić-Ružić, Villa Ružić Spomenička knjižnica i zbirka Mažuranić-Brlić-Ružić, Villa Ružić Spomenička knjižnica i zbirka Mažuranić-Brlić-Ružić, Villa Ružić Spomenička knjižnica i zbirka Mažuranić-Brlić-Ružić, Villa Ružić

Vilu obitelji Ružić na predjelu Pećine podigao je 1938. Viktor Ružić. U doba Kraljevine Jugoslavije bio je ban Savske Banovine. Zahvaljujući njegovoj ženidbi s Nadom Brlić, kćeri hrvatske spisateljice Ivane Brlić Mažuranić, u obitelj je ušlo prezime Brlić. S Ružićima se ujedno našlo povezano prezime Mažuranić, uključujući hrvatskog bana i književnika Ivana Mažuranića. Tragom takvih povijesno-rodbinskih veza, u vili su se oporučno našli biblioteka, zbirka namještaja i umjetničkih predmeta. 

 

Okosnica zbirke su knjižnica i arhiv Ivana Mažuranića. Tu je pohranjen rukopis Gundulićeva epa Osman iz 1647., dar Petra Petrovića Njegoša. Biblioteka broji osam tisuća knjiga, tu je i arhiv s dvije tisuće svezaka. Godine 1947 dobila je status spomeničke baštine. Zaštitni znak zbirke je prsten Smail-age Čengića, glavnog protagoniste istoimenoga Mažuranićeva epa.

 

Posjeti uz prethodnu najavu na +385 91 512 7254