Sve o Rijeci

Sve o Rijeci

Rijeka je administrativno i kulturno središte Primorsko-goranske županije i treći grad prema broju stanovnika u Republici Hrvatskoj. Ovaj grad je svoje mjesto našao uz tok rijeke Rječine i mnogobrojnih potoka te leži na obilatim izvorištima i utocima. Kao malo koji grad na svijetu, Rijeka u svojem imenu nosi simbol vode. Predstavljamo vam povijest, ljude, brojke, okolicu... – sve o Rijeci.


Rijeka kroz povijest

Riječki počeci

Riječki počeci

 Najstariji tragovi čovječje prisutnosti na današnjem području Rijeke potječu još iz doba paleolitika i neolitika, a ostaci pretpovijesnih gradina (Solin iznad Martinšćice, Trsatski brijeg i Veli vrh - Gradišće iznad Rječine) iz brončanog i željeznog doba.


Flumen Sancti Viti - Rijeka Svetog Vida

Flumen Sancti Viti - Rijeka Svetog Vida

Razvoj Rijeke potakao je novodoseljeno slavensko stanovništvo - Hrvate - da zauzmu Tarsaticu i otpočnu formirati novo naselje.


Burno XX. stoljeće

Burno XX. stoljeće

U građanskoj revolucionarnoj 1848. grad je uključen u Bansku Hrvatsku te ban Josip Jelačić postaje guvernerom Rijeke.


Na prijelazu stoljeća

Na prijelazu stoljeća

Ekspanzivan društveno-ekonomski razvoj povećao je i broj stanovnika. Danas, Rijeka s okolicom ima oko 200.000 stanovnika.Riječke priče

Karolina Riječka

Karolina Riječka

Spomenete li u Rijeci ime Karoline Belinić, gotovo da nema prolaznika kojemu se lice neće razvući u osmijeh. „Karolina Riječka? Tko još ne zna za našu Karolinu?!“ Pa će uz malo sreće, započeti priča o riječkoj dami koja se, iako je živjela u 19. stoljeću, likom i djelom urezala sugrađanima u memoriju.


Sv. Vid – zaštitnik grada

Sv. Vid – zaštitnik grada

Sv. Vid postao je zaštitnikom Grada Rijeke, a srednjovjekovna Rijeka zvala se po njemu hrvatski "Rika svetoga Vida", latinski "Terra Fluminis sancti Viti".


Kantrida – stjenoviti stadion

Kantrida – stjenoviti stadion

Riječki se stadion smjestio između mora i stijena, a svojim je posebnim i atraktivnim položajem zaslužio čak 3. mjesto na CNN-ovoj listi najneobičnijih stadiona na cijelome svijetu.Multimedija

Upoznajte Rijeku i njene znamenitosti kroz objektiv fotoaparata, osjetite njenu atmosferu putem kratkih filmova, i neka to bude poticaj da dođete i ponesete kući svoja vlastita sjećanja, jer ipak ništa ne može zamijeniti osobni susret s gradom na Riječini.Rijeka u brojkama

Sve riječke brojke na jednom mjestu...Okolica Rijeke

Zbog svog položaja Rijeka je savršena baza za otkrivati svu različitost koja ju okružuje; u kratkom vremenskom razdoblju moguće je obići međusobno potpuno različita područja...Kvarner

Kvarner je regija raznolikih priča i snažnih emocija. On je ekološki čisto područje bogatog kulturnog i povijesnog naslijeđa te sjajne turističke ponude i aktivnog odmora. Tako je blizu, a opet, drukčiji od vaše svakodnevice.