Ponos Grobnika - najočuvaniji svjedok davnih vremena svakako je Frankopanski kaštel koji se smjestio na 466 metara visokom brijegu, između lijeve obale Rječine i Grobničkog polja. Svojom pojavom nadvisuje cijeli plato Grobnišćine pa i danas budno prati što se to događa u njegovom podnožju, ali i na Kvarneru, jer pogled seže sve do Krka, Cresa i Učke. Najzapadnija je to tvrđava nekadašnje Vinodolske knežije. Izgrađen je oko tisućite godine na rimskim temeljima tako da i danas sa sjeverozapadne strane Kaštela pogledavši prema dolini možemo vidjeti ostatke rimskog limesa. U arkadnom dvorištu Kaštela nalazi se gotičko bunarsko grlo s grbovima Frankopana i krbavskih knezova Gusića – Kurjakovića iz 15. stoljeća.

Danas se u prekrasnom ambijentu Kaštela nalazi Galerija suvremene umjetnosti i Zavičajni muzej Grobnišćine. Prostori se tijekom godine koriste za razne kulturne manifestacije.

Platak
Platak je malo, obiteljsko skijalište u neposrednoj blizini Rijeke s brojnim mogućnostima za rekreaciju, kako zimi tako i ljeti. Jedino je skijalište u našoj blizini gdje s vrha žičare (1.363 m) možete uživati u pogledu na more. Platak nudi i noćno skijanje na stazi dugoj 1200 m koja je cijela osvjetljena i vidljiva sa obala mora, a i sa nje se vide osvjetljeni gradovi Rijeka i Opatija.

Kada u proljeće zazelene brda iznad Grobnišćine, a tople sunčane zrake izmame prve leptire na livade došlo je vrijeme i za brojne zaljubljenike u planine koji sa Platka kreću put vrhova Snježnika i Risnjaka udaljenih na samo nekoliko sati hoda uređenim i obilježenim paninarskim stazama s prekrasnim vidikovcima. Tna Platku će nas dočekati svježina šume upravo otopljenog snijega, 8 označenih biciklističkih staza koje svojom konfiguracijom mame na odmjeravanje snage ovisno o našoj fizičkoj pripremljenosti. Staze su raznolike i namijenjene za širok krug korisnika. Nakon napora u prirodi čeka nas okrijepa u dva planinarska doma.