• Adresa:Turistička zajednica Istarske županije - Pionirska 1 / Poreč
  • Tel.: +385 52 452 797
  • Web stranica: www.istra.hr
  • E-mail: info@istra.hr

Istra je najveći jadranski poluotok i zemlja čudesnih plavo-zelenih krajolika. Razvedenu zapadnu obalu čine uvale, plaže i živopisni povijesni gradići – elegantni Umag i Novigrad, turistička meka Poreč, prekrasni Vrsar te Rovinj, glasovita oaza mediteranske romantike.

Najveći i najjužniji grad Pula bogat je rimskim i austrijskim naslijeđem, dok se na istoku ističu slikoviti Labin i turistički centar Rabac. Nacionalni park Brijuni omiljena je destinacija filmskih zvijezda, a ljepotom jednako zrače Limski zaljev i rt Kamenjak.

Drukčiju priču otkriva zelena, unutrašnja Istra, prošarana brežuljcima, šumama i srednjovjekovnim utvrdama. Buzet, Pazin, Motovun i Grožnjan samo su neki od gradića što pozivaju na magične izlete i avanturu u srcu poluotoka, na potragu za legendama i umjetničkom inspiracijom.

Ljubitelje povijesti mame pak veliki rimski amfiteatar u Puli i ostaci antičkih vila i hramova duž zapadne obale. Porečka Eufrazijeva bazilika s bizantskim mozaicima uvrštena je na UNESCO-ov popis svjetske baštine, a bogatstvo spomenika otkriva se i u liku romaničkih crkvi, renesansnih i gotičkih palača te starih zidina i kaštela razasutih diljem poluotoka.

Istra ima i brojne gastronomske adute - specijalitete mora, moćni tartuf, domaće tjestenine, aromatično bilje i mnoge druge delicije, praćene vrhunskim vinima i maslinovim uljima. Kao moderna destinacija kvalitetnih hotela i kampova, ali i seoskih domaćinstava što u unutrašnjosti čuvaju lokalne običaje i tradiciju, Istra je jedna od originalnijih i cjenjenijih europskih regija.