Kostrena je staro popularno primorsko mjesto, prvi puta spomenuto početkom 15. stoljeća. Smještena je u neposrednoj blizini grada Rijeke, uokvirena uvalom Martinšćica i Bakarskim zaljevom. Kostrenski poluotok dužine je nekih 10 kilometara i blago se spušta prema morskoj obali. Cijelom njegovom dužinom smještene su predivne plaže koje tijekom ljeta posjećuje na tisuće kupača.

U Kostreni nailazimo na očuvan autohtoni biljni svijet koji se razvija na lokalitetima nekadašnjih vinograda, livada i pašnjaka, pa se na jednom takvom prostoru od 6,5 ha nalazi i budući botanički vrt. Na najvišim dijelovima Kostrene smještene su pretpovijesne gradine Solin i Sopalj, a ispod kamenite površine i ispod nogu brojnih posjetitelja i mještana Kostrene nalazi se skroviti podzemni svijet - 9 špilja i jama, među kojima se ističe najdulja špilja Urinjska špilja i najdublja jama Karlova jama. Zaljubljenici u morske dubine odavno su prepoznali podmorje Kostrene, a prostor od Ronilačkog centra Kostrena do plaže Nova voda čini podmorski park koji čeka proglašenje od strane Ministarstva kulture. Uvala Svežanj, unutar koje je smještena prekrasna prirodna, dijelom šljunčana, a dijelom stjenovita plaža, jedan je od najatraktivnijih dijelova obalnog pojasa Kostrene i središnji je dio uže zaštitne zone područja podmorskog parka.

Što se tiče sportske ponude, na raspolaganju je jedrenje, ronjenje, tenis, trčanje, vožnja bicikla, vježbanje na spravama u prirodi, ali i izuzetno dobro opremljena sportska dvorana. Večer uz lagani povjetarac, šum valova i dobro i ukusno jelo u nekom od kostrenskih restorana također ima svojih čari. I ne zaboravite na zalaz sunca u Kostreni - kada ga jednom vidite poželjeti ćete ga gledati opet i opet...