Tamo gdje se zvijezde najljepše vide, gdje se diše punim plućima i gdje se isprepliću valovi Istre, Kvarnera i Dalmacije u kojima veselo pliva posljednje sjevernojadransko jato dupina – nalazi se lošinjski arhipelag.

 

Čine ga veliki i šumoviti Lošinj, plodne Unije, cvjetni Ilovik i pješčani Susak, te niz atraktivnih manjih otoka, grebena i hridi. Poznata su i mjesta Punta Križa koja je bogata bioraznolikošću, Ustrine s prekrasnim pogledom i antički Osor. Naši Belej, Sveti Jakov, Nerezine, Ćunski, Artatore i Veli Lošinj biseri su lošinjskog arhipelaga. Svaki od njih krije tragove prošlih vremena, a naši ljudi brižno njeguju povjereno kulturno nasljeđe – specifičan govor, narodne nošnje i običaje, prilagođene modernom gostu.

 

Osim na turističku, Lošinj je ucrtan i na svjetsku arheološku kartu jer je u plavetnilu bogatog lošinjskog podmorja, pronađen jedinstveni antički brončani kip Apoksiomen – biser kulture.

 

Čarobno je to mjesto koje će Vas zavesti svim svojim atributima – mirisima, okusima, zvucima i očuvanim prirodnim ljepotama. Dolazite li ponovno na ovo otočje poželjet ćete ostati, dolazite li prvi put sigurno ćete se željeti prvom prigodom vratiti !