Općina Mošćenička Draga područje je koje se urezalo u stjenovite klisure istočne obale plemenite Istre. Pomalo “odvojena od svijeta” desetljećima mami turiste, znatiželjnike, vikendaše, šetače, športaše, umjetnike i ljubitelje prirode. Svojom autohtonom mediteranskom arhitekturom, primorskom tradicijom, ribarstvom, te poviješću, krade srca svih namjernih i slučajnih posjetitelja. Ukoliko ste ljubitelj povijesti tada se svakako uputite u Mošćenice i Brseč, dva srednjovjekovna grada smještena na liticama; prvi na 178 m nad morem (753 stepenice), a drugi na 157 m visokoj hridi ponad valovita Kvarnera.

 

Općina Mošćenička Draga proteže se od uvale Cesara do uvale Stupova podno zaseoka Zagore (Stepča). Ima 7 šljunčanih plaža i bezbroj šumskih, odnosno planinskih puteva. Kraj je izrazito brdovit, prostire se na 63 četvorna kilometra, a zauzima 4.396 hektara površine. Teritorijem znatno zarezuje u Park Prirode Učka. Na području Općine M. Drage živi oko 1700 stanovnika.

 

Šetalište (lungomare) prema plaži Sv. Ivan probudit će u vama romantiku, a cijelim vas obalnim putem prati šum mora i miris mediteranske vegetacije. Kruna je tog puta vila Zagreb (ex Ossoinack), za kojom ne zaostaje niz šarmantnih starih vila prema plaži Sv. Ivan. Draški stari grad sa zbijenim kućama i klancima spušta se strmo sve do mora. U njegovom se temelju ulegnula mala simpatična lučica u kojoj su smješteni ribarski brodovi, manje barke, a u ljetnim mjesecima mini marina za brodice turista. Mošćenička Draga nastala je kao ribarska lučica grada Mošćenica, a u sačuvanim starim zapisima spominje se naselje na portu poli Sv. Marine, istoimene crkvice u centru mjesta.