Park prirode Učka, ukupne površine 160 km2, obuhvaća masiv najviše istarske planine Učke i dio Ćićarije. Najviši vrh Učke je Vojak (1401 m) na kojem je smještena kula u funkciji vidikovca i suvenirnice, a veličanstven pogled koji se pruža na Istru, Kvarner, otoke, Velebit, Gorski kotar i Alpe, čini ga jednim od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj. Položajem, reljefom, geomorfologijom, klimom, bujnošću šumske vegetacije, zaštićenim i endemičnim vrstama flore i faune, Učka predstavlja specifičnost ovog dijela Istre i Kvarnera, te nudi mnoštvo zanimljivosti i atrakcija.

Posebno mjesto, kao geomorfološki spomenik prirode, zauzima kanjon Vele drage, koji atraktivnim, nekoliko desetaka metara visokim vapnenačkim tornjevima već desetljećima privlači ljubitelje slobodnog penjanja i alpinizma. Na području Parka markirano je 50–ak planinarskih staza, 8 staza za brdski biciklizam, uređeno je 60–ak penjačkih smjerova na vapnenačkim stupovima i stijenama Vele drage, dok su za letenje ovjesnim jedrilicama i parajedrilicama uređena poletišta na Brgudu i Vojaku.

Uz prirodne vrijednosti, atrakcijama Učke svakako valja pribrojiti autohtonu kulturnu i graditeljsku baštinu, kao i tradicionalnu poljoprivredu, gastronomiju (maruni, medenica, biska, trešnje, šparoge), te manifestacije poput “Učkarskog sajma” i “Božićne bajke u Parku prirode Učka”.