Torpedo

U 19. stoljeću jedan Riječanin i jedan Englez Rijeku su postavili u središte industrijski razvijenoga svijeta - zahvaljujući izumu torpeda.


Titanic – Carpathia – Rijeka

U povijest je Carpathia zaplovila 11. travnja1912. krećući iz njujorške luke prema Rijeci sa 700 putnika. Rutinsko obavljanje poslova posadi je Carpathije u noći 15. travnja iznenadno narušeno SOS signalima...


Morčić – riječki srećonoša

Ono što u Kini predstavljaju novčići na crvenoj vrpci, slon s podignutom surlom ili u Indiji nasmijani Budha, u Rijeci predstavlja crnac s bijelim turbanom koji je zbog omiljenosti u svim društvenim slojevima prihvaćen kao riječki suvenir.


Janko Polić Kamov

Vitez crne psovke – mladić koji je svojim stihovima šokirao suvremenike.


Najslađa riječka tvornica

Čokolada i Rijeka? S obzirom na poodavno razgranate trgovačke veze riječkih poduzetnika sa svim stranama svijeta, kojima su mogli nabavljati i kakao, mora da se čokolada u Rijeci pojavila prilično rano. Ipak, prijelomni trenutak te vrste dogodio se osnivanjem velike Riječke tvornice kakaa i čokolade, što je na gradskomu gospodarskom zemljovidu zabilježeno godine 1896.

 
Mliječna staza s Grobnika – priča o mlikaricama

Vrijedne žene zvane mlikarice mlijekom su opskrbljivale Rijeku, svaki dan prelazeći pješke dug put noseći na leđima teške posude. Ovo je njihova priča.


Grad profesora Baltazara

Urbani izgled Rijeke, njezina široka centralna ulica, luka u središtu grada, bogate austrougarske zgrade te industrijski pogoni, bili su inspiracija scenografu kultnog crtanog filma Baltazar pri stvaranju Baltazar Grada.


Mrtvi kanal

Sasvim suprotno imenu koje mu je nadjenuto, duž Mrtvog kanala događa se život.
Groblje kućnih ljubimaca

Da Rijeka ima groblje kućnih ljubimaca malo je poznato, čak i Riječanima. O njemu se tako malo zna, iako je uz pariško i londonsko jedno od najstarijih u Europi.


Riječki hoteli

Zahvaljujući svom odličnom položaju u Kvarnerskom zaljevu, ugodnoj klimi i dobroj prometnoj povezanosti, Rijeka je oduvijek privlačila putnike.


Kantrida – stjenoviti stadion

Riječki se stadion smjestio između mora i stijena, a svojim je posebnim i atraktivnim položajem zaslužio čak 3. mjesto na CNN-ovoj listi najneobičnijih stadiona na cijelome svijetu.


Karolina Riječka

Spomenete li u Rijeci ime Karoline Belinić, gotovo da nema prolaznika kojemu se lice neće razvući u osmijeh. „Karolina Riječka? Tko još ne zna za našu Karolinu?!“ Pa će uz malo sreće, započeti priča o riječkoj dami koja se, iako je živjela u 19. stoljeću, likom i djelom urezala sugrađanima u memoriju.


Sv. Vid – zaštitnik grada

Sv. Vid postao je zaštitnikom Grada Rijeke, a srednjovjekovna Rijeka zvala se po njemu hrvatski "Rika svetoga Vida", latinski "Terra Fluminis sancti Viti".