21 21°C

Ovo ljeto slušajte zvukove grada u Riječkom tunelu

29.06.2018
Riječki tunel postao je pozornica riječkih zvukova gdje se od danas riječkim podzemljem slušaju zvukovi grada

Riječki tunel postao je pozornica riječkih zvukova gdje se od danas riječkim podzemljem slušaju zvukovi grada. Turistička zajednica grada Rijeke i riječki umjetnik Ivo Vičić pripremili su „riječke“ zvukove u obliku ambijentalne zvučne kompozicije koja ispunjava Riječki tunel.

Umjetnik Ivo Vičić profesionalno se bavi snimanjem zvuka, zvučnih instalacija i oblikovanja zvuka te zahvaljujući dugogodišnjem terenskom snimanju zvuka posjeduje arhivu zvukova grada Rijeke. Zvučna instalacija za Riječki tunel sastavljena je od snimki snimljenih na području grada Rijeke i predstavlja priču o riječkim identitetima posredstvom zvuka te sadrži sljedeće snimke: zvukovi mora, galebova u letu, galebova u letu iznad ribarice nadomak lukobrana Molo longo, riječkih plaža, luke, jedrilica na vezu za vrijeme trajanja Fiumanke, hodanje po oblutcima na plaži, podvodne snimke ronjenja u Riječkom akvatoriju, porinuće novogradnje u 3. Maju , zvukovi sliva Rječine ljeti, zvučna slika nadomak mlina u Žaklju u proljeće uz pjev ptica, ljetna nevera u Rijeci.
Posjetite Riječki tunel svakodnevno od 10 do 20 sati i slušajte riječke zvukove grada na najugodnijoj riječkoj pozornici ovog ljeta na ugodnih 15 stupnjeva.

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

---

Ivo Vičić
Kao samostalni umjetnik u zvuku ili u suradnji s drugim umjetnicima Ivo Vičić gost je raznih umjetničkih festivala ili izložbi. Tako njegove radove možete doživjeti u Etnografskom muzeju u Zagrebu, Etnografskom muzeju u Udinama (Italija), Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci, galeriji Filodrammatica, na Venecijanskom bijenalu itd. Njegove snimke, albumi prirode (tematske zvučne kompozicije) sastavni su dio i The British Library (UK) gdje se mogu uz prethodnu najavu i poslušati. Više informacija na mrežnim stranicama: https://ivovicic.bandcamp.com/ i https://sonniss.com/?s=ivo+vicic&post_type=download

Riječki tunel

Riječki tunel otvoren je za posjete svaki dan od 10 do 20 sati. Ulaz tunela nalazi se pored katedrale sv. Vida i proteže se ispod riječkoga Staroga grada do dvorišta Osnovne škole Dolac, gdje se nalazi drugi ulaz. U izgradnju tunela krenulo se zbog činjenice da je grad izrastao na području gdje su se u povijesti dodirivale brojne države, pa je postao i mjesto od posebne vojne važnosti. Prokopala ga je talijanska vojska u živoj stijeni u dužini od 330 metara u razdoblju od 1939. do 1942. godine. Učinjeno je to za potrebe zaštite civilnog stanovništva od zračnih bombardiranja, spuštajući se mjestimično na dubinu od deset metara. Širok je oko četiri i prosječno visok 2,5 metra. Glavna tunelska cijev ima dva odvojka, jedan koji vodi prema zgradi nekadašnjega gradskog municipija i drugi prema katedrali sv. Vida.