Ri Gastro Srdela je IN i Dani trešanja

10.06.2019
Ri gastro i riječki ugostitelji početak lipnja tradicionalno posvećuju adutima mediteranske prehrane i kvarnerskog kraja: plavoj ribi i trešnjama.

Tako će prvi tjedan na jelovnicima zavladati neokrunjena kraljica mora – srdela, a potom slijedi slatka i sočna vjesnica ljeta – trešnja! Mediteranska dijeta kao način života i prehrane smatra se zlatnim standardom za duži i zdraviji život, a središnju ulogu u kulinarskoj tradiciji imaju maslinovo ulje, plava riba, obilje svježeg povrća i voća te vino. UNESCO ju je uvrstio na reprezentativnu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine i time zaštitio po nutritivnoj vrijednosti, ali i kao životni stil po mjeri čovjeka.

Stoga Ri gastro i riječki ugostitelji nastavljaju priču o lokalnim i sezonskim namirnicama za zdravlje i užitak, a početak lipnja tradicionalno posvećuju plavoj ribi i trešnjama. Od 3. do 9. lipnja će na jelovnicima riječkih ugostiteljskih objekata zavladati srdela, sitna plava riba, ali iznimno nutritivno bogata i velikog gastronomskog potencijala. Potom, od 10. do 16. lipnja slijedi trešnja, najukusnija i najzdravija upravo u vrijeme proslave sv. Vida, zaštitnika grada Rijeke. Možete ju kušati svježu, u slasticama ili ponekim slanim jelima. Sve će biti popraćeno stručnim predavanjima o mediteranskoj prehrani za zdravlje i dugovječnost.

Više o programu