Gradsko kazalište lutaka Rijeka

21.03.2020
"U lutkarsko s kauča"

Kako bi mala i velika publika mogla uživati u lutkarskim predstavama čak i sada, kada je zbog sprječavanja širenja zaraze koronavirusom obustavljen rad mnogih ustanova pa tako i Gradskog kazališta lutaka Rijeka, svaki petak u 12 sati riječki će lutkari na svojoj službenoj internetskoj stranici i na svom službenom Facebook profilu postaviti link putem kojeg će publika moći pogledati neke od uspješnih predstava Kazališta. Program pod imenom "U lutkarsko s kauča" provodit će se sigurno do 14. travnja, do kada su privremeno i obustavljena javna okupljanja, a nastavak programa ovisit će o daljnjem razvoju situacije vezane uz koronavirus.

"Posjet Gradskom kazalištu lutaka Rijeka nije nemoguć! Da budemo iskreni, to neće biti uobičajeni posjet na koji ste navikli, već će to biti nešto novo - posjet iz kauča", najavili su riječki lutkari na čelu s ravnateljicom Magdalenom Lupi Alvir. Točnije, od ovog petka, 20. ožujka pa svaki petak nadalje u 12 sati na web stranici (www.gkl-rijeka.hr) te Facebook profilu Kazališta bit će postavljen link putem kojeg će zainteresirana publika besplatno moći pogledati neke od hit-predstava. "Djeco i roditelji, sutra budite uz nas iz dva razloga. Prvo, program otvara nagrađivana predstava Wanda Lavanda, autorice Jelene Tondini i redateljice Morane Dolenc. Drugo, sutra, 20. ožujka je Svjetski dan kazališta za djecu i mlade, a u subotu, 21. ožujka Svjetski dan lutkarstva i naše zajedničko druženje nama bi bilo zaista veliko veselje", poručili su lutkari.

Predstava Wanda Lavanda će biti dostupna za pogledati do idućeg petka, 27. ožujka kada će je u podne zamijeniti druga. Koji je drugi naslov programa „U lutkarsko s kauča“, publika će doznati idući četvrtak, kao i lutke, ali one ionako nikada ne spavaju.

Raspored on-line predstava GKL Rijeka

20. – 27. ožujka 2020.

Jelena Tondini: WANDA LAVANDA, redateljica Morana Dolenc

27. ožujka – 3. travnja 2020.

Charles Perrault – Magdalena Lupi Alvir: MAČAK U ČIZMAMA, redatelj Edi Majaron

3. – 10. travnja 2020.

Astrid Lindgren: PIPI DUGA ČARAPA, redateljica Ivana Djilas

10. – 17. travnja 2020.

ČAROBNA SVIRALA, osmislila i pripremila Almira Štifanić

17. – 24. travnja 2020.

DIVMALI GRAD, autorica i redateljica Olja Lozica (inspirirano kastavskim i liburnijskim legendama)

24. travnja – 1. svibnja 2020.

KRPIMIRCI, autorski projekt Ksenije Zec i Saše Božića

Drugi dio programa „U lutkarsko s kauča“ sastavljen je od video uradaka umjetnika Gradskog kazališta lutaka Rijeka koji donose priču što rade kad oni i lutke ne mogu na svoju pozornicu. U obliku malih Lutkarskih kućnih čarolija pokazat će vam kako možemo biti maštoviti i u svoja četiri zida te će svoju kreativnost, vedrinu, glumu, animaciju, glazbu i ostale kazališne čarolije dovesti u vašu sobu. Projekt je također osmišljen da potakne gledatelje na aktivnost, vlastite ideje i kreativnost.

U tom smislu, na internetu će biti objavljena i Mala Wandina virtualna radionica u obliku likovnoga živog vodiča kako od različitog materijala izraditi male životinjice za igru.

Video klipovi bit će periodično objavljivani tijekom cijelog travnja 2020. godine.

Projekt osmislili i provode: djelatnici i umjetnici Gradskog kazališta lutaka Rijeka